phishing
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

MEKTEB-İ TIBBİYE-İ ŞAHANE’DEN AFİLİASYON’A 186 YIL..!

 

 

 

Değerli okurlarımız;

Haftaya girerken sizlere sağlıktaki çok önemli gelişmelerden bahsedeceğim. Önümüzdeki günlerde çok çarpıcı gelişmeler bekliyoruz sağlıkta… İnsanlarımızın sağlıklı yaşamdaki kalitelerinin artması için en büyük neden olan Tıp Fakülteleri ve Devlet Hastanelerinin bileşik çalışma düzenine geçmeleri ile ilgili gelişmeleri sizlere aktaracağım. Fakat öncelikle tıp fakültelerinin tarihi gelişimine şöyle bir bakmamız gerek.

 

TIP EĞİTİMİNİN TEMELİ 2. MAHMUT TARAFINDAN ATILDI

Bugünkü Tıp Fakültelerinin temeli l4 Mart 1827 tarihinde Osmanlı Padişahı 2. Mahmut tarafından atıldı. Bu fakülte ilk mezunlarını 1843 yılında verdi. Mezun olan bu öğrencilerden 4’ü 1848 yılında Avusturya’nın başkenti Viyana’da tıpta yeterlilik sınavına girerek kazandılar. Bu sınav başarısı Osmanlı Devletindeki Tıphane’yi Avrupa’daki benzerleri ile eşit hale getirmiş ve Tıphane ismi Tıp Fakültesi olarak değiştirilmiştir. Bu gelişme ile fakülte statüsü kazanan Tıphane Avrupa’daki Tıp Fakültelerinin tümünün haklarına sahip olmuştur.

Yukarda Mekteb-i Tıbbiye-i Şahanenin nasıl Tıp Fakültesi ismine sahip olduğunu anlattım. Peki, bu fakülte ilk kurulduğunda Mekteb-i Şahane ismini nasıl aldı?

Sultan 2. Mahmut ( 1808- 1839 ) döneminde Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacıbaşı konağında açılan Tıphane ve Cerrahhane-i Amire isimli ilk modern tıp okulu Askeri bir okul olup yeni kurulan Asakir-i Mansure-i Mahmudiye adlı orduya hekim yetiştirilmesi amacı ile kurulmuştur. Okul daha sonra İstanbul’un farklı semtlerine taşınır. 1839 yılında Galatasaray’daki eski Enderun Ağaları Mekteb’inin ( bugünkü G. Saray lisesinin olduğu yer ) bulunduğu yere taşındığı zaman ise Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane ismini alır; okulun eğitim dili Fransızcadır.

 

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ EKONOMİK SIKINTI İÇERİSİNDE

Sevgili Kurtuluş Okurları;

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin kuruluşundan bu yana tam 186 yıllık geçmiş başarılarla dolu bir süre var. Bu süreçte çok değişik sağlık sistemleri uygulamaya koyulmuş zaman zaman başarılar elde edilmiş, zaman zaman da arzulanan hedef yakalanamamıştır.

Bu arada üniversite hastanelerinin ekonomik sıkıntı içerisinde olmaları nedeniyle Devlet Hastataneleri ile birlikte çalışmaları için ‘Afiliasyon’  isimli bir oluşum üretildi. Bu oluşum 16 Haziran 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yasalaştı.

Değerli Kurtuluş okurları; Yarınki köşe yazım yine bu konu ile ilgili olacak ve yeni uygulamanın neler getireceğini, doktorlarımızın bu oluşum hakkındaki düşüncelerini objektif olarak yansıtmaya çalışacağım. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum