phishing

Bayramda yedikleriniz sizi hasta etmesin!

Bayramda yedikleriniz sizi hasta etmesin!

Bayramda yedikleriniz sizi hasta etmesin!
22 Haziran 2017 - 22:58 - Güncelleme: 22 Haziran 2017 - 23:03

Bayramda yedikleriniz

 sizi hasta etmesin!

 

 

 

Özel Fuar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Tamer Salyam:  Açlığa alışan vücudumuz, bayramın serbestliğiyle birlikte aşırı yeme eğilimi gösterebilir. Yeme eğilimi sebebiyle yağ oranı yüksek kalorili yemekler, tatlılar, çikolata ve şekerlemeler tüketilmek istenebilir. Yağlı yemekler tüketmek aynı zamanda hipoglisemi ve hiperglisemi ataklarını da tetikleyebilir

 

 

KURTULUŞ-Özel Fuar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Tamer Salyam, Pazar günü başlayacak Ramazan Bayramı öncesinde bir dizi sağlık uyarısında bulundu. Dr. Salyam, ramazan ayında oruç tutanların vücutlarının açlığa alıştığını ancak bayramın getirdiği serbestlikle birlikte aşırı yeme eğilimi gösterebileceğini vurguladı. İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Tamer Salyam’ın ramazan bayramı uyarıları şöyle:

Yeme eğilimi sebebiyle yağ oranı yüksek kalorili yemekler, tatlılar, çikolata ve şekerlemeler tüketilmek istenebilir. Yüksek kalorili olan bu besinler sebebiyle, aşırı yeme atakları kısa bir süre içerisinde bile kişiye kilo artışı veya hastalıklar olarak geri dönebilir.

BAYRAM SOFRALARINA DİKKAT

Bayramın güzel atmosferi ile bir araya gelinen büyük sofralar, misafirlikler, ikramlar derken sağlığınızdan olmayın. Öncelikle uzun saatler aç kalmaya alışan midenizi yormamak için az az sık sık yemekte fayda var. Mutlaka az az tüketip ara öğünler ekleyip, bol su içmekte fayda var.

BAYRAMDA SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

Özellikle yaşlı ve çeşitli sağlık problemleri  olan aile büyüklerinin daha da dikkatli olması gerekiyor. Kalp hastalığı olan kişilerin yağlı yemek tüketimini olabildiğince sınırlaması gerekiyor. Özellikle tereyağı, katı margarin veya hayvansal yağlar kullanılmış yemeklerden uzak durmaları, yedikleri et türüne de dikkat etmeleri önemli.

Yağlı yemekler, hamur işi ve kızartmalar yerine sebze ve yağsız et yemekleri tercih edilmelidir. Şeker hastalığı olan kişilerin ise tatlı tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. Hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine, daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar tüketmesi daha faydalı olacaktır. Yağlı yemekler tüketmek aynı zamanda hipoglisemi ve hiperglisemi ataklarını da tetikleyebilir.

BAYRAMDA DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER

Ramazanda azalan su tüketimini önlemek için en az 2.5 litre su  tüketmek,

Misafirliklerde ikram edilen yemeklere ve tatlılara dikkat,

Aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmeli.

Ayrıca iyi çiğneyerek midenin yükü hafifletilmeli.

Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine haşlama, fırında ve  ızgara tercih edilmeli.

Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine meyve veya kuru meyve tüketimine ağırlık verilmeli.

Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, reflü gibi şikayetlere neden olabilir.

Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli, maden suyu ve su tercih edilmeli.

PEKİ, BAYRAMDA KİLO ALMAMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

Şeker ya da şekerli ürünleri tüketmeden önce ufak ayrıntılara dikkat edebiliriz.

Şerbetli tatlılar yerine tercihinizi dondurmadan, sütlü ve meyveli tatlılarından yana kullanabilirsiniz.

Birçok şekerleme türü, mısır şurubu veya früktoz içeriği yoğun olan tatlandırıcılar içermektedir.

Şekerleme seçerken etiket bilgisine bakılmalı, ambalajının aşınmamış olmasına dikkat edilmelidir.

Ayrıca son kullanma tarihine mutlaka önem gösterilmelidir.

Bayramın ilk günü 3 günlük süre, beslenme açısından oldukça önemlidir.

Oruç süresinin sona ermiş olmasının verdiği rahatlıkla her şeyi yiyebileceğimizi düşünmek kesinlikle yanlıştır.

Bu tür beslenmede şişkinlik, gaz, hazımsızlık durumu ve kan şekeri dengesinin değişmesi gibi sıkıntılar yaşanabilir.,

Bu sebeple bayramın ilk günü en az 12 bardak su içmeli ve öğün düzenini dengelemeliyiz.

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı yaptıktan sonra ziyaret ettiğiniz evlerde ikram edilen şerbetli tatlılar, sarmalar, börekler yerine bir fincan çayın yanında bir dilim börek veya 4 tane zeytinyağlı sarma yiyerek ziyaretinizi hafif beslenerek geçirebilirsiniz.

Unutmayın ki gideceğiniz diğer ziyaretlerde de ikramlıklar verilecek ve yenecektir.

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmelisiniz.

BESLENMENİZE DİKKAT ETMELİSİNİZ

Bir porsiyon şekerli tatlının kalori değeri bir kase sütlü tatlının kalorisinden daha yüksektir.

İkindi vaktinde ara öğün olarak meyve tüketebilirsiniz.

Akşam yemeği tercihiniz et, balık veya tavuk olabilir.

Bir porsiyon kadar et yemeği ile birlikte 4 yemek kaşığı kadar zeytinyağlı sebze yemeği ve1 dilim ekmek ile sağlıklı bir öğün geçirebilirsiniz.

Gün içerisinde yaptığınız ziyaretlerde gereğinden fazla beslendiyseniz akşam yemeğini hafif beslenerek geçirebilirsiniz.

Mesela etli veya tavuklu bir salata ile 1 dilim ekmek yiyebilirsiniz.

Bayramın ikinci gününde beslenmeniz daha rahat olacaktır.

Ziyaretlerin ardından geriye kalan zamanlarda egzersiz yapmanız kilonuzu korumanızda etkili olacaktır.

Kısa mesafede olan yerlere araba ile değil yürüyerek gitmeyi tercih edin.

Asansörlü binalarda merdivenle çıkmaya özen gösterin.

Bayram tatilinizi yaz tatili ile birleştirip tatile çıktıysanız açık büfe servis yapılan yerlerde beslenmenize dikkat etmelisiniz.

ŞEKER KULLANMAYIN

Tatil süresince kahvaltıları kuvvetli yapıp öğlen yemeklerini hafif geçirmelisiniz.

Akşam yemeklerinde ise et ve sebze ağırlıklı beslenmeniz doğru tercih olacaktır.

Tatil süresince egzersiz yapmanız vücudunuzu rahatlatacak ve kilo almanızı engelleyecektir.

Bu egzersizler arasında yüzmek hem zevkli hem de sağlıklı olacaktır.

Yüzme ile birlikte tempolu olarak yapılan yarım saatlik bir yürüyüş yeterli kaloriyi size harcatacaktır.

Günlük çay ve kahve tüketimine dikkat edilmelidir.

Bu içecekleri şeker kullanmadan içmeye özen gösterin.

Bayram süresince sağlıklı beslenmenin temel kuralı olan azar azar ve sık sık yemek, bol su içmek ve uzun süre çiğnemek kilo alımınızı engelleyecektir.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum