phishing

Doğru tutulan oruç toksinlerden temizler

Doğru tutulan oruç toksinlerden temizler

Doğru tutulan oruç toksinlerden temizler
28 Nisan 2017 - 19:13

Doğru tutulan oruç

toksinlerden temizler

 

 

Özel Fuar Hastanesinde görevli Diyetisyen Özge Düzağaç: Doğru tutulan orucun detoksikan yani toksinlerden temizleyici etkisi olduğu biliniyo

 

 

FADİME AKAR-Özel Fuar Hastanesinde görevli Diyetisyen Özge Düzağaç, yaklaşan ramazan öncesi oruç tutacakları uyardı, “Doğru tutulan orucun detoksikan yani toksinlerden temizleyici etkisi olduğu biliniyor” dedi.

Düzağaç’ın verdiği bilgiler şöyle: Kimileri tuttukları orucu iftar saatinde ziyafet ile ödüllendirirken, kimileri bu ayı zayıflamak için fırsat olarak görmekte.. Oysa ki oruç; islamın beş şartından biri olan önemli bir ibadet.. Yani ne diyet ne de ziyafet..

Ramazan ayının gelmesiyle beslenme tipinin tamamen değişmesi kiloda değişime ve çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir oysa ki sağlıklı ve dengeli beslenmeyi oruç tutarken de devam ettirmek mümkün..

SAHURU İHMAL ETMEYİN

Günlük hayatımızda nasıl azar azar, sık sık beslenmek gerekiyorsa ramazanda bunu sürdürmeliyiz. Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bunun için öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahura kalkılmalı. Sahurda yeterli sıvı alınmalı, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli yanına mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli. Yiyecek olarak da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır.

İFTAR'DA BESLENME

İftar vakti; vücudun beyin ve sinir hücreleri için gerekli olan glikozun en kolay şekilde karşılanması gereken öğündür. Hurma ve taze meyve suyu bunun için iyi birer kaynak olup, düşük kan glikoz düzeyini normal düzeye getirmek için yeterli besinlerdir. Yine taze sıkılmış meyve suyu ve sebze çorbası vücudun su ve mineral dengesini sağlamaktadır. Çok aşırı miktarlardaki şerbetli ve ağır tatlılardan oluşan dengesiz bir diyet hiç sağlıklı değildir. İftarımızı ikiye bölmek en sağlıklı yöntemdir. Öncelikle su ve hurmayla orucumuzu açtıktan sonra çorba ile desteklemek ve akabinde on dakika kadar dinlendikten sonra yemeye devam etmek hem sindirim sisteminiz, hem tansiyonunuz , hem de kan şekeriniz için sigortanız olacaktır.

İFTARLA SAHUR ARASINDA BOL SIVI TÜKETİN

 Yaz sıcaklarıyla karşıladığımız Ramazan günlerinde oruç tutacak kişilerin en çok düşündükleri konulardan biri susuzluk. Hayatımızın ve metabolizmamızın kaynağı olan su, bu ay süresince olabildiğince fazla miktarlarda tüketilmelidir. Susuz kalan vücut; yorgunluk, kas krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk, sersemlik ve sıcaklık hissine sebep olur. Dolayısıyla iftar sahur saatleri arasında saat başı 1-2 bardak su, şekersiz kompoto ve limonata tüketilmelidir. Bunun için saatimizin hatırlatıcısını kurmak en kolay yöntem olacaktır. Yine sahurda su oranı yüksek meyveleri (karpuz gibi) mönüye dahil etmek ya da ara öğün olarak tüketmek fayda sağlayacaktır.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum