phishing
Nergiz Mert

Nergiz Mert

NERGİZ'İN RENGİ

ALERJİK MİSİNİZ HASTA MI?

ALERJİK MİSİNİZ HASTA MI?

 

Alerji nedir? Evet, bu soruya çok kişi doğru cevap veremez. Çünkü alerjik reaksiyonları başka bazı hastalıklarla karıştırabilir. Alerji, aslında vücudun doğayla temasına verdiği tepkidir. Uzmanlar, “Bazı insanlar çoğumuzun reaksiyon vermediği polen, ev tozu akarı, hayvan tüyleri gibi bazı maddelerle karşılaştıklarında kaşıntı, deri döküntüsü, hapşırık, burun tıkanıklığı, burun ve geniz akıntısı, gözlerde kaşıntı, sulanma, akciğerler de etkilenirse öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığı şeklinde reaksiyon verirler” diyor ve bu tepkilerin tamamının alerjik tabanlı olduğuna vurgu yapıyorlar.

 

ALERJİ GENETİKTİR

Toplumda yüzde 15 sıklığında görülen alerjinin, çoğunlukla genetik olduğuna vurgu yapan uzmanlar, “Alerjik insanlar genetik nedenlerle alerjenlere karşı normal insanlardan farklı yanıt vermektedir.  Yaşam boyunca karşılaşılan alerjen yoğunluğunun alerjik şikayetleri ortaya çıkarabilecek düzeye ulaşması ile hastalık belirtileri ortaya çıkmaktadır. Alerjinin nedeni genetik olduğundan, alerji ortaya çıktıktan sonra genellikle yaşam boyu sürmektedir” görüşünü kaydediyor.

 

ALERJİK BELİRTİLER NELERDİR?

Mevsimsel alerjik rinit ya da saman nezlesi genellikle bahar aylarında ortaya çıkan polenlere karşı reaksiyondur ve yılın farklı dönemlerinde ortaya çıkan polenlere duyarlı olanlarda da bu dönemlerde hastalık belirtileri görülmektedir. Söz gelimi sık hapşırık, sürekli ya da ara ara olup geçen burun tıkanıklıkları ve akıntıları, gözlerde kaşıntı, kızarma ve yaşarma hastalık belirtileridir. Hastalar tarafından soğuk algınlığı ya da grip ile sıklıkla karıştırılır. Kaşıntı ve hapşırığın ön planda olması, ateş ve halsizliğin olmaması belirtilerin alerjik kaynaklı olduğunu düşündürmelidir.

 

HASTA MISINIZ ALERJİ Mİ?

Hastalık sandığınız rahatsızlığınız aslında alerji olup olmadığını anlamanın yolu deri testleri ya da kandan alerjene özgü antikorların bakılmasıyla saptanabilir. Deri testlerinden yaklaşık 2 hafta önce antihistaminik dediğimiz alerji ilaçlarının kesilmesi gerekir. Bu testler alerji tanısı için değil, dokunan alerjenin saptanması için kullanılırlar. Hastada alerjik duyarlaşma, testin duyarlılığının altındaysa hasta alerjik olmasına rağmen testler negatif kalabilir. 

 

ALERİJDEN NASIL KORUNURUZ?

Alerjenden kaçınılmasıyla ve/ya da antialerjik ilaçların kullanılmasıyla hastalık belirtileri baskılanır. Polen mevsiminden önce alerjik ilaçlara başlanması ve dönem sonuna kadar kullanılmasıyla rahatlama sağlanabilir. Polenlerin özellikle daha yoğun olduğu sabah saatlerinde dış ortama çıkmamak, kapı ve pencerelerin kapatılması, maske takılması, arabalarda polen filtrelerini bulunması, etkili olabilecek önlemler olarak sayılabilir.

 

TEDAVİNİN SÜRESİ

Uzmanlar, alerjen sayısı ikiyi geçmiyorsa, akciğerlerle ilgili belirtiler, yani astım eklenmemişse aşı tedavisinin yararlı olma olasılığı artmaktadır” diyor ve şunları ekliyor: “Aşı enjeksiyonla yapılabileceği gibi dilaltı damlalar ile de başarıyla yapılmaktadır. Aşı tedavisi ile 1 yılda anlamlı fayda sağlanamadıysa tedavi kesilmelidir.

Yaşam boyu süren bu durumun engellenmesinde alerjen ile karşılaşmanın en aza indirilmesi ya da kesilmesi en etkili önlemdir.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum