phishing

TBB Çevre Ve Kent Hukuku Komisyonu: İzmir Elektrik Fabrikası Özelleştirilemez

TBB Çevre Ve Kent Hukuku Komisyonu: İzmir Elektrik Fabrikası Özelleştirilemez

TBB Çevre Ve Kent Hukuku Komisyonu: İzmir Elektrik Fabrikası Özelleştirilemez
15 Aralık 2018 - 09:13

 

 

 

Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Komisyonu, Türkiye’de linyit kömürü ile ilk üretimi yapan ve 21 yıldır koruma altında bulunan İzmir Elektrik Fabrikası’nın özelleştirmesine karşı çıkarak, İzmir’i yönetmeye aday olanlara açık çağrıda bulundu. Açıklamada, “Tüm adaylar ve siyasi partiler, İzmir’in belleği, geleceği açısından büyük önem taşıyan bu alanla ilgili niyetlerini ortaya koymalı, açık ve aleni bir duyuruyla Nisan’da yapılması öngörülen ihaleye dair taahhütte bulunmalıdırlar” denildi.

 

TBB Çevre ve Kent Komisyonu’ndan yapılan açıklama şöyle:

 

16 NİSAN’DA İHALESİ YAPILACAK: Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ. tarafından yayımlanan duyuru ile İzmir’de bulunan ve toplam 10.720,00 m2 taşınmaz ile üzerindeki yapılar için 16.04.2019 tarihinde ihale yapılacaktır.

 

İLK ÜRETİM TESİSİ VE KORUNUYOR: Anılan taşınmaz İzmir’in tarihi ‘elektrik fabrikası’ ve arazisidir. İzmir’in tarihinde oldukça önemli bir yer tutan ve 1989’dan bu yana kullanım dışı olan fabrika 2018’den sonra bir kez daha satışa konu edilmektedir. Türkiye’nin linyit kömürü ile üretim yapan ilk tesisi/elektrik santrali olarak, sadece İzmir’in değil Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlaşma serüveninin de önemli bir parçası olan, 1928’de devreye alındığında hava gazıyla olan sokak aydınlatmasının elektriğe çevrilmesini sağlayan fabrika, 26 Şubat 1998’de tapuya düşülen kayıt ile ‘korunması gerekli kültür varlığı’ olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

 

SEÇİMLER ÖNCESİ ÇOK BÜYÜK TALİHSİZLİK: Kentin merkezinde yer alan, tarihi olarak büyük bir anlam ve önem taşıyan elektrik fabrikasının, alelade bir taşınmaz gibi sınıflandırılarak, tam da yerel seçimler öncesinde ihaleye çıkarılması çok büyük bir talihsizliktir. Korumacı bir anlayışla hareket ederek fabrika ve arazisini en iyi şekilde İzmirlinin kullanımına açmak isteyen yerel yönetim taleplerinin dikkat alınmaması da not düşülmesi gereken bir duyarsızlıktır.

 

DİKEY BÜYÜMEK İÇİN KUPON ARAZİ: Koruma altındaki fabrika ve arazisinin, kente rant odaklı yaklaşan dikey büyümeye odaklı zihniyetin bakış açısıyla çok değerli bir ‘kupon arazi’ olduğu açıktır. Ancak, büyük kentlerin geldiği nokta ‘herkesin’ malumudur. Dikey, gökdelen tipi kentleşme, vatandaşları boğmakta, yaşam alanlarını sorun alanlarına çevirmektedir. Bu gerçek samimi bir şekilde herkes tarafından kabul ediliyorsa eğer, İzmir Elektrik Fabrikası güzel bir örnek olarak, tüm kentlinin yarar ve kullanımına açılmalıdır.

 

MÜZE OLMALI: Bu noktada, iklim değişikliğinin bir numaralı sorumlusu olduğu inkâr edilemez bilimsel bir gerçek olan termik santrallerin Türkiye’deki ilk örneği olarak, İzmir Elektrik Fabrikası’na ait koruma altındaki yapıların, iklim değişikliğini anlatan, gösteren ve öğreten bir müze yerleşkesine dönüştürülmesi, kent belleği ve ülke yarınlarına büyük bir katkı sunacak, sembolik önemi büyük bir adım olacaktır.

 

ADAYLARA ÇAĞRIMIZ: İzmir ve İzmirlileri yakından ilgilendiren bu ihale ve işlem sürecinin yerel seçimlerde adaylığını açıklayanlar açısından da önemli bir sınav olacağı aşikardır. Tüm adaylar ve siyasi partiler, İzmir’in belleği, geleceği açısından büyük önem taşıyan bu alanla ilgili niyetlerini ortaya koymalı, açık ve aleni bir duyuruyla Nisan ayında yapılması öngörülen ihaleye dair kamuoyuna taahhütte bulunmalıdırlar.

 

VAZGEÇİLMEZSE YARGIYA TAŞIYACAĞIZ: Kente dair kararların uzlaşma ve ortak akıl ile alınması gerekliliğinden yola çıkılarak bu açık çağrımıza yanıt bekliyoruz. Yasal sürede bu çağrı yanıtsız bırakıldığı taktirde, hukuk ve kamu yararına aykırı bu kararın yargıya taşınması konusunda TBB Çevre ve Kent Komisyonu olarak her türlü desteği sunmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum