phishing

Kut'ül Ammare zaferini hem Osmanlı hem de Almanya kutladı

Kut'ül Ammare zaferi İstanbul’da İtfaiye ve Merkez Muhafaza taburları meşalelerle Beyazıt Meydanı’na kutlanırken, Beyazıt Meydanı’nda yapılan zafer gösterilerin benzerleri Almanya’daki birçok şehir ve Berlin’deki Osmanlı elçiliği önünde de gerçekleşmişti. Alman İmparatoru okulları zafer dolayısıyla bir gün tatil etmişti

Kut'ül Ammare zaferini hem Osmanlı hem de Almanya kutladı

Kut'ül Ammare zaferi İstanbul’da İtfaiye ve Merkez Muhafaza taburları meşalelerle Beyazıt Meydanı’na kutlanırken, Beyazıt Meydanı’nda yapılan zafer gösterilerin benzerleri Almanya’daki birçok şehir ve Berlin’deki Osmanlı elçiliği önünde de gerçekleşmişti. Alman İmparatoru okulları zafer dolayısıyla bir gün tatil etmişti

Kut'ül Ammare zaferini hem Osmanlı hem de Almanya kutladı
01 Mayıs 2016 - 19:24

 

 

 

Yeni kurulan Osmanlı 6. Ordusu'nun Mareşal Colmar Freiherr von der Goltz Paşa'nın komutasında, Irak ve Havalisi Komutanı Miralay (Albay) 'Sakallı' Nurettin Bey'in birliklerinin 27 Aralık 1915’te Kut'u kuşatmasıyla başlayan ve İngiliz kuvvetlerinden 13 bin 100 askerin esir alınmasıyla sona eren Kut'ül Ammare zaferi için Afyon’da bir konferans düzenlendi.

Osmanlı kuvvetlerinin 10 bin şehit ve yaralı verdiği ve 13bin 100 İngiliz askerini esir alarak kazandığı Kut'ül Ammare kuşatması 7 Aralık 1915’te başlamış, 29 Nisan 1916 tarihinde sona ermişti. Zaferden 10 gün önce, 19 Nisan 1916'da 6. Ordu Komutanı Mareşal Von der Goltz Paşa, Bağdat'ta bulunan karargâhında tifüsten ölünce, yerine getirilen Mirliva Halil Paşa’nın (Kut) kazandığı zafer İstanbul’da İtfaiye ve Merkez Muhafaza taburları meşalelerle Beyazıt Meydanı’na inerek tören yaparken, halk da törenlere coşkuyla katılmıştı. Gösterilerin benzerleri Almanya’daki birçok şehir ve Berlin’deki Osmanlı elçiliği önünde de gerçekleşmişti

 

AKKOYUN: 20. YÜZYIL SÖMÜRGECİLİKLE GEÇTİ

Zaferin 100. yılında, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turan Akkoyun, “Kutü’l-Amare Zaferi” konulu bir konferans verdi.

Afyon Lisesi konferans salonunda gerçekleştirilen konferansta “Kutü’l-Amare Zaferi” hattında ayrıntılı bilgiler veren Akkoyun, 20. yüzyılın büyük devletlerin sömürgecilik yarışı içerisinde geçtiğini belirterek, şunları dile getirdi:

“Almanya’nın Bağdat Demiryolu projesi ile birlikte Osmanlı Devleti’nin toprakları üzerinde nüfuz sağlamaya çalışması İngilizlerin bölgedeki menfaatleri ile uyuşmamıştı. İngiltere, Almanya’nın Irak’a nüfuz ederek Basra Körfezi’ne ulaşmasının İngiliz sömürgesi durumundaki Hindistan için tehdit oluşturacağını düşünüyordu. I. Dünya Savaşının başlaması ile birlikte İngiltere Mezopotamya’da sömürgeler elde edebilmek, bölgedeki Alman nüfuzunu engellemek ve Hindistan’ın güvenliğini sağlayabilmek için Irak harekâtını başlattı.”

 

BÖLGEDEKİ PETROL O GÜN DE ÖNEMLİYDİ

Bölgede bulunan petrol yatakları sebebiyle Kutü’l Amare’nin o dönemde de büyük önem taşıdığını dile kaydeden Akkoyun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bölge petrol bölgesiydi. 2. Abdülhamit zamanında bölgenin petrol rezervleri tespit edilmiş ve belirlenmişti. Bölgede sadece 38. fırkamız bulunmakta idi. Mevcudun artırılması lojistik açıdan zordu. Demiryolu bağlantısı yoktu. Bağdat’a yaklaşık bin 200 kilometrelik bir mesafesi bulunmaktaydı.  Muhtemel İngiliz taarruzuna karşı mahalli kuvvetlerle engellenebileceği hesap edilmekteydi.”

 

ALMANYA’DA OKULLAR 1 GÜN TATİL EDİLMİŞTİ

Akkoyun, kazanılan zafer hakkında şunları söyledi: “VI. Ordu’nun başarısı Osmanlı yönetiminin dışında halk arasında da büyük coşkuyla karşılanmıştı. İstanbul’da İtfaiye ve Merkez Muhafaza taburları meşalelerle Beyazıt Meydanı’na inerek tören yaparken, halk da törenlere coşkuyla katılmıştı. Prusya’da askeri orkestra müdürü Paul Ivan kazanılan Türk zaferi sonrasında Kutü’l-Amare Marşı adında bir marş bestelemişti. Paul Ivan’ın yazıp bestelediği bu zafer marşı daha sonra Sultan Reşat’a da sunulmuştu. Beyazıt Meydanı’nda yapılan zafer gösterilerin benzerleri Almanya’daki birçok şehir ve Berlin’deki Osmanlı elçiliği önünde de gerçekleşmişti. Alman İmparatoru okulları zafer dolayısıyla bir gün tatil etmişti.”

Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Hikmet Tuncer ile Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Yalçın Balkan’ın da kısa birer konuşma yaptığı konferans öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.●Kurtuluş

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum