phishing

Yanan ormana fidan dikilecek

Yanan ormana fidan dikilecek

 Yanan ormana fidan dikilecek
12 Ekim 2017 - 17:49

 

Yanan ormana

fidan dikilecek

 

Bayındır yangınının yaşandığı alan kasım ayı sonunda dikime hazır hale getirilecek. Bakan Eroğlu: Bayındır’daki zarar gören alanı da tekrar ağaçlandıracağız. Fidan dikim için sahanın hazırlanmasının ardından bu fidanlar toprakla buluşacak ve arazide fidanlar yeniden yeşerecek

 

 

KURTULUŞ-Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) İzmir Bayındır’da 25 Temmuz 2017 tarihinde meydana gelen orman yangınında zarar gören alanları dikime hazırlama çalışmalarını sürdürüyor. Kasım ayı sonuna kadar dikime hazır hale getirilecek alanda 1,5 milyon fidan toprakla buluşturulacak ve araziye ayrıca tohum atılacak.

İzmir’in Bayındır ilçesi Lütuflar Köyü civarlarında 25 Temmuz 2017 Salı günü çıkan ve rüzgârın da etkisiyle büyüyen orman yangını 4 uçak, 9 helikopter, 126 arazöz ve 12 dozer ile geceli gündüzlü yoğun mücadele sonucu söndürülmüştü. Bu yangında binlerce ağaç ve 806 hektarlık orman alanı zarar görmüştü.

DİKİME HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 2,5 AYDIR SÜRÜYOR

Yangından hemen sonra orman teşkilatı tarafından hasar tespit çalışmaları yapılıp, yanan ağaçların enkazlarının alandan temizleme çalışmalarına başlandı. 4’er kişiden oluşan toplam 40 kesim ekibi ve 4 adet iş makinesinin vardiyalar halinde çalıştığı yangın alanında çalışmalar 2,5 aydır aralıksız yürütülüyor. Kasım ayı sonuna kadar sürecek çalışmalar ile saha fidan dikimlerine ve tohum atımına hazır hale gelecek.

Yangın sahasında çalışmaların tamamlanmasının ardından ise alana çamfıstığı, servi, kızılçam ve badem gibi türlerden oluşan toplam 1,5 milyon adet fidan dikilecek. Ayrıca alana fidan tohumları da serpilerek yangının izleri silinecek.

YANGINDA 806 HEKTAR ZARAR GÖRMÜŞTÜ

Bayındır’da yaşanan yangının bütün ülkeyi üzdüğünü vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Orman teşkilatımız bu yangını söndürmek için büyük bir çaba gösterdi. Yangın ekiplerimiz aynı gün o bölgede 4 orman yangını ve 3 kırsal alan yangınına da müdahale etmesine rağmen 18 dakika gibi kısa bir sürede bu yangına müdahale etti. Yoğun çabalar sonucu bu yangın söndürüldü fakat rüzgarın da etkisiyle 806 hektarlık bir alan zarar gördü” diye konuştu.

YANAN ALANLARIN BİR METREKARESİ BİLE FARKLI BİR MAKSATLA KULLANILAMAZ

Yanan ormanlık alanların bir metrekaresinin bile farklı bir maksatla kullanılamayacağının altını çizen Bakan Eroğlu “Bayındır’daki zarar gören alanı da tekrar ağaçlandıracağız. Fidan dikim için sahanın hazırlanmasının ardından bu fidanlar toprakla buluşacak ve arazide fidanlar yeniden yeşerecek. Alanda yapılan çalışmaları görmek isteyenler orada yapılan çalışmaları gidip görebilirler. Bayındır’da olduğu gibi yine bu yıl Menderes’te, Alanya’da, Muğla-Menteşe’de, Kütahya-Domaniç ve Balıkesir-Ayvalık’ta meydana gelen yangınların izlerini silmek için harekete geçtik orada da ağaçlandırma çalışmalarına başlıyoruz. Bu yıl içerisinde yanan alanları tekrar ağaçlandıracağız” değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum