phishing

Turizmde istihdam sorunları

Turizmde istihdam sorunları

Turizmde istihdam sorunları
12 Mayıs 2018 - 16:30

Bir çok konaklama işletmesi, seyahat acentası ve tüm turizm camiasının bugünlerde konuştuğu ortak bir problem var “Kalifiye Personel”. Tüm sektör yöneticileri ve insan kaynakları uzmanları personel eksikliğinden ve çalışan devir hızının yüksek olduğundan şikayetçi. Hatta, uzak doğu ülkelerinden personel ithal etmek dahi çözüm olarak masada duruyor.

Gençlerin %60’a yakını mezun olduğu alanda çalışmıyor

Uzun yıllar turizmci gençlerin sorunlarıyla da uğraşan, yine genç bir turizmci olan Turizm & Etkinlik Yönetimi Danışmanı Mertcan Tekin’e göre, turizmci gençler başka sektörlere yöneliyor. Bunun sebebi ise, mezun olduktan sonra iş arayan gençlerin sektöre küstürülmesi. Tekin, turizm fakültesi mezunlarının başvurdukları pozisyonlarda “tecrübe” dolayısıyla yer bulamadıkları için, mezun olduktan sonra uzun bir süreyi işsiz olarak geçirdiklerini belirtiyor. Turizm Fakültesi mezunlarının %60’a yakını sektörde istihdam edilmiyor. Turizm yatırımcısının yetiştirmek ve eğitmek üzere personel almak yerine hazır sektörde yetişmiş adayları tercih etmesi, gençlerin sektörden uzaklaşmasının temel sebepleri arasında gösteriliyor.

Gençler neden sektöre yabancı kalıyor?

Tekin’e göre, "Öğrenciler okuldan aldıkları teorik eğitimle yetiniyorlar. Eğitim dönemlerinde sektörde çalışmak öğrencilere zor geliyor, hem okul hem işi bir arada götüremeyebilirim kaygısı oldukça ağır basıyor. Bu kaygıların oluşma sebeplerinden biri de, turizm eğitimi veren kurumların öğrenciye devamsızlık hakkı tanımıyor olması. Çalışan bir öğrencinin teorisini öğrendiği işi pratik etmesi için sektörde yeni bir staj mantalitesi oturtmak gerekiyor. Turizm sektöründe başarılı olmak için not ortalaması hiç bir işe yaramıyor. Bunu gençler mezun olduktan sonra anlıyor, ancak iş işten geçmiş oluyor. Yüksek diploma notuna sahip öğrenci okuldan çıkıp hayata atılınca karşısında “tecrübesizlik” duvarı çıkıyor. Okulda edindiği teorik bilgiler, en fazla sektör sistematiğini ve strateji geliştirmeyi öğrettiği için umutsuzluğa kapılıp, sektörden uzaklaşıyor.

"Ortak yolu bulmak gerekiyor"

“Eğitimcilerin çoğu çalışan öğrencileri teşvik ediyor ancak bu durumlar maalesef istisna. Gençleri cesaretlendiren çok kıymetli hocalarımız mevcut olsa da, cesaretlendirmenin ötesinde sektörle arasında köprü olabilmek gerekiyor. Bu köprüyü sektör profesyonelleri, kurumlarla iş birliği yaparak inşaa edebilecekler. "

"İstihdam problemi 5 yıl içinde çözülür"

"Sektör yöneticilerinin, öğrencileri ve yeni mezunları geleceğe yatırım olarak görüp, yetiştirmek için işe almaları kalifiye personel sorununu 5 sene içerisinde çözümleyecektir. Öğrencilerin ve mezunların etkin bir network oluşturmaları, sektörün de yeni mezunlara karşı ön yargısını yok etmeleri gerekiyor. Ortak yolu bulmak kolay” diye belirten Tekin, bunun yapılacak çalışmalarla kolaylaştırabileceğini belirtti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum