phishing
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

KABAK AŞILI KARPUZ ve KUŞ KİRAZI

                KABAK AŞILI KARPUZ ve KUŞ KİRAZI

 

Özlenen baharın gelmesi ile birlikte yaz meyvelerinin Turfanda olanları da akıl almaz fiyatlarla tezgahlarda yerini almaya başladı. Akıl almaz fiyatlardan bahsettim,   doğrudur. Bundan 20-25 gün öncesine dönersek yine böyle bir köşe yazımda manavlarda 6 adet eriğin süslü sepetvari bir paket içersinde 25 liraya satıldığını yazmıştım. Zaten baharın gelişi ile birlikte manavların tezgahlarını süsleyen ilk iki meyve çağla ve eriktir. Başlangıcında her ikisinin fiyatları da dudak uçuklatan cinstendir,  ancak aradan bir ay kadar bir zaman geçince yüzüne bakan olmaz bu meyvelerin. Neyse konuyu dağıtmadan şu anda yine manavların tezgahlarında arz-ı endam eyleyen iki bahar meyvesinden bahsedelim:

NEREDE O ESKİ KARPUZLAR

Değerli okurlarımız; bu meyvelerden ilki çizgili karpuzdur. Hatta bazı yörelerde bu karpuza “pijamalı karpuz” derler. Nedeni ise karpuzun üzerindeki dikine olan kalın ve enli beyaz çizgilerdir. Ülkemizde hemen hemen her yerde yetişirse de en fazla üretilen bölgelerimiz ise Adana/Ceyhan ile İzmir/ Ödemiş ilçelerimizdir. Buralarda karpuz rekoltesi çok yüksektir.. Fakat son 10-15 yıldır o lezzetli karpuzları göremez ve yiyemez olduk.! Aslında çarşı pazarda o kadar çok karpuz var ki, tarif etmek mümkün değil. Onca karpuz bolluğuna rağmen tüketim yok denecek kadar az.s! Yaz aylarının bu sulu meyvesi artık eskisi gibi itibar görmüyor. Nedeni ise satılan karpuzlar bizim çocukluğumuzda tükettiğimiz o sulu,  tatlı ve lezzetli karpuzlardan değil..

MEYVELER TATSIZ TUZSUZ

Piyasada satılan karpuzlar üreticiler arasında 501 kabak aşılı karpuz olarak adlandırılıyor. 20-25 kilo gelen karpuzlar yetişiyor.. Genetiği ile oynanan bu karpuzlar görünüş olarak karpuz tat ve içerik olarak kabaktırlar. Satılmayan ve üreticilerin elinde kalan karpuzlar 2 dekarlık yerden 10 dekar ürün alınabilen cinsten olup tadı tuzu yoktur.. Bir kökte 15-20 şer kiloluk karpuzlar olan bir cinstir. Aynı şekilde domates,  salatalık gibi sebzelerde de aşırı üretim ancak yok denecek kadar tüketim vardır. Nedeni ise bu sebzelerinde tadı tuzu yoktur. Yok denecek kadar bir tüketimi vardır. Derler ya “İnsanoğlunun kendine yaptığı kötülüğü kimse yapamaz” diye. Kim söylediyse az bile söylemiş. Sen yiyecek içeceğin genetiği ile oynarsan işte böyle yetiştirdiğin ürün de tüketilmez elinde kalır. .

KUŞ KİRAZI MI TEPE ERİĞİ Mİ?

Mevsim itibariyle şu anda sözde kiraz adı ile Kuş Kirazı denilen bir kiraz türü satılmaktadır. Bazı yörelerde bu meyveye “Tepe Eriği” diyenler de vardır. Çok ilginç bir meyvedir. Ağacının yaprakları çıkmadan beyaz çiçekleri çıkar. Ağacı marangozlukta kaplamada kullanılır. Meyvesi kuş kirazı olarak adlandırılarak satılır. Meyvesinden reçel ve likör de yapılabilen bu bitki kiraz olarak da tüketilebilinir.. Gerçek Napolyon kirazının yanında esamisi bile okunmayan bu sözde kiraz kilosu 15 liradan alıcı bulmaktadır. .

Sağlıcakla kalın..

YORUMLAR

  • 0 Yorum