phishing

Tarım yılı yağışlarında yüzde 8,1 azalma var

Tarım yılı yağışlarında yüzde 8,1 azalma var

Tarım yılı yağışlarında yüzde 8,1 azalma var
07 Aralık 2015 - 18:28

Uzun yıllar ortalaması uzun yıllar ortalaması ülkemizde 104 mm olan Türkiye’de, 1 Ekim-23 Kasım tarihleri arasında düşen yağış miktarı ortalaması ise 96 mm olarak gerçekleşti. Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’da azalma yüzde 25 in üzerine çıktı

 

 

2015-16 tarım yılı yağışlarında normale göre yüzde 8,1 azalma yaşanıyor. Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerindeki çiftçilerin yağış beklentisi içinde.  1 Ekim ile bir sonraki yılın 30 Eylül tarihleri arasının su/tarım yılı olarak değerlendirildiğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kasım ayının sonlarında yaptığı yazılı açıklamasında “1 Ekim’de başlayan 2015-2016 Su Yılı'nın 23 Kasım’a kadar olan bölümünde yağışların uzun yıllar ortalaması ülkemizde 104 mm’dir. Türkiye’de bu yıl; 1 Ekim-23 Kasım tarihleri arasında düşen yağış miktarı ortalaması ise 96 mm. olarak gerçekleşmiştir” bilgisini vermişti.

 

EN BÜYÜK KURAKLIK AKDENİZ BÖLGESİNDE

Bakan Eroğlu, uzun yıllar ortalamalarına göre 1 Ekim ile 23 Kasım 2015 su-tarım yılı yağışlarında normaline göre yüzde 8,1 azalma yaşandığını ifade ederek, şunları aktarmıştı: “Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu hariç bütün bölgelerimizde azalma söz konusudur. Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’da azalma yüzde 25 in üzerine çıkmıştır. En büyük azalma yüzde 46,6 ile Akdeniz Bölgesinde, yüzde 36 ile Ege Bölgesinde vuku bulmuştur. İç Anadolu Bölgesinde ise yüzde 32.6 oranında bir azalma gerçekleşmiştir.”

 

ÇİFTÇİDE KURAKLIK ENDİŞESİ

Afyonkarahisar’da sulanabilir tarım alanları dışında yoğunlukla buğday, arpa ve mercimek gibi ürünler yetiştiren çiftçiler, ekim - kasım aylarındaki ekiminin ardından bu yıl neredeyse hiç yağışın düşmediğini belirterek, don endişesi yaşadıklarını belirttiler. imkanı olan çiftçiler ekili tarlalarını şimdiden sulamaya başlarken, kuru tarım yapan çiftçiler ise kuraklık endişesi taşımaya başladı. Tohumların yağış olmaması nedeniyle tam olarak köklenemediğini anlatan çiftçiler, “Toprağa attığımız tohumlar çimlenip, tam köklenemedi. Bu durumda, kış aylarında meydana gelebilecek don olayları yüzünden tohumlar büyük zarar görebilir” diye konuştular.

Öte yandan, hayvancılıkla geçinen yetiştiricilerin de sonbahar aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle mera sıkıntısı çektiklerini vurguladılar.  

 

YURTTA YAĞIŞ BEKLENMİYOR

Bu arada, Meteoroloji'nin yaptığı son değerlendirmelere göre hava sıcaklığı ülke genelinde 2 ila 4 derece artacağı tahmin ediliyor.

Yapılan son değerlendirmelere göre; Rize ile Artvin'in kıyı ilçelerinin yağmurlu, Hakkari ve Ardahan çevreleri ile Artvin'in iç kesimlerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Afyonkarahisar’da ise Cuma gününe kadar yağış beklenmiyor. Bugünden başlayarak haftanın ilk üç gününde sabah ve akşam saatlerinde sis bekleniyor. Cuma günü ise sıcaklıklarda 4-5 dereceye varan düşüşlerin yaşanması ve yağmurun etkili olması bekleniyor.

Sabah ve gece saatlerinde kuzeybatı kesimlerde yer yer pus ve sis hadisesi ile birlikte iç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don bekleniyor.

Rüzgar, genellikle kuzey ve kuzeybatı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'nun güneyinde yer yer kuvvetli olarak (30-50 km/saat) esmesi bekleniyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum