phishing

Tüm öğrencilerin yararlanabileceği proje

Tüm öğrencilerin yararlanabileceği proje

Tüm öğrencilerin yararlanabileceği proje
20 Kasım 2016 - 17:44

Tüm öğrencilerin yararlanabileceği proje

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde (İİBF) “Erasmus Plus Öğrenim- Staj ve Mevlana Öğrenim Hareketlilikleri” konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.

 

Toplantının açış konuşmasını yapan AKÜ Uluslararası Uygulama ve Araştırma Merkezi (UİM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ayhan Erol, Erasmus programının artık, Erasmus Plus olduğunu ve Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkeler ile aday ülkeler arasında değişim olduğunu ifade etti.

Bunun dışında Mevlana programlarının da olduğunu hatırlatan Erol, “Mevlana programı proje tabanlı oldu. Öğrenciler için bir değişim programımız daha oldu. Staj hareketliliği ise sadece ErasmusPlus’ın staj hareketliliği ile sınırlı değil. Bunun yanı sıra üniversitemizin ortak olduğu 2 konsorsiyum var. Bunlar ise ‘New Horizons’ konsorsiyumu ve ‘Anadolu Staj’ konsorsiyumu.İsteyen arkadaşlar bunlardan yararlanabilir” diye konuştu.

 

KONSORSİYUMLAR DEVAM EDECEK

 

2017-2018 yılında konsorsiyumların devam edeceğini, bunlardan bir tanesini de üniversite olarak yapmak istediklerini belirten Erol, diğer ortak üniversiteler ile de konsorsiyumların devam edeceğinin altını çizdi.

Erol, “Ne kadar çok öğrenci gönderirsek üniversitemizi o kadar iyi temsil edeceğimizi düşünüyoruz. Öğrencilerimizin sadece bulunduğu ilden, bulunduğu üniversiteden değil, diğer üniversitelerden de faydalanmalarını ve eğitim almalarını istiyoruz. Yılda iki tane yabancı dil sınavı yapacağız. Bu sınavların geçerlilik süresi 2 yıl olacak. En önemli kriter yabancı dil problemi. Yeni gelen jenerasyonun bu problemi eski jenerasyona göre pek yaşamadığı düşüncesindeyim” diye konuştu.

 

YURTDIŞINDAKİ STAJ SÜRESİ

 

Toplantıda, staj hareketliliklerini anlatan Uzman Fadime Okay ise UİM olarak devam eden çok güzel projelerinin olduğunu, bütün öğrencilerin bu projelerden yararlanması gerektiğinin altını çizdi.

Okay, “Geçen yıl başlattığımız staj ile ilgili 2 konsorsiyum programımız başladı. Staj hareketliliğinden yükseköğrenim kurumunda kayıtlı olan,  örgün eğitimde olan ve hatta son sınıf öğrencisi olan tüm öğrencilerimiz faydalanabilir. Son sınıf öğrencisi mezun olduktan 12 ay sonrada faydalanabilir. Yurtdışı stajları 2 ile 12 ay arasında yapılabilmekte” diye konuştu.

Staj programı olarak UİM’de, Erasmus Plus, New Horizon ve Anadolu Staj konsorsiyumu olmak üzere üç tane program olduğunu ifade eden Okay, konuşmasında özetle şunları söyledi:

“New Horizons 2015 yılında başladı.Geçen yılki kontenjanlarımızı maalesef dolduramadık. Öğrencilerimize yeterince ulaşmaya çalıştık ancak başvurup vazgeçenler oldu. Bu sene çıtamızı yükseltmeyi düşünüyoruz. Öğrencilerin başvurularını ve yedek listesini daha geniş tutmayı düşünüyoruz. ErasmusPlus’ta 2 ay staj süresi olsa da hibe durumuna göre bunu artırma şansımız olabiliyor. Şu an Erasmus Plus staj hareketliliğinde 3 aya kadar gidebiliyorlar. New Horizon staj hareketliliğinde de süremiz 2 ay yani 60 günden az olursa hibe ödemiyoruz.  60 günü geçtiği takdirde de 65 gün olsa bile ödeme yapabiliriz. Anadolu Staj konsorsiyum hareketinde ise en az 2 ay en fazla 3 ay gidebiliyorsunuz.”

 

ÖĞRENCİLER HİBE ALABİLİR

Erasmus Plus öğrenci hareketliliği hakkında bilgiler veren Uzman Avşar Baş ise değişim programının adının neden Erasmus olduğunu açıkladı.

Baş, “Erasmus, Avrupa’nın sanatını ve bilimini ortak çatı altında birleşmesine yaptığı katkılardan dolayı ve çağının eğitim felsefesine olan etkisiyle programa uygun biri olarak düşünülmüş bir kişidir” dedi. Programdan kimlerin yararlanacağı hakkında bilgiler veren Baş, “Bu programdan hazırlık dışındaki bütün öğrenciler yararlanabilir. Lisans öğrencileri için ortalamanın en az 2.20 olması gerekiyor. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin 2.50 ortalamaya sahip olmaları gerekiyor. Mezun olmayan tüm öğrenciler programdan yararlanma hakkına sahiptir.  Bu programa AB’ye üye olan 28 ülke ve aday olan ülkeler dâhildir. Türkiye, AB’ye henüz üye olmadığı için hareketliliğin gerçekleşeceği ülke mutlaka AB ülkesi olması gerekir” diye konuştu.

 

BİR KEZ FAYDALANABİLECEKLER

 

Mevlana Öğrenim Hareketlilikleri hakkında bilgiler aktaran Uzman Ezgi Gürel ise Mevlana Değişim Programının diğer değişim programlarından çok farklı olduğunu belirtti. Gürel, “Mevlana Değişim Programı tamamen Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) bağlıdır. Parasını YÖK veriyor. Bütün ödemelerimiz, bütün burslarımız Türk Lirası üzerinden oluyor. Bir öğrenci 4 ay boyunca burslu olarak gidebiliyor. Başvuru tarihlerini YÖK belirliyor. Lisans öğrencileri için en az 2.50 yüksek lisans ve doktora öğrencileri için en az 3.00 ortalama olması gerekiyor” dedi.

Toplantıya, UİM Müdürü Prof. Dr. Mustafa Güler ve Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Ayhan Erol ve Yrd. Doç. Dr. Günnur Peşmen ile öğrenciler katıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum