phishing

Afyonkarahisar'da Erdoğan ve Kılıçdaroğlu neden milletvekillerinden az oy aldı ?

Afyonkarahisar'da Erdoğan ve Kılıçdaroğlu neden milletvekillerinden az oy aldı ?

Afyonkarahisar'da Erdoğan ve Kılıçdaroğlu neden milletvekillerinden az oy aldı ?
21 Mayıs 2023 - 23:30 - Güncelleme: 21 Mayıs 2023 - 23:49


 
14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan 13 Cumhurbaşkanlığı ve 28, dönem milletvekilliği sonuçları resmi gazetenin mükerrer sayısında yayınlanarak kesinleşti.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda yarışan 5 adaydan hiçbirisi %50 oyu alamadı ve cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı.2,Tur seçimleri 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak.
Kesinleşen seçim sonuçları ile alakalı olarak geniş kapsamlı analiz yazısı yazan Afyon Şehir Gazetesi köşe yazarı ve Kurtuluş Gazetesi.com.tr İmtiyaz Sahibi Halil İbrahim kocaerkek yazısında çarpıcı tespitlerde bulundu.
İttifakların aldıkları milletvekilliği oyları ile Cumhurbaşkanlığında alınan oyları kıyaslayan Kocaerkek, Milletvekilliği seçimlerinde kullanılan oyların cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partilerin içerisinde bulunduğu ittifakın adayına gitmediği tespitinde bulundu.
Konuyu tüm yönleriyle ele alan kocaerkek yazısında şu görüşlere yer verdi;
“….Hemen adaylara verilen oylar ile Milletvekilliğinde kullanılan oyları toparlayarak hangi ittifak seçmenlerinde cumhurbaşkanlığı için farklı eğilimlerin olduğunu da tespit edebileceğiz.
Cumhur ittifakını ele alacak olursak ; Akparti 215.286 + MHP 78.277 + YENİDEN REFAH 14.354 +BBP 5277 = 313.194 toplam oy yapmaktadır.Peki Afyonkarahisar’dan Cumhur ittifakının adayına verilen oy ne kadardır derseniz 301.938 adet oy verilmiştir.11.256 adet oy milletvekilliği seçimlerine göre eksik verilmiştir.Yani Cumhur ittifakına tabi partilerin seçmenleri milletvekilliği seçimlerinde kendi partilerini desteklerken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermemişlerdir.
Burada hemen şunu belirteyim daha önceki yazılarımda değinmiştim. MHP’nin iftar yemeğinde bazılarının Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi var diye foto çekinmediklerini ve Milletvekili Mehmet Taytak’ın Devlet Bahçeli dediğinde aldığı alkış ile Recep Tayyip Erdoğan dediğinde aldığı alkışın farkını yazmıştım.Ak Parti seçmeni liderinin hep yanında durmuştur.Cumhur ittifakının firesinin çoğu MHP’den olmuştur diye düşünenlerdenim çünkü yaşadığım iki tane karinem var.Akparti seçmeni ile BBP seçmeninin kalbine de tas basmadık ne yapıp yapmayacağını bilebilelim muhtemelen onlar içerisinden de fireler olmuştur.Burada asıl olan neden seçmen böyle bir tavra girmiştir de partisini desteklerken Partisinin Cumhurbaşkanı adayını desteklememiştir.
Şimdi de millet ittifakı ele alacak olursak;  CHP 91.585 + İYİ Parti 60.212+EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI 4,622  = 156.416 oy milletvekilliği seçimlerinde kullanılmakla birlikte millet ittifakının adayı sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na kullanılan oy 136.507 de kalmıştır. Yani Millet ittifakına katılan partilerin seçmenleri milletvekilliği seçimlerinde kendi partilerini desteklerken 19.912 seçmen de partisinin içinde bulunduğu ittifakın cumhurbaşkanı adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklememiştir.Şimdi şöyle kaba bir hesap yapacak olursak Cumhur ittifakından Kendi adayına oy vermeyen seçmen sayısı 11.256 +Millet ittifakından Kendi adayına oy vermeyen seçmen sayısı 19.912 ise toplamda 31.168 oy ittifak milletvekillerine oy veren seçmenin kendi partisinin de içinde bulunduğu ittifakın cumhurbaşkanı adayına oy vermediğini gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz.
Peki bu 31 binden fazla oy nereye gitti derseniz? Afyonkarahisar’dan 31 .711 oy alan Sinan Ogan ve Muharrem İnce’ye gitmiş durumda.Peki Millet İttifakından neden çok oy gitti derseniz bunun da izahı ortada.Ayrıca Sinan Ogan’ın içinde bulunduğu Ata ittifakında bulunan Zafer Partisi de Afyonkarahisar’dan 10 binden fazla oy almıştır.Peki millet ittifakının CHP kanadından kaç kişi Sinan Ogan’a oy verir derseniz ben hiç oy verecek çıkacağını sanmıyorum ama velev ki çıksın da 100 kişi çıksın geriye kalanı İyi Parti’den gitmiştir.Çünkü İyi Partililerin çoğu Sinan Ogan’ı MHP’den dolayı iyi bilir ve tanırlar.Afyonkarahisar’da bulunan İyi Partideki seçmenler içerisinde de MHP’den oraya geçenler vardır.Hal öyle olunca da Millet İttifakı’ndan fire veren 19 binden fazla oyun kahır ekseriyeti Ata ittifakı adayı Sinan Ogan’a verilmiştir.” İfadelerini kullandı.
CUMHUR İTTİFAKINA MHP, MİLLET İTTİFAKINA İYİ PARTİLİLER Mİ OY VERMEDİ ?
Analiz yazısından da anlaşılacağı üzerine her iki ittifakın seçmenlerinden milletvekilliği seçimlerinde partilerine verdikleri oyun benzerinin ittifakta bulundukları cumhurbaşkanı adayına da gitmesi gerekirken Cumhur ve millet ittifakındaki adayların içinde bulundukları oy veren seçmenleri tarafından cumhurbaşkanlığı seçimlerinde desteklenmedikleri tespiti yapılıyor.
Bu yazıdan yola çıkarak Cumhur ittifakı içerisinde bulunan Akparti,MHP,BBP ve YRP içerisinde bulunan partilerden hangisinin seçmenleri partilerine oy verdikten sonra Cumhur ittifakının adayı Recep Tayyip Erdoğan yerine Sinan Ogan’a yöneldiler.Burada Sinan Ogan, köken olarak MHP tabanında bir karşılığı var.
Buna karşılık millet ittifakında da benzer bir durum söz konusu ve burada da ittifakın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na verilmeyen 20 bine yakın oy var.CHP tabanından fire olmuşsa kemal beyin adaylığına karşı olanlar tarafından onların gideceği yer Muharrem İnce’dir.HDP’nin bulunduğu ittifaktaki seçmenin gideceği onlara hitap eden kemal beyden başkaca aday yoktur HDP’nin içinde bulunduğu ittifakın seçmenleri kemal beye kayıtsız ve şartsız oy vermişlerdir.Yine millet ittifakı içerisinden aday olan Deva,Gelecek,SP ve DP’nin seçmenlerinin ne durumda olduklarını ölçebilme şansımız olmadığından bu konuda bir yorum da zaten yapılmamış.Yazıdan yola çıkarak, Buna karşılık millet ittifakında kendi partisine oy vermekle birlikte cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yerine Sinan Ogan’a oy verebilecek bir kitle İYİ Partide bulunmaktadır. Buradaki grupta Sinan Ogan’ı MHP’den tanıyan bilen Bir kitle mevcuttur.
Şimdi burada sorulması gereken soru şu ; Her iki ittifaktan da oylar Sinan Ogan’a kaydığına göre,Cumhur ittifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı MHP’ye oy verenler ile Millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu İyi Parti’ye oy veren seçmenler mi desteklemedi?  
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum