phishing

AFSÜ’den iki  Akademisyen Projeleri ile TEKNOFEST 2023 Finaline Katılacak

AFSÜ’den iki  Akademisyen Projeleri ile TEKNOFEST 2023 Finaline Katılacak

AFSÜ’den iki  Akademisyen Projeleri ile TEKNOFEST 2023 Finaline Katılacak
17 Nisan 2023 - 11:11


 
Afsü Akademisyenlerinin hazırladığı iki proje, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2023’te finale katılmaya hak kazandı.
 
TEKNOFEST 2023’ün “İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması/Sağlık ve İlk Yardım” kategorisinde detaylı değerlendirme aşamasını 85.75 puan ile geçen Realistik ekibinin “Enjeksiyon, Kan Alma ve Kateterizasyon Amaçlı Kol Modeli” projesi, toplam 151 takımın ter döktüğü yarışmaya 11. sıradan girdi. MedAR (Medical Augmented Reality – Tıbbi Artırılmış Gerçeklik) takımının “Eğitim Teknolojileri” kategorisinde detaylı değerlendirme aşamasını 86 puan ile geçen “Artırılmış Gerçeklik ile Anatomi Eğitimi” projesi ise 186 takım arasından 33. sıradan finalist oldu.
 
Daha İyi Sağlık Eğitimi İçin Artırılmış Gerçeklik ve Yapay Derili Kol Modeli Projeleri
 
AFSÜ’lü akademisyenler “Artırılmış Gerçeklik ile Anatomi Eğitimi” projesinde bilgisayarlı tomografi ile elde edilen gerçek hastaya ait kalp görüntülerini kullanarak kalbin anatomisine yönelik artırılmış gerçeklik teknolojisi ile desteklenen bir öğretim yöntemi geliştirdiler. Çalışma kapsamında, insan kalbine ait doku, kas ve damar yapıları üç boyutlu tasarlanarak 3DHeartAR ismi verilen modüler yapıda bir artırılmış gerçeklik ile anatomi öğretim yazılımı üretildi.
Hedef kitlesi kan alma, enjeksiyon yapma ve kateterizasyon eğitimi veren eğitimciler ile bu eğitimleri alan sağlık personeli olarak beliren, “Enjeksiyon, Kan Alma ve Kateterizasyon Amaçlı Kol Modeli” projesinde ise farklı sertlik ve esneklik değerlerine sahip deri dokusu üretebilmeye olanak tanıyan silikon bazlı yapay deri üretimi ile öne çıkan bir kol modeli geliştirildi.
Sağlıkta artırılmış gerçeklik/sanal gerçeklik (augmented reality – virtual reality AR/VR) teknolojilerinin geliştirilmesi amacı ile 2020’de kurulan MedAR ekibinde şu isimler yer alıyor: Prof. Dr. Tolga Ertekin, Doç. Dr. Emin İbili, Dr. Öğr. Üyesi Duriye Öztürk, Dr. Öğr. Üyesi Taha Erdoğan ve Öğr. Gör. Fırat Bilal. Biyomedikal alanında, model üzerindeki eğitimden gerçek hastalar üzerinde uygulamaya geçişte gerçekçi çözümler geliştirmeyi hedefleyen Realistik ekibinde ise Dr. Öğr. Üyesi Sadık Kağa ve Dr. Öğr. Üyesi Elif Kağa bulunuyor.
 
Projeler Önemli Problemlere Çözüm Üretiyor
Realistik ve MedAR takımlarına danışmanlık yapan Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş, her iki projenin de tıp eğitimi literatürüne değerli bir katkı sağlayacağını söyledi. Tıp eğitiminde kadavra temininin zor olduğunu belirten Prof. Dr. Okumuş, “Artırılmış Gerçeklik ile Anatomi Eğitimi” projesinin maliyetlerin yüksekliği, maket sayısının azlığı, ders programlarının yoğunluğu veya laboratuvarların her daim ulaşılabilir olmaması gibi sebeplerle anatomi eğitiminde karşılaşılan eğitsel problemlerin önüne geçecek bir çözüm sunduğunu kaydetti.
Sağlık personeli ve özellikle ilk yardım ekiplerinin kan alma, kateterizasyon ve enjeksiyon gibi uygulama eğitimleri için üretilen hasta modelinin doku ve damar fonksiyonunun olabildiğince gerçeğe yakın olması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Okumuş, mevcut ürünler incelendiğinde kullanılan malzemelerin özellikle deri dokusunu tam olarak yansıtmadığı söyledi. Prof. Dr. Okumuş, “Enjeksiyon, Kan Alma ve Kateterizasyon Amaçlı Kol Modeli” projesinin bu problemi gerçekçi bir formda çözerek sahada çalışan sağlıkçılar ve ilk yardım eğitimcilerinin önemli bir ihtiyacını gidereceğini ifade etti.
“Çalışan, üreten, insanlığa değer kazandıran tüm akademisyenlerimizi her zaman desteklemeye devam edeceğiz.” diyen Prof. Dr. Okumuş, “yenilikçi, özgün ve yerli” karakterleriyle öne çıkan projeleri hazırlayan ekiplere TEKNOFEST finallerinde başarılar diledi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum