phishing

Kataraktan tamamıyla kurtulmak mümkün

Kataraktan tamamıyla kurtulmak mümkün

Kataraktan tamamıyla kurtulmak mümkün
21 Kasım 2015 - 16:44

AKÜ Araştırma Görevlisi Dr. Serkan Özcan: “Gözün önünde görme netliği bozan bir sis perdesinin oluşmasına katarakt denir. katarakt, tedavi edilebilir bir görme kaybıdır”

 

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Serkan Özcan, Gün FM’de yayınlana sağlık Olsun programında en çok yaşlılarda görülen katarakt hastalığı hakkında bilgileri verdi, “Tüm dünyada en çok görülen körlük nedeni olan katarakt, tedavi edilebilir bir görme kaybıdır” dedi. Aynı üniversiteden Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu programda, kataraktla ilgili değerlendirmede bulunan Özcan, şu bilgileri aktardı:

 

KATARAKT GÖRME NETLİĞİNİN BOZAN SİS PERDESİDİR

“Gözümüzün renkli tabakasının hemen arkasında bulunan ve normalde şeffaf bir mercek olan lens tabakasının herhangi bir nedenle saydamlığını kaybederek bulanıklaşmasına, gözün önünde görme netliği bozan bir sis perdesinin oluşmasına katarakt denir. Kataraktlı gözlerde görme bulanıklığı, kataraktın derecesine göre, az bulanık görmeden başlayarak sadece ışık görecek dereceye kadar çok değişik seviyelerde olabilir. Tüm dünyada en çok görülen körlük nedeni olan katarakt, tedavi edilebilir bir görme kaybıdır.”

 

GÖLÜKSÜZ YAKINI GÖRMEYE BAŞLAMAK KATARAKT BELİRTİSİDİR

Kataraktın yaşlılık belirtisi olup, sıklıkla 60 yaşın üzerindeki bireylerde görüldüğünün altını çizen Özcan, konuşmasına şöyle devam etti: “Nadiren doğuştan ya da travma sonrası olabilir. Katarakt oluşurken hastanın uzak veya yakın görmesi bozulur. Görmedeki sislenme zamanla artar. Işık yansımaları rahatsız edici olmaya başlar. Hastanın görmesi, günlük yaşamını veya mesleğini engelleyen bir seviyeye kadar azaldığı zaman kataraktı tedavi edilir. Yakın gözlüğü takan yaşlıların, gözlüksüz yakını görmeye başlamaları merkezi kataraktın tipik belirtisidir.”

 

GÖZDE KATARAKT OLUŞMUŞSA AMELİYAT TEK ÇAREDİR

Kataraktın cerrahi yöntemle tedavi edildiğini de belirten Özcan, tedvai şekli konusunda ise şu açıklamayı yaptı: “Gözde katarakt oluşmuşsa ameliyat tek çaredir. Kullanılan ameliyat tekniği FAKO denilen yöntemdir. Bu ameliyat özel bir cihaz yardımı ile yapılmaktadır. Göze küçük bir tünel açılarak, ultrasonik dalgalar oluşturan cihazın ucu ile göz içine girilerek kataraktlı lens yerinde, parçalanarak emilir. Çıkarılan lensin yerine, görme fonksiyonunu yerine getirecek kalıcı suni bir mercek yerleştirilir. Hastanın görüş seviyesi artık ihtiyaçlarını karşılamıyorsa, gözdeki iltihap gibi bir rahatsızlık katarakt oluşturmuşsa ya da katarakt hastanın göz tansiyonunu yükseltiyorsa hastanın bir an önce ameliyat olması gerekir.”

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve dinleyicilerin yoğun sorularıyla katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.●Kurtuluş

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum