phishing

Çin’den ABD’ye: “Huawei Konusunda Her Önlemi Alacağız”

Çin’den ABD’ye: “Huawei Konusunda Her Önlemi Alacağız”

Çin’den ABD’ye: “Huawei Konusunda Her Önlemi Alacağız”
19 Mayıs 2020 - 02:43


 
Çin Ticaret Bakanlığı, Trump yönetiminin teknoloji şirketi Huawei’nin Amerikan teknolojisini kullanma imkanına yönelik getirdiği yeni kısıtlamalara karşı “gereken bütün önlemleri” alacağını açıkladı.
Açıklamada ABD’nin getirdiği son kısıtlamalar devlet gücünün suistimali ve piyasa ilkelerinin ihlali olarak nitelendi.
Pazar günü Çin Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan ve adı verilmeyen bir sözcüye dayandırılan açıklamada, yeni kısıtlamaların küresel endüstrinin ve tedarik zincirinin güvenliğini de tehdit ettiği belirtildi.
Açıklamada, “ABD, sözde ulusal güvenliği bahane ederek devlet gücünü kullanmakta ve ihracat denetim tedbirlerini devamlı surette başka ülkelerin belirli şirketlerini baskılamak ve kontrol altına almak amacıyla kullanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Çin’in, şirketlerinin meşru haklarını ve çıkarlarını kararlı bir şekilde korumak amacıyla gereken bütün önlemleri alacağı kaydedildi.
Yeni düzenleme gereği, Amerikan teknolojisini kullanan yabancı yarı iletken imalatçıları, Huawei’in tasarladığı çiplerin Çinli şirkete sevkiyatı için ABD’den ruhsat almak zorunda.
Dünya genelinde yarı iletken üreten tesislerde kullanılan çip tasarımı ve imalat ekipmanı çoğunlukla ABD yapımı. Bu nedenle yeni düzenleme Hauwei’ye ve akıllı telefonların yanı sıra kablosuz baz istasyonlarında kullanılan çipleri tasarlayan onunla bağlantılı HiSilicon adlı şirkete satış yapan yabancı imalatçıları kapsıyor.
ABD Ticaret Bakanlığı, geçiş sürecinde, şu an üretimde olan çipler için şirketlere 120 günlük bir süre tanınacağını açıkladı.
Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Cuma günü yaptığı açıklamada, Washington’un Huawei’yi yurt dışında yarı iletken çip tasarımı ve üretimi amacıyla Amerikan teknolojisini kullanmasına yönelik daha önce uygulanan yaptırımlardan kaçmasını engellemek istediğini söylemişti.
 
"170'ten fazla ülkede şebeke sistemlerini etkileyecek"
Huawei'den yapılan yazılı açıklamada da, ABD'nin kararının "keyfi" olduğu savunuldu, bu adımın 170'ten fazla ülkede şirket tarafından kurulumu yapılan şebeke sistemlerinin operasyonunu ve bakımını etkileyeceği konusunda uyarıda bulunuldu.
 
Açıklamada, "ABD hükümeti kasıtlı olarak Huawei müşterilerine ve tüketicilerine sırtını dönmüştür" denildi.
Huawei'in yönetim kurulu başkanı Guo Ping, ABD'nin bu adımı sonrası şirketin operasyonlarının kaçınılmaz olarak etkileneceğini belirti, ancak buna rağmen son bir yıl içinde yaşanan zorluklar karşısında şirketin dayanıklılık kazandığını söyledi ve yakın zamanda çözüm konusunda umutlu olduklarının mesajını verdi.
Çin’in dünya çapındaki ilk teknoloji markası ve cep telefonu ve şebeke ekipmanı üreticisi olma özelliğini taşıyan Huawei Technologies Ltd şirketi, ABD ve Çin arasında Pekin’in teknolojik amaçları konusunda yaşanan gerilimin merkezinde.
Amerikalı yetkililer Huawei’in güvenlik riski oluşturduğunu belirtiyor, şirketse bu iddiayı reddediyor.
Pekin’in yapmış olduğu açıklamaya Washington’un nasıl bir karşılık vereceği net değil. Ancak taraflar, ABD’nin fikri mülkiyet hakkı hırsızlığı ve Çin’in devlet kontrolundaki ekonomisinde şirketlerin adil olmayan şekilde işlem yapmaları konusundaki suçlamaları yüzünden derin görüş ayrılığı yaşıyor.
Kanada, Huawei’in kurucusunun kızı ve aynı zamanda şirketin Mali İşler Müdürü (CFO) olan Meng Wanzhou’yu 2018 yılı Aralık ayında tutuklamıştı. Bu olay 3 ülke arasında diplomatik gerilime yol açmış, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret görüşmelerine de gölge düşürmüştü. Çin de Kanada’nın Meng’i tutuklamasına misilleme olarak iki Kanada vatandaşını tutuklamıştı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum