phishing

Dr. Özkul: Safra kesesi iltihabı ihmale gelmez

Dr. Özkul: Safra kesesi iltihabı ihmale gelmez

Dr. Özkul: Safra kesesi iltihabı ihmale gelmez
23 Şubat 2017 - 16:31

Dr. Özkul: Safra kesesi

iltihabı ihmale gelmez

 

Safra kesesi iltihabının aniden ortaya çıkabileceğini belirten Özel Fuar Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Özkul: En önemli belirtisi karnın sağ üstünde şiddetli ve devamlı olan ağrıdır. Böyle şikayet durumlarında hemen doktorunuza başvurun

 

 

Özel Fuar Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Op. Dr. Faruk Özkul, safra kesesinde en çok iltihaplanma hastalığının görüldüğünü belirterek, “Safra kesesi iltihabının en önemli belirtisi karnın sağ üstünde şiddetli ve devamlı olan ağrıdır. Bu ağrı kişi nefes aldığında daha da şiddetlenir. Aynı zamanda safra kesesi iltihabı olan kişilerde bulantı, kusma ve yüksek ateş vardır. Böyle şikayet durumlarında hemen doktorunuza başvurun” dedi.

SAFRA KESESİNİN GÖREVİ

Safra kesesinin görevleri ve hastalıkları hakkında bilgiler veren Op. Dr. Faruk Özkul, şunlaır aktardı: “Safra Kesesi, Karaciğerden salgılanan safranın karaciğerin alt kısmında toplandığı torba şeklindeki bir organdır. Aynı zamanda safra için depo görevini yapan ve safrayı daha koyu hale getiren bir organdır. Şekli yönünden armuda benzeyen safra kesesi karaciğerin alt yüzündeki çukurda yer almaktadır. Uzunluğu 8 ile 12 santim arasında genişliği ise 4 ile 5 santim arasındadır. Safra kesesinin görevi safrayı depo etmektir. Safra tuzları, bilirübin, kolesterin gibi maddeler genellikle kese duvarından emilmezler. Bu nedenle kesedeki safranın koyuluğu artmaktadır.Yemek sırasında yağ, hidroklorik asit, peptonlar, yumurta sarısı gibi maddeler sebebiyle onikiparmak bağırsağı mukozasından kolesistokinin çıkarak kesenin kasılmasını sağlamaktadır. Kese kasıldıktan sonra safra kesesinde depolanmış safra bağırsağa boşalır. Böylece sindirim için yardımcı olur. İşte bu organımızın bazı rahatsızlıkları mevcuttur.”

SAFRA KESESİ TIKANDIKÇA İÇİNDEKİ BASIN ARTAR

 Safra kesesinde en sık görülen hastalığın iltihaplanma olduğunu belirten Özkul, şöyle devam etti: “Bu hastalık akut (ani başlangıçlı) veya kronik olabilir. Akut safra kesesi iltihaplarının en çok görülen nedeni safra kesesi ağzının tıkanmasıdır. Bu tıkanma genellikle safra taşı sebebiyle olmaktadır. Safra kesesinin ağzı tıkandıkça kese içindeki basınç artmaktadır. Bu sebeple de kese duvarına gelmesi gerektiğinden daha az kan gelmektedir. Bu kan az geldiğinde kişinin iltihap, doku ölümü ve kangren  hastalığı olma ihtimali yüksektir. Safra kesesi içinde ki safra tuzlarının artması akut kolesistite yol açmaktadır. Kansız, hasarlı ve hayatiyeti kaybolmuş bir safra kesesi  mikropların yerleşmesi için müsait bir ortam oluşturur. Safra kesesi iltihabının en önemli belirtisi karnın sağ üstünde şiddetli ve devamlı olan ağrıdır. Bu ağrı kişi nefes aldığında daha da şiddetlenir. Aynı zamanda safra kesesi iltihabı olan kişilerde bulantı, kusma ve yüksek ateş vardır. Böyle şikayet durumlarında hemen doktorunuza başvurun.

LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ GÜVENLİDİR

Genel cerrahi uzmanları tarafından takip edilen safra kesesi hastalıkları bazen ayaktan bazen de hastaneye yatırılarak tedavi edilebildiğine yer veren Op. Dr. Faruk Özkul, şu ifadeleyer yer verdi: “Hastanın ilk başvuruda kan tahlilleri ve karın ultrasonu yapılır. Kan tahlilinde hastanın çoğu kez kan beyaz küre değeri ve karaciğer enzimleri artmış ultrasonda kese duvar kalınlığı artmış bulunur. Kese içindeki taş ultrasonda net olarak gösterilebilir. Bu şekilde safra kesesi taşı olan hastaların tedavisi kesin olarak cerrahidir. Safra kesesi açık yada kapalı yöntemle cerrahi olarak alınmalıdır. Laparoskopik kolesistektomi dediğimiz kapalı yöntem hem güvenli hem konforludur.”●NERGİZ MERT

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum