phishing

Ağrılarınız bedensel ve psikolojik olabilir

Ağrılarınız bedensel ve psikolojik olabilir

Ağrılarınız bedensel ve psikolojik olabilir
28 Ağustos 2017 - 10:16

Ağrılarınız bedensel

ve psikolojik olabilir

 

 

 

Uzmanlar, oluşan ya da oluşmak üzere olan doku harabiyeti sonucunda hissedilen olumsuz, hoş olmayan duyusal ve duygusal deneyim olan ağrının genellikle bedensel ve psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığını belirtti

 

 

KURTULUŞ-Uzmanlar, oluşan ya da oluşmak üzere olan doku harabiyeti sonucunda hissedilen olumsuz, hoş olmayan duyusal ve duygusal deneyim olan ağrının genellikle bedensel ve psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığını belirterek, tedavisinin mümkün olduğunu belirttiler.

Ağrı türlerini ‘akut olarak (aniden) gelişen’, ‘hastalıklara bağlı olarak oluşan’, ‘ölümcül bir hastalığa bağlı olmayan fakat sürekli yaşanan ağrılar’ olarak üç grupta toplayan uzmanların bu konudaki görüşleri şöyle:

AKUT AĞRI

Doku harabiyeti sırasında ve sonrasında hissedilir. Uyarıcı ve koruyucu, yani olumlu bir niteliği vardır (kesilen ya da yanan elinizi çekmemiz ve ağrıya neden olan uyarıdan uzaklaşmamız gibi). Dokunun kendini onarması ile kaybolur.

HASTALIKLARA BAĞLI AĞRI

Osteoartrit, romatizma, fibromiyalji, tümör oluşumu, böbrek taşı, pankreatit, safra kesesi atağı gibi hastalıklara bağlı olarak hissedilen uykusuzluk, öfke ve depresyon ile birlikte yaşanan ağrıdır. Hastalığın tedavi edilmesi ve nedenin ortadan kalkması ile kaybolur.

SÜREKLİ AĞRI

Ölümcül bir hastalığa bağlı olmayan fakat sürekli yaşanan ağrı; genellikle geçmişte yaşanmış bir doku harabiyeti ile ilgili ve farklı bir vücut bölgesinde hissedilebilen ağrı türüdür. Ağrıya; gerginlik, depresyon, cinsel istek azlığı giderek bireyler ve toplumla ilişkilerin bozulması gibi bulgular eşlik eder.

AĞRIYA NEDEN OLAN HASTALIKLAR

Migren, baş ve boyun bölgesinde enfeksiyon (sinüzit gibi), kafa içi tümörleri ve damar yapısındaki bozukluklar (anevrizma gibi), boyun kas ve omurlarının hastalıkları stres.

Eklem, kemik ve yumuşak doku hastalıkları. Osteoartrit, romatoid artrid, fibromiyalji, bel ve boyunda disklerin fıtıklaşması, ameliyat sonrası geçmeyen ağrılar.

İç organların hastalıkları. Göğüs ağrısı, mide barsak, safra kesesi, böbrek, mesane, pankreas, idrar yolları, yumurtalık, rahim, cinsel organların hastalıkları ve mensturasyon.

Damar hastalıkları. Burger hastalığı, damar tıkanıkları, sinir hasarına bağlı; şeker hastalığı, zona, bir organın kesilmesi(amputasyon), omurilik kesi ve hasarları, kol ve bacak yaralanması, kırıkları veya operasyonu sırasında, felç sonrası yüzdeki sinirlerin hastalıkları (trigeminal nevralji gibi). Kan hastalıkları. Orak hücreli anemi, kanser.

SÜREKLİ AĞRI TEDAVİ EDİLMELİDİR!

Süreli ağrı basit bir acı değil, başlı başına hastalıktır. Olumsuz etkilerinden kurtulmak için mutlaka tedavi edilmelidir. Ağrıya neden olan hastalığın tedavisi her zaman mümkün olmayabilir, (kanser, migren, omurilik kesileri gibi) veya neden olan hastalık kontrol altına alınsa bile ağrı devam edebilir. Bu gibi durumlarda sürekli ağrının; kişinin ruhsal, bedensel ve sosyal hayatında neden olduğu olumsuzluklar nedeni ile ağrının ortadan kaldırılması ve yaşam kalitesinin arttırılması birinci hedeftir.

SÜREKLİ AĞRI TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Uluslar Arası Ağrı Araştırmaları Derneği (IASP), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi ağrı konusunda çalışan uluslararası kuruluşların belirlediği protokollere göre; ağrı tedavisi ağızdan uygulanan ilaçlar ile başlar. Tedaviye basit ağrı kesicilerle başlanır. Hastanın yanıtına göre morfin gibi daha güçlü ağrı kesiciler eklenebilir. Ağızdan ilaç alamayan hastalarda diğer uygulama yolları kullanılır (kas içi, cilt, rektal, sinir çevresi gibi).

Sinir hasarı sonucu oluşan bazı özel ağrı türlerinde ağrı kesici ilaçların yanı sıra epilepsi veya depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar da kullanılmaktadır. Özelikle depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra, kişinin psikolojik durumu ve uyku üzerine olumlu etkileri nedeni ile sürekli ağrı türlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

AĞRINIZIN GİDERİLMESİ İÇİN KİME DANIŞABİLİRSİNİZ?

Sürekli ağrı çekiyorsanız, hastalığınızı tedavi etmekte olan doktorunuzun önerileri ağrınızı kesmeye yetmeyebilir.Unutmayın; hasta ve algolog işbirliği ile geçirilemeyecek ağrı yoktur.

Ağrı katlanmak zorunda olduğunuz bir deneyim değildir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum