phishing

Candoğan : Panik atak herkeste görülebilir

Candoğan : Panik atak herkeste görülebilir

Candoğan : Panik atak herkeste görülebilir
05 Ocak 2019 - 14:16 - Güncelleme: 06 Ocak 2019 - 08:21

 

 

Özel Park Hayat Hastanesi’nden Psikolog Cansu Candoğan Gün FM’in konuğu oldu.

Programda panik atak konuşuldu.

Panik atağın ataklarla gelen bir anksiyete hissi olduğunu belirten Psikolog Cansu Candoğan, “Atağın sayısı değişkenlik gösterebilir. Ancak ayda 3’den fazla atak yaşanıyorsa bu bir hastalık olduğu anlamına gelir. Panik atağın türleri yok. Ancak belirtileri farklı olabilir. Bayılacakmış, çıldıracakmış veya ölecekmiş hissi gözlenebilir. Ellerde soğuma, yanma, çarpıntı, terleme, titreme olabilir. Baş dönmesi, etraf yabancılaşıyor hissi görülebilir. Bunun dışında gözlenebilecek belirtiler vardır. Panik atak belirtisi çok olduğu için farklı türleri var gibi gözlenir” diye konuştu.

 

“Tedavide sakinleştirici değil, düzenleyici ilaçlar kullanılır”

“Panik atak herkeste görülebilir” diyen Candoğan, “Ancak daha çok verici, mükemmeliyetçi ve kontrolcü kişilerde daha fazladır. Görülme açıcından cinsiyetler arasında bir fark yoktur. Kadınlarda biraz daha fazla denilebilir ama bu durum çok belirgin değildir. Panik atak kalıtımla geçtiği gibi bazı olumsuz yaşam olaylarını takiben de ortaya çıkabilir. Örneğin bir hipertansiyon atağı geçiren kişi bu olayın arkasından sürekli tansiyon atağı geçireceğinden korkmaya başlar ve bunlar panik atağa dönebilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Panik atağın tedavisinin hem ilaç hem de psikoterapi olduğunu söyleyen Candoğan, “Tedavide sakinleştirici değil, düzenleyici ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar sinir siteminin çalışmasını düzenler. İlaçlar en az 9 ay süreyle ve düzenli biçimde kullanılmalı” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum