phishing

Dinar Orman İşletme Müdürlüğü orman zararlıları ile biyolojik mücadele ediyor.

Dinar Orman İşletme Müdürlüğü orman zararlıları ile biyolojik mücadele ediyor.

Dinar Orman İşletme Müdürlüğü orman zararlıları ile biyolojik mücadele ediyor.
04 Nisan 2018 - 10:24 - Güncelleme: 04 Nisan 2018 - 21:37

Ormanlarımızda bu aylarda sık görülen çam kese böceği olarak adlandırılan çam sürgünlerinde pamuğa benzer kese ören ve temas edilmesi halinde deri üzerinde kızarıklık kaşıntı alerji şeklinde rahatsızlık veren böcek ile orman işletme müdürlüğü tarafından yoğun mücadele ediliyor.

Çam kese böceği çam ağaçlarının yapraklarını yiyerek zarar veriyor ama ağacı kurutmuyor sadece yaprakları yediği için ağaç büyümesinde kısa süreli gecikmeye sebep oluyor. Ağaç dallarında pamuk kesesi şeklinde görülen bu aylarda ağaçtan birbirini takip eden katarlar halinde toprağa inen kese böcekleri cilt ile temas edilmesi halinde kızarıklık kaşıntı alerjiye sebep olabiliyor. Bu böceklerden uzak durulması benzer bir durumla karşılaşılması halinde sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiği belirtildi.

Dinar Orman İşletme müdürü Tuncer YALÇIN yaptığı açıklamada çam kese böceği ile bu günlerde yoğun mücadele ettiklerini vatandaşlarımızın bu böcekler ile cilt temasından uzak durmalarını özellikle okul bahçesinde bulunan çam ağaçlarında görülmesi halinde ağaç altında mümkün olduğunca bulunulmaması gerektiğini ifade etti. Bu böcekler ile biyolojik mücadele ettiklerini, doğaya zarar verdiği gerekçesiyle kimyasal ilaç kullanmadıklarını belirterek bu böceklerin yoğun olarak görünmesinin iklim şartları ve böcek popülasyonu ile yakın alakalı olduğunu belirtti.

idare olarak bu böceğin yırtıcısı olan Calosoma sycophanta (kalasoma) larvalarının ormanlık alanlara bırakılmak suretiyle doğal dengeyi sağlayacak mücadele verdiklerini anlattı. Ayrıca ormanlık alanlarda ahşap çıtalardan yapılan küp şeklindeki kümes teli ile kaplı kafesler ile çam kese böceği mücadele ettiklerini bu tür kafeslere yaklaşılmaması zarar verilmemesi gerektiğini belirtti. Vatandaşlarımızın çam kese böceği ile cilt temasından uzak durmaları gerektiğini belirterek mücadelenin yoğun şekilde yapıldığını belirtti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum