phishing

Su iştah kesicidir, açlık hissinizi azaltır

Su iştah kesicidir, açlık hissinizi azaltır

Su iştah kesicidir, açlık hissinizi azaltır
10 Şubat 2017 - 18:33

Su iştah kesicidir,

açlık hissinizi azaltır

 

Dyt. Sabiha Keskin: İnsan, gıda almadan vücudundaki besin depolarını kullanarak günlerce yaşayabilir, fakat susuz sadece birkaç gün yaşayabilir. Su doğal iştah kesicidir, aç karnına su içerseniz, açlıktan dolayı oluşan  mide kasılmaları azalır, daha az yemek yersiniz

 

 

Academic Hospital Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Dyt. Sabiha Keskin, “Su doğal iştah kesicidir, aç karnına su içerseniz, açlıktan dolayı oluşan  mide kasılmaları azalır, daha az yemek yersiniz. Su açlık hissinizi de  azaltır” dedi. Academic Hospital’den alınan bilgilere göre, Keskin’in su üzerine yaptığı açıklamalar şöyle:

Su, yaşam kaynağımız olarak sürdürülebilir hayatımızda çok önemli bir yer tutar. İnsan, gıda almadan vücudundaki besin depolarını kullanarak günlerce yaşayabilir, fakat susuz sadece birkaç gün yaşayabilir.

Yetişkin bir insan vücudunun  yüzde 59 kadarını su oluşturur. Bebek  vücudunun üçte ikisinden çoğunu su oluşturmaktadır .(yüzde 70’i) Bebek büyüdükçe su oranı azalır, yağ oranı artar. Vücuttaki suyun yüzde 60’ı hücre içinde, yüzde 40’ı hücre dışı sıvılarda bulunur.

 

SUYUN VÜCUDUMUZA YARARLARI

Yediğimiz yiyeceklerde bulunan besin öğelerinin sindirimi , emilimi, taşınması ve metabolizma hareketlerinin sürekliliği için gereklidir.

Metabolizmanın hareketi sonucu oluşan , artık, zararlı olan maddelerin , böbrekler yoluyla dışarı atılmasını sağlar.Yeterince su içilmediği zaman,bazı mineraller, böbreklerde çökerek, böbrek taşlarına neden olabilirler.

Vücudumuzun ısısının denetimi , eklemlerimizin kayganlığı  vücuttaki su sayesinde olur.

Su, konstipasyonu (kabızlığı) önler. Vücuda çok az su alınırsa, ihtiyacını barsaklardan su çekerek karşılamaya çalışır ve konstipasyon (kabızlık) oluşur.

 

SU AÇLIK HİSSİNİZİ DE  AZALTIR

Eğer kişi yeterince su içerse,barsak fonksiyonları  normale dönecektir.

Tüm metabolik faaliyetler su içinde gerçekleşmektedir. Yeterince su içtiğimiz zaman metabolizmamız daha düzenli çalışacaktır.

Su doğal iştah kesicidir, aç karnına su içerseniz, açlıktan dolayı oluşan  mide kasılmaları azalır, daha az yemek yersiniz. Su açlık hissinizi de  azaltır.

Yeterince alınan su, uygun kas hareketlerini sağlar, kurumayı ve kilo kaybından sonra oluşan deri sarkmasını ve krampları önler.

Hücrelerin susuz kalmasını önleyerek, cildin sağlıklı ve  esnek olmasını sağlar.

Su, zayıflama sırasında oluşturulan enerji açığı sayesinde, yağların yanması sonucu oluşan artık ürünlerin atılmasını sağlar.

 

SU GEREKSİNİMİZ  NE KADARDIR?

Normal koşullarda yetişkin bir insan , günde, idrarla 1.5 litre, deriden 0.5 litre, solunumla 0.3 litre, barsaklardan 0.2 litre olmak üzere toplam 2.5 litre olmak üzere su kaybeder.Su kaybı sonucu, kan plazmasının yoğunluğu yüzde 1 artınca, beyindeki susama merkezi uyarılarak , susama duygusu gelişir ve kişi su veya su yerini tutan içecek içer.Harcadığımız her 1 kalori için 1-1.5 mililitre suyu almak zorundayız.Zayıflamak için, aldığımız enerjiyi azaltsak bile , yukarıda belirtilen 2.5 litre suyu almak zorundayız. Aldığımız suyun hemen hepsini , idrar, ter, solunum vb. yollarla dışarı atarız. Buna su dengesi adı verilir. İşte bu dengeyi sağlamak için günde 2.5 litre veya 810 bardak su ve diğer sıvılardan almak zorundayız.

 

AZ SU İÇERSEK NE OLUR?

Susadığımız halde, su içmezsek, vücudumuz kendi suyunu tutmaya çalışır. İdrara az çıkarız ve kan hacmi azalır, tansiyonumuz düşer. Vücudumuzdan dışkı, deri ve akciğerler yoluyla su kaybı devam ettiği için ve idrarın belli bir yoğunlaşma kapasitesi olmasından dolayı, vücudumuz kurur ve sağlığını yitirir. Vücudumuzdaki suyun yüzde 15’inin kaybedilmesi ise kişiyi komaya sokup yaşamın yitirilmesine kadar devam eden sonuçlar doğurur.◄Fadime Akar

YORUMLAR

  • 0 Yorum