phishing
Nergiz Mert

Nergiz Mert

NERGİZ'İN RENGİ

Yaz gribine dikkat

Yaz gribine dikkat

 

 

Grip, soğuk havaların hastalığıdır, yazın girip olmaz diyenlerdenseniz yanılıyorsunuz. Pekala yazın da grip olur ve kış gribinden şiddetli bile olabilir. Daha çok kışın görmeye alıştığımız gribi, aslında yaz dönemlerinde de sıklıkla yaşıyoruz.. Klimalar bir yana yaz aylarında havadaki ozon miktarının artması da gribe neden oluyor.

Meteoroloji uyardı, bu hafta yine sıcaklık artışları görülecek. Rekor sıcakların ardından alerjik bünyeleri yaz gribi bekliyor. Tatilin ardından burun akıntısı, ses kısıklığı, terleme hatta ateşle kendini gösteren yalancı gribi klimalar da kolaylıkla tetikliyor. Tek ilacı ise yatak istirahatı.

YAZIN GİRİBE NEDEN OLAN ÇOK SAYIDA ETMEN VAR

Yaz gribinin sonbahar ve kış mevsiminde görülenden farklı olarak, saman nezlesine benzer şekilde, havadaki parçacıklara karşı gelişen bir çeşit alerji şeklinde seyrettiğini anlatan uzmanlar, "Gerek havadaki alerjik reaksiyona sebep olabilen nedenler, gerekse kişinin vücut direncinin düşmesi, yaz mevsiminin cazibesi, klima tozları, plajlar ve toplu yaşanılan yerlerin artması nedeniyle bu mevsimde de sıklıkla grip tipi virüs enfeksiyona rastlamaktayız" diyor.

HASTALIKLARI KARIŞTIRMAMAK GEREKİR

Ateşle seyreden bu tip yaz gribi veya enfeksiyonlarının, bazen sessiz seyredebilen ve her zaman klasik şekilde görülemeyen zatürree (pnömoni), bronşit ve diğer virüs enfeksiyonları ile karıştırılabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, şöyle devam ediyor: "Onun için yaz mevsiminde görülen ishal vakalarının altında herhangi bir bakteri veya amip gibi bir etken olup olmadığını veya diğer ateşli soğuk algınlığı gibi seyreden durumlarda, başka bir virüs veya enfeksiyonun varlığını; ayırıcı tanı yönünden ciddiye almak gerekir."

HASTALIK KİŞİDEN KİŞİYE BULAŞMAZ

Yaz gribinin ateş, halsizlik, kas ağrıları, daha sonraki süreçte de öksürük, balgam çıkarma, derin nefes alma isteği gibi belirtilerle ortaya çıktığını kaydeden uzmanlar, grip ile benzer belirtiler gösterse de hastalığın sebeplerinin çok farklı olduğuna dikkat çekti. Hastalığın kişiden kişiye bulaşmadığını ifade eden uzmanlar, "Hastalık mikrobu; su tesisatlarında, soğutma kulelerinde, havalandırma sistemlerinde çoğalarak bulaşır. Bu cihazların içinden geçen suların zerreciklerinin solunması veya istem dışı nefes yollarına kaçması ile ortaya çıkar ve sonra kişinin yavaş yavaş hastalanmasına neden olur" görüşünü ifade etti.

KIŞ GRİBİ İLAÇLARINIZI KULLANMAYIN

Yaz aylarında da soğuk algınlığı ortaya çıkabilir ve kendini grip, nezle, üşütme gibi belirtiler ile gösterebilir. Ancak halk arasında bilinen adı ile "yaz gribi" ifadesi kışın yakalanan gripten çok farklı bir anlam içerir. 'Yaz gribi' nin gerçek adı 'Lejyoner Hastalığı' veya 'Klima Hastalığı'dır.

Yaz aylarında ortaya çıkan ve klima hastalığı olarak bilinen yaz gribinin tedavisi kış gribinden biraz farklı.

Lejyoner Hastalığı tedavisinde kesinlikle daha önce kış gribi ve soğuk algınlığında kullanılan ya da çevreden tavsiye edilen ilaçlar dikkate alınmamalıdır. Mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olunarak, doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmamalıdır. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum