phishing

Dr. Edil: Obeziteyi davranış değişikliğiyle önleyebilirsiniz

Dr. Edil: Obeziteyi davranış değişikliğiyle önleyebilirsiniz

Dr. Edil: Obeziteyi davranış değişikliğiyle önleyebilirsiniz
27 Temmuz 2016 - 08:03

 

 

Özel Fuar Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hülya Edil: Obezite tedavisinde uzun vadeli en büyük handikap verilen kiloların geri alınmasıdır. Bilişsel davranışçı terapinin bu konudaki faydası diğer tedavi yöntemlerinden üstündür

 

Obezitenin riskli 10 hastalıktan birisi olduğunu belirten Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hülya Edil, obezitenin diyetin yanında davranış değişikliğiyle de önlenebileceğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 10 hastalıktan biri olarak kabul ettiği obezitenin enerji alımı ile enerji sarfiyatı arasındaki dengesizliğin bir sonucu olduğuna vurgu yapan Özel Fuar Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hülya Edil, şu bilgileri verdi: “Obezite tedavisinde ilaç tedavisinin kullanımı, ilaçların yan etkilerinin olması ve ilaç bırakıldığında tekrar kilo alınması gibi nedenlerden dolayı kısıtlıdır.

Obezite tedavisinde uzun vadeli en büyük handikap verilen kiloların geri alınmasıdır. Bilişsel davranışçı terapinin bu konudaki faydası diğer tedavi yöntemlerinden üstündür.

 

DAVRANIŞLARI DEĞİŞTİRMEK VE YAŞAM BİÇİMİ HALİNE GETİRMEK GEREKİR

Obezitenin davranış değişikliği tedavisi; obeziteye neden olan yemek yeme ve fiziksel aktivite ile ilgili istenmeyen davranışları, istenen davranışlarla değiştirmek veya istenmeyen davranışları azaltmak ayrıca istenen davranışları pekiştirerek ‘yaşam tarzı’ haline gelmesini sağlamak amacıyla uygulanan bir tedavi biçimidir .

Davranış değişikliği tedavisinde amaç; yaşam boyu sürecek davranış değişikliğini oluş- turmak ve böylece istenen vücut ağırlığının uzun dönemde korunmasını sağlamaktır.

Egzersiz; kısa dönemde özellikle de obez kişiler için yorgunluk, rahatsızlık ve zorlamaya neden olduğundan itici gelmekte, ancak düzenli egzersiz yapılırsa uzun dönemde zindelik, kilo kaybı ve daha sağlıklı bir yaşam elde edilebilmektedir.

 

UZUN SÜREDE KAZANILMIŞ DAVRANIŞLARIN TERK EDİLMESİ ESASTIR

Bu tedavide amaç ‘televizyon seyrederken atıştırmak veya işten sonra egzersiz yerine istirahat etmek’ gibi uzun sürede kazanılmış davranışları kişinin kendi farkındalığını sağlayarak daha işe yarayan yöntemlere dönüştürerek uygunsuz davranışları ortadan kaldırmaktır. 

Tedavinin birinci bölümünde kilo kaybının yanında görünüş, kendine güven, ilişkilerin kalitesi, fiziksel sağlık, beden oranlarını kabul etmek gibi değiştirilebilecek ve değiştirilemeyecek konularda çalışılır. Danışanın kilosunu kontrol edebileceğine dair inancın oluşturulması obezite tedavisinin temel basamağıdır.

Tedavinin ikinci basamağında ise gerçek dışı kilo hedeflerinin makul düzeye getirilmesi, beden algısı endişelerinin giderilmesi ve kilo kaybı amaçlanır.

 

TEDAVİNİN KİŞİSELLEŞTİRİLMESİ BAŞARILDIĞINDA ETKİLİ SONUCA GİDİLİR

Obezite tedavisinin son basamağı ise etkin kilo kontrolü için gereken davranışsal ve bilişsel değişimi ve becerileri kazandırmaktır.

Ortalama 20 seanslık bir terapi ile vakaların büyük çoğunluğunda netice alınır. Tedavinin esnekliği ve kişiselleştirilmesi başarıldığı ölçüde hızlı ve etkili sonuca gidilir.

Obezite tedavisinde diyet, fiziksel aktivitenin arttırılması gibi yaşam biçiminde yapılan değişimlerin bilişsel-davranışçı müdahalelerle birleştirilmesi tedavi etkinliğini arttırmakta ve ulaşılan kilonun kalıcılığını sağlamaktadır. Küçük ama kalıcı davranışçı değişimler büyük yol almamızı sağlar.”●Kurtuluş

YORUMLAR

  • 0 Yorum