phishing

Afrika’da 458 adet su sondaj kuyusu inşa edildi

Afrika’da 458 adet su sondaj kuyusu inşa edildi

Afrika’da 458 adet su sondaj kuyusu inşa edildi
19 Kasım 2017 - 16:21

 

 

 

 

 

Afrika’da 458 adet su

sondaj kuyusu inşa edildi

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı, Sudan, Etiyopya, Cibuti, Nijer, Burkina Faso, Somali, Mali ve Moritanya, Senagal, Gambiya, Gana, Togo, Mali ve Tanzanya'da bugüne kadar 458 adet su sondaj kuyusu inşa ettiklerini, 1 milyon 750 bin kişiye temiz içme suyu temin ettiklerini açıkladı

 

 

 

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Su Konseyi Toplantısı, İstanbul'da yapıldı. Toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İİT Genel Sekreter Yardımcısı Naeem Khan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı, Türkiye Su Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçi, İİT Bölüm Müdürü İrfan Shaukat, DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Irak Su Kaynakları Bakanı Hassan Canabi, Bangladeş Su Kaynakları Bakanı Anısul İslam Mahmud, Nijerya Su Kaynakları Bakanı Sulelman Adamu Kazaure, Uganda Sudan Sorumlu Devlet Bakanı Ronald Kibuule'nin de aralarında bulunduğu temsilciler katıldı.

ÖZKALDI, TÜRKİYE’NİN SU YARDIMLARINI ANLATTI

Bakan Eroğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, geçen yıl İstanbul'da gerçekleştirilen İİT 3. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansı sonucunda kurulan Su Konseyi'nin başta İslam alemi olmak üzere, bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi.

Daha sonra İİT 1. Su Konseyi Toplantısı'nın divanı seçilerek, taslak gündem ve iş programı kabul edildi. 

Toplantının devamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı, "Türkiye'nin Su Yardımları" konusunda sunum yaptı. Özkaldı, Türkiye'nin Afrika ve Suriye'de yaptığı su yardımlarına ilişkin bilgi verdi.

Özkaldı, Sudan, Etiyopya, Cibuti, Nijer, Burkina Faso, Somali, Mali ve Moritanya'da su sondaj çalışması yaptıklarını, Senagal, Gambiya, Gana, Togo, Mali ve Tanzanya'da da benzer çalışmayı planladıklarını söyledi.

ETİYOPYA'DA 28 SU KUYUSU AÇILDI

Bugüne kadar sondaj çalışması yaptıkları ülkelerde toplam 458 adet su sondaj kuyusu inşa ettiklerini, 1 milyon 750 bin kişiye temiz içme suyu temin ettiklerini anlatan Özkaldı, kuyular açılmadan önce yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Etiyopya'da 50 yerleşim yerinde jeoteknik etüt çalışması yaptıklarını, 28 kuyunun bakanlık tarafından açıldığını, 100 bin kişiye yetecek kadar içme suyunun temin edildiğini belirten Özkaldı, Etiyopya'da Doğu Harar bölgesinde 8 yerleşim yerine 9 kilometrelik isale hattı projesinin yapıldığını, 3 bin 650 kişiye içme suyunun temin edildiğini aktardı.

Sudan'da da hidrojeolojik etüt çalışmaları yapılarak, 19 noktada jeofizik rezistivite etütü gerçekleştirildiğini, kuyu yerlerinin önerildiğini anlatan Özkaldı, 2008 yılında Cibuti'de hidrojeolojik etüt çalışmalarının tamamlandığını, yeraltı suyunun potansiyelinin belirlenmesine yönelik jeofizik çalışmaların yapıldığını kaydetti.

SURİYE HALKININ SUSUZ KALMAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Suriye'de su konusunda yürütülen çalışmalara da değinen Özkaldı, kendilerine verilen görev gereği, Azez Bölgesi, Cerablus, Çobanbey, El-Bab, Soran ve Mare ile diğer yerleşim yerlerinde su ihtiyaçlarını tespit edilmesi, mevcut su kuyuları ile şebeke alt yapısının bakım ve onarımlarının yapılması, ihtiyaç duyulan yerlerde yeni su kuyularının yapılmasının istendiğini söyledi.

Çobanbey'de 7 adet kuyu açılmasının planlandığını ve 6'sının açıldığını belirten Özkaldı, bu bölgede 173 bin kişiye içme suyu temin olunacağını ifade etti.

Azez Bölgesi, Brişa, Yazıbağ bölgelerinde toplam 22 kuyunun tamamlandığını, 16 kuyunun da pompa deneylerinin bitirildiğini, bölgede 51 bin kişiye yetecek içme ve kullanma suyu temin edileceğini anlatan Özkaldı, Azez, El-Bab, Akderin, Soran ve Mare'de yapılan çalışmalar kapsamında 27 adet sondaj kuyusunun açılmasının planlandığını, 6 kuyuda çalışmaların tamamlandığını aktardı.

60 ÜLKEDEN 600 KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ

Afrika'da ‘Büyük Yeşil Duvar’ projesine bakanlık olarak destek verilmesi amacıyla Moritanya, Sudan ve Eritre'de çölleşme ve erozyonla mücadele projelerinin yapıldığını belirten Özkaldı, TİKA ile yürüttükleri işbirliği kapsamında Afrika, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ülkelerinden olmak üzere 60 ülkeden 600 kişiye eğitim verildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Türkiye-Nijer Dostluk Ormanı'nın 2012 yılında Niamey'de kurulduğunu hatırlatan Özkaldı, Nijer'de ormancılık projelerinin uygulanacağını sözlerine ekledi.(Kurtuluş/AA)

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum