phishing
Nergiz Mert

Nergiz Mert

NERGİZ'İN RENGİ

İklim değişiklikleri insanı etkiler (2)

İklim değişiklikleri insanı etkiler (2)

 

“Mevsimsel geçişler, insanın bedensel ve ruhsal sağlığını doğrudan etkiler” başlığıyla yazdığım yazılara devam ediyorum. Uzmanlara göre, baharda alerjik hastalıklar, astım ve solunum hastalıkları artıyor.

İklim değişikliği sonucunda sıcaklıkların artması ile bitkilerin polen yoğunluğunda değişimler meydana geldiğini kaydeden uzmanların bu konudaki görüşleri şöyle: “Yüksek sıcaklık ve yağışın birçok ağaç ve otsu bitkinin polen üretimini yükselttiği bilinmektedir. Polenlerin neden olduğu başlıca hastalıklar saman nezlesi, astım ve egzama olarak sıralanabilir. Saman nezlesi kendini ateş olmadan hafif yorgunluk hissi ile beraber burun ve göz kaşıntısı,burun tıkanıklığı ve akıntısı görülmektedir. Hava sıcaklığının ve neminin artması ile astım krizlerini ayrıca tetiklemektedir.”

 

HAVALARKEN ISINIRKEN…

Mevsimin yaza dönmesiyle meydana gelen tehlikeler hakkında uzmanlar, hipertansiyon hastalarının sıcak ile temasında dikkatli olmalarını öğütlerken, yine havaların ısınmasıyla ile birlikte besinlerin saklanma koşullarının yeterli olamaması nedeniyle bozulması ve bu besinlerin tüketilmesi özellikle ishal ve kusma vakalarını arttığına vurgu yapıyorlar.

Uzmanların görüşlerinden bir demeti sizler için derledim:

İklim değişikliği nedeniyle oluşan sıcaklık, mide ve bağırsak iltihabı gibi bazı gıda kaynaklı hastalıkların yayılması ve zararlarının artmasında etkilidir. Bazı bakteri türleri doğal olarak deniz bakterilerinden oluşur ve deniz suyu sıcaklıklarındaki artış bu tür bakterilerin deniz canlılarından elde edilen gıdaların yapılarının bozulmasında başlıca rol oynar.

 

SU KAYNAKLARI TEMİZ OLMALI

Bu bakterilerle bulaşmış gıdalar bağırsak ve mide iltihapları ile ishal ve benzeri birçok hastalıklara neden olmakta, birçok vaka ölüm ile sonuçlanmaktadır. Benzer şekilde, deniz ürünleri dışındaki gıdalarda da sıcaklık artışları ciddi sorunlara neden olmaktadır. Özellikle süt ve süt ürünleri, tavuk ve ürünleri bu besin maddeleri içerisinde sayılabilir. Ve tabii ki su kaynaklarının  temizliği büyük önem taşımaktadır. İçme sularının kapalı ve hijyenik olarak tüketilmesine dikkat edilmelidir.Çocuklar en çok biyolojik (viral, bakteriyel, parazitsel) ve kimyasal (pestisit, toksin) faktörlerle gıda kaynaklı hastalıklara yakalanırlar

 

BU DÖNEMDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

1- Mevsime uygun, termal konforu göz önünde tutacak giysiler giyilmelidir. Giysi hijyeni açısından, pamuklu, derinin hava alışverişini engellemeyen, alerjik özellikli boya vb. içermeyen giysiler tercih edilmeli, sıcak soğuk değişimleri göz önünde bulundurularak, tek bir kalın giysi giymek yerine bir-iki kat ince giysinin üst üste giyilmesi tercih edilmelidir. Böylelikle, giysi katmanları arasındaki hava ısı izolasyonunu sağlayacaktır. Isı özelliğine göre giysi çıkarma veya giymek mümkün olacaktır.

2- Bolca su içmeliyiz ve çevremizdekilere de içirmeliyiz.

3- En yakın çevremizin (konutumuzun ve çalışma ortamımızın) koşullarının mevsimsel geçiş dönemine uygunluğunu kontrol etmeliyiz. Odalar pasif ve aktif havalandırılmalı, ısı ve nemi kontrol edilmelidir. Oda ısısın 17-21ºC olması uygundur.

4- Bilinen hastalığı olanların (allerjik hastalıklar, bağışıklık yetmezliği yaratan böbrek, karaciğer, kan hastalığı olanlar, kanser hastaları vb.) hekimlerine hastalıkları üzerine mevsimsel değişikliklerin etkisi olup-olmayacağını sormaları, konu hakkında bilgi almaları uygun olacaktır.

5- Bulaşıcı hastalıklar açısından, özellikle hava, su ve gıdalar ile bulaşan hastalıklara yönelik kişisel önlemler (el yıkama, kalabalık ortamlardan kaçınma, özellikle hastalık salgın dönemlerinde kişiler arası karşılaşma-selamlaşma yöntemleri, tokalaşma öpüşmeden kaçınma, ev ve çalışma ortamının havalandırılması, besin ve su hijyeninin sağlanması vb. önlemler) alınmalıdır.

6- Allerjik hastalık öyküsü olanların (astım vb) bu dönemde hastalık belirtilerine, şikayetlerine dikkat etmeleri, takip etmeleri, polenlerin yoğun olduğu dış ortamlarda bulunmaktan kaçınmaları, hekim tavsiyesi ile gerekirse ilaç kullanmaları gerekmektedir.

7- Duygu durum değişikliği öyküsü olanların bu dönemde hastalık belirtilerine, şikayetlerine dikkat etmeleri, takip etmeleri, gerekirse hekim tavsiyesi ile ilaç kullanmaları gerekmektedir.

8- Çocuklar, yaşlılar başta olmak üzere risk gruplarının yeterli-dengeli beslenme, kişisel temizlik gibi temel sağlığı koruyucu önlemler konusunda dikkatli olmaları önerilmektedir.”

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum