phishing

Bolvadin 10 bin yıllık tarihi kültür mozaiğini barındırıyor

Bolvadin 10 bin yıllık tarihi kültür mozaiğini barındırıyor

Bolvadin 10 bin yıllık tarihi kültür mozaiğini barındırıyor
15 Ekim 2017 - 18:45

Bolvadin 10 bin yıllık tarihi

kültür mozaiğini barındırıyor

 

 

Bolvadin’in Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamiyet ile tanışması noktasında etkin rol oynadığını ifade eden AKÜ MYO Öğretim Görevlisi Hasan Gürkaş, ilçenin gelenek ve görenekleri ile 10 bin yıla dayalı tarihi bir kültür mozaiği barındırdığını söyledi

 

 

KURTULUŞ-Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Bolvadin Kaymakamlığı, Bolvadin Belediye Başkanlığı ve Bolvadin Kent Konseyi ortaklığı ile düzenlenen Uluslararası Bolvadin Sempozyumu’na 152 bildiri sunuldu. 32 oturumda yapılan Uluslararası Bolvadin Sempozyumu, AKÜ Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin müzik dinletisi ile başladı. Sempozyumun açış konuşmasını yapan AKÜ Bolvadin Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Hasan Gürkaş, Bolvadin’in gelenek ve görenekleri ile 10 bin yıla dayalı tarihi bir kültür mozaiği olduğunu söyledi. Bolvadin’in Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamiyet ile tanışması noktasında etkin rol oynadığını ifade eden Gürkaş, “Geçmişte ve günümüzde ticaret hayatına katkıları, sosyolojik yapısı, termal turizmi, tarım ve hayvancılıkta bulunduğu nokta, Türkiye’de tek ve Dünya’da iki tane olan Alkaloid fabrikası ve sayamadığım birçok yönüyle üzerinde pek çok araştırma ve inceleme yapılan ve yapılması da gereken bir ilçedir. Nesilden nesile aktarılarak bugüne gelen bu kültür zenginliğimizin farkında olmak ve onları araştırmak ihtiyaç haline gelmiştir” diye konuştu.

HAKEM HEYETİNDEN GEÇEN 152 BİLDİRİ KABUL EDİLDİ

Bolvadin Kırkgöz kampüsünün AKÜ’nün ilçelerdeki en büyük kampüsü olduğunu ifade eden AKÜ Bolvadin MYO Müdürü Doç. Dr. Cantürk Kayahan, “Meslek Yüksekokulumuzda 21 program var ve yaklaşık 3 bin 500 civarında öğrencimiz var. Lisans düzeyinde eğitim veren diğer kurumumuz Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuz. Burada da 2010 yılından itibaren eğitim faaliyetimizi devam ettiriyoruz. Bin 150 civarında 3 bölümde öğrencimiz bulunmakta” dedi. Sempozyum hakkında açıklamalarda bulunan Kayahan, “Bu sempozyumda 32 oturum planladık. 140’a yakın bildiri var. 200’den fazla özet başvurusu oldu, bunlardan hakem heyetinden geçen 152 bildiri kabul edildi. Temaya uygun olan çalışmaları biz almaya çalıştık. Programımızı iki güne yerleştirdik” diye konuştu.

Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan ise sempozyumun kadim kent Bolvadin için yeni bir açılım olduğunu söyledi.  

YOĞUN KATILIMA SEVİNDİK

Bolvadin’in 10 bin yıllık geçmişiyle birçok medeniyeti anlatan kadim bir şehir olduğunu ifade eden Bolvadin Kaymakamı İbrahim Özkan, “Sempozyumlar kendi alanında yetkin insanları, bilim insanlarını bir araya getirmesi anlamında son derece faydalıdır. Bolvadin için bir ilk olma özelliğine sahip bu sempozyuma yurtiçi ve yurtdışından birçok katılımın olması ilçemiz adına sevindirici” dedi.

SEMPOZYUM TARİHE DÜŞÜLMÜŞ BİR NOT OLACAKTIR

AKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise şehirlerin hafızalarıyla birlikte yaşadığını söyledi. Şehirlerin hafızalarını oluşturma konusunda yazılı metinlerin önemli olduğunu ifade eden Karakaş, araştırma-inceleme sonucunda sunulacak bildirilerle Bolvadin’in kadim kent özelliğinin güçlenmiş bir şekilde gelecek nesillere de aktarılacağını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Bu açıdan sempozyumun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Katılımdan da bunu görüyorum. Gerçekten yoğun bir ilgi oldu. Şehir çalışmaları anlamında ilçeler fazla çalışılan bir alan değildir. Son zamanlarda böyle çalışmaları görüyoruz. Yayınlanan kitapları da görüyoruz. Uluslararası bir nitelikte bir ilçenin sempozyum bağlamında değerlendirilmesi, masaya yatırılması ve üzerinde ciddi anlamda bir birikimin konulmuş olması önemli bir gelişmedir. Bolvadin ve Afyonkarahisar’ımızın adına tarihe düşülmüş bir not olacaktır.”

AÇILIŞ OTURUMUNUN MODERATÖRLÜĞÜNÜ PROF. GÜLER YAPTI

Açış konuşmalarının ardından düzenlenen ve moderatörlüğünü AKÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler’in yaptığı açılış oturumunda ise AKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Mustafa Emecen yer aldı.

AÇILIŞA YOĞUN KATILIM

Bolvadin Kırkgöz Kampüsünde düzenlenen sempozyum açılışına Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Bolvadin Kaymakamı İbrahim Özkan, AKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, AKÜ Kurucu Rektörü Prof. Dr. Şahabettin Yiğitbaşı, AKÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Mustafa Emecen ile beraber ilçe protokol mensupları katıldı.

13-15 Ekim 2017 tarihleri arasında Kırkgöz Kampüsünde gerçekleştirilen sempozyumda 32 oturum düzenlendi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum