phishing
Nergiz Mert

Nergiz Mert

NERGİZ'İN RENGİ

Atalarımızın da başı ağrıyordu

Atalarımızın da başı ağrıyordu

 

 

Dünyada, hemen herkesin başı hayatının bir noktasında ağrıyor. Az veya çok. Ama baş ağrısından nasibini alıyor.

Uzmanlar, baş ağrısına dair bulguların milattan önce üç bin yılına kadar gittiğini belirterek, “Atalarımızın da başı ağrıyordu” diyor.

“Herkeste baş ağrısı aynı şiddette midir” sorusuna, “Bazı kişiler için arada sırada ortaya çıkan hafif bir rahatsızlık iken bazı kişiler için yaşam kalitesini etkileyici özellik alabilir, hatta ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir” yanıtını veren uzmanlar, baş ağrılarını bir çok çeşidinin olabileceğini belirtiyor.

 

BAŞ AĞRISININ PEK ÇOK TİPİ VARDIR

Migren, gerilim tipi baş ağrısı, bir hastalığa bağlı ortaya çıkan baş ağrıları, kafa travması, damarsal hastalıklar, damar dışı beyin yapısı ile ilgili hastalıklar, enfeksiyon, metebolik bozukluklar (şeker hastalığı, solunum bozukluğu, diyaliz), boyun, göz, kulak, sinüslerle ilgili hastalıklar, nevraljiler, uzmanların saydıkları belli başlı baş ağrısı tipleri.

 

MİGREN TEK TARAFLI VE ZONKLAYICIDIR

Migren tipi baş ağrısının zaman zaman ortaya çıkan, nörolojik veya mide bağırsak sistemi ile ilgili bulguların değişik kombinasyonlarda eşlik ettiği orta veya şiddetli, zonklayıcı karakterde, genellikle tek taraflı olduğunun altını çizen uzmanlar, şunları anlatıyor:

Işık ve/veya ses rahatsız eder.

Ağrı 72 saate kadar sürebilir.

Bulantı kusma eşlik edebilir.

Egzersizle ilişkilidir.

Migren aurası, bir atağın öncesinde veya atak sırasında görülen bazı nörolojik belirtilerdir.

5-20 dakikada gelişir ve 60 dakikadan az sürer.

Görsel bozukluklar olabilir. Örneğin basit ışık çakmaları, noktalanmalar, geometrik şekiller ve karanlık alan gibi.

 

GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI UZUN SÜREBİLİR

Gerilim tipi baş ağrısının da migren gibi zaman zaman oluşabileceğini ancak bazen de uzun süre aralıksız devam edebileceğinin altını çizen uzmanların, tedavi konusundaki görüşleri şöyle:

“Ağrı kesiciler, steroidsiz antienflamatuvar ilaçlar, kombinasyon tedavileri ve kas gevşeticiler faydalıdır. Ancak doktor kontrolünde kullanılması uygundur.”

İlaçların aşırı ve kontrolsüz kullanımı ile ortaya çıkan ‘tepki baş ağrısının bir çeşit ilaca bağımlılık olduğuna yer veren uzmanlar, “Böyle durumlarda koruyucu tedavi de çok güçleşir. Tedavide ilaçlar kesilir, yoksunluk yaşanır ve ilk dönemde baş ağrısı artabilir, ancak hasta –doktor işbirliği ile bu dönem aşılabilir” diyor.

 

SİNÜZİT TİP BAŞ AĞRISI MİGRENLE KARIŞTIRILABİLİR

Sinüzit baş ağrısının tek taraflı olabileceğini ve migrenle karıştırılabileceğine değinen uzmanlar, bu konuda şunları anlatıyor:

Sabah veya uzun süre masa başı pozisyonda kalanlarda şiddetlenir.

Yüzde sinüslere basıldığında hassasiyet vardır.

Geniz akıntısı, burun tıkanıklığı dikkat çekebilir.

Hipertansif baş ağrısı

Genellikle enseden başlar.

Baş tepesine veya tümüne yayılır.

Zonklayıcı olabilir.

Gençlerde dahi ev ortamında arteryal kan basıncına bakılmalıdır.

Hipertansiyon varsa mutlaka kontrol altına alınmalıdır, aksi takdirde beyin kanaması gibi beyin damar hastalığı gelişebilir.

 

BAŞ AĞRISI İLE HANGİ HEKİMLER İLGİLENİR?

Baş ağrısı ile nörologlar ilgilenmektedir. Ancak birinci basamak hekimlerinin de çok iyi bilmesi gereken bir konudur. Özellikle başka bir hastalığa bağlı baş ağrısı varsa bunun ortaya çıkarılması hayat kurtarıcı olabilir. Bu nedenle kısa zamanda donanımlı bir merkeze gönderilmesi gerekebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum