phishing
Ahmet TUNCA

Ahmet TUNCA

Ufuk

İSMET SEZGİN’İ KAYBETTİK

İSMET SEZGİN’İ KAYBETTİK

 

 

Demirel’in, Özal’ın ölümünden sonra Cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle, DYP genel başkanlığı için seçimler yapılıyordu. Adaylar elendikten sonra Tansu Çiller’le, İsmet Sezgin kalmışlardı.

İsmet Sezgin de istifa edince, Çiller genel başkanlığı ve başbakanlığı kucağına bulmuştu. Siyaset yapmadan, çok kısa bir sürede başbakanlığı bulan ender simalardan biriydi Çiller.

Kısa bir süre sonra, DYP’deki eski kadroyu yani Demirelcileri tasfiyeye gitti. Onlar da partiden istifa ederek Demokrat Türkiye Partisi’ni kurdular. İçlerinde Hüsamettin Cindoruk, İsmet Sezgin, Necdet Menzir, Gökberk Ergnekon gibi ünlü isimler de vardı.

Mesut Yılmaz ve rahmetli Ecevit’in de bulunduğu üçlü bir koalisyon kuruldu. İsmet sezgin rahmetli, Milli Savunma Bakanı olarak görev aldı.

 

**

Afyonkarahisar teşkilatında Fevzi Şensoy başkan, ben de ikinci başkandım.  Mevlüt Özpınar muhasip, Nilgün Seçen merkez ilçe başkanı olmuştu.

Eski belediye başkanlarımızdan M. Sami Hancıoğlu ve ekibi destek veriyordu. İsmet Sezgin öldüğü güne kadar Hancıoğlu ile irtibatını kesmedi.

Bu koalisyonun ilk Bakanlar Kurulu toplantısından önce ben ve arkadaşlarım kutlama için İsmet Sezgin Ağabeye telefon ettik ve bize Başbakan odasının önünde bekleyin talimatı verdi.

Toplantıdan ilk Ecevit çıktı. Tebrik edip, elini sıktık. Sonra bakanlar sırasıyla çıktılar. İsmet ağabey bizi yanına aldı ve Başbakanlığın merdivenlerinde onlarca televizyon kamerası ve muhabirle karşılaştık. Canlı yayınlarla haber yaptılar. Biz de bir günlüğüne ünlü olduk.

***

Sekiz yıllık eğitim düşüncesi dolaşıyordu ortada.

Demokrat Türkiye Partisi Genel Merkezindeki beşinci katta, Hüsamettin Beyle (Genel Başkan) İsmet Sezgin sizi çağırıyor dediler.

Partinin balkonuna çıktık, oturduk, çaylar geldi.

İsmet Ağabey, “Hoca, sekiz yıllık eğitim konusunda ne düşünüyorsun” diye sordu.

Ben de, “Efendim, devletin bu konuda bir hazırlığı yok, hala köylerde, kasabalarda tebeşir, sıra, masa bulamayan okullar var. Bir de üç yıl ilave edersek problem olur.

Bunun önce altyapısı olmalıdır” dedim.

Haklısın dediler. Fakat yine de sekiz yıllık eğitim uygulamaya konuldu. Pek de başarılı olunamadı.

 

**

Etrafımızdaki, sağımız, solumuzdaki birçok insanı maalesef kaybediyoruz.

Üzülüyoruz.

Sanki vücudumuzdan, beynimizden bir şeyler kopup gidiyor.

En önemlisi insanı insan yapan hatıra ve manevi değer toplamından bir şeyler toprak oluyor.

İsmet Sezgin bir tarihti.

Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan Adnan Menderes, onu yirmi yedi yaşında Aydın’a belediye başkanı yapmıştı. Sonra ihtilal oluyor. 1960’da kadrolar budanıyor, demokrasi büyük yaralar alıyor. İhtilal hükümeti belediye başkanlığından istifa etmesini istiyor. Kabul etmeyip diretiyor.

İkna için eşi hanımefendiyi gönderiyorlar. Saadet Hanım, eşi İsmet Bey’e, “Eğer istifa edersen, senden boşanırım” diyor.

Siyaset yapacak adam, önce eşini, çocuklarını ve yakın çevresini ikna etmeli, inandırmalıdır.

 

**

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı da yapan Sezgin, merhum Süleyman Demirel’in belki de en yakınındaki insandı. Daha birkaç ay önce Afyon’a uğramış, Hancıoğlu’nun aramış, sonra da Isparta’da Demirel için okutulan Mevlid-i Şerife katılmıştı.

Sezgin, bakanlık yaparken, orada görev yapanlara hep evlat diye hitap ederdi.

**

Daha birçok anımız oldu.

Adana-Akasaray mitingine uçakla karlı bir kış günü birlikte gitmiştik.

Hep güler yüzlü, güzel giyimli, o bembeyaz saçlarıyla örnek bir insandı.

Ölenlerin, kaybedilenlerin ardından yazmayı sevmiyorum.

Kubbede hoş bir sada bıraktı. O’nu hep hayırla yâd edeceğiz. Onca bakanlık yaptı. Kirada yaşadı ve kirada öldü.

Allah rahmet eylesin, dost insan…

YORUMLAR

  • 0 Yorum