phishing

Ramazanda ayında sağlığınıza dikkat edin

Ramazanda ayında sağlığınıza dikkat edin

Ramazanda ayında sağlığınıza dikkat edin
24 Mayıs 2017 - 18:34 - Güncelleme: 24 Mayıs 2017 - 21:48

Ramazanda ayında

sağlığınıza dikkat edin

 

 

İl Sağlık Müdürü Dr. Yemenici: Ramazan ayının, bedenimize faydası olduğu kadar, eğer dikkat edilmezse bazı sağlık sorunlarına da yol açacağını unutmamamız gerekiyor.

 

 

 

NERGİZ MERT-Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, yaklaşan ramazan ayı öncesi bir dizi uyarıda bulundu, “Ramazan ayında ruhumuzla beraber bedenimize de dikkat edelim” ifadesine yer verdi. Yemeneci, 26 Mayıs Cuma günü ilk sahura kalkılacağını ve Cumartesi günü oruç tutarak Ramazan ayına başlanmış olacağını belirterek, oruç tutacaklara şu uyarılarda bulundu:

AŞIRI VE HIZLI YEMEK YENİLMEMELİ

“Ramazan Ayı sadece ruhumuzun, kalbimizin huzurlu bir nefes aldığı zaman dilimi değil, aynı zamanda bedenimizin de yeme-içme perhizi ile dinlendiği bir aydır.

Ramazan ayının, bedenimize faydası olduğu kadar, eğer dikkat edilmezse bazı sağlık sorunlarına da yol açacağını unutmamamız gerekiyor.

Ramazan Ayı'nda özellikle iftarlarda aşırı ve hızlı yemek yenilmesi, ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkaran başlıca hatalara bir örnektir.

Ayrıca oruç tutmak, sağlıklı insanların metabolizmasında çok önemli değişikliklere yol açmıyor olsa da eğer ki şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi kronik hastalıklarımız ya da hamilelik ve emziklilik gibi özel durumlarımız varsa o zaman uzman hekime danışılmadan oruç tutulmamalıdır. Çünkü bu tür kronik rahatsızlıkları olanların bedenlerine aşırı yüklenmesi, kalıcı ve ağır hasarlara yol açabilir.

İFTAR VE SAHUR ARASINDA SIK SIK SU İÇİLMELİ

Ramazan Ayı öncesinde hemen hepimiz 3 ana öğün yemek yiyoruz. Vücudumuz Ramazan Ayı'ndaki 2 öğüne alışıncaya kadar 3 öğünü yine yerine getirelim. İftardan 1-1,5 saat sonra bir öğün daha yiyebiliriz.

Ramazan ayının belki en önemli öğünü sahurdur. Sahura mutlaka kalkmaya çalışmalı ve yemek olarak, kalsiyum içeren süt, yoğurt, peynir gibi gıdalarla desteklenmiş hafif bir kahvaltı yapılmalıdır. Eğer erken acıkma sorunumuz varsa nohut, bulgur pilavı, mercimek gibi bakliyatları da tüketebiliriz. Önümüzdeki muhtemel aşırı sıcak havaları düşündüğümüzde ise sahurda kesinlikle aşırı yağlı ve tuzlu, unlu yemekler yememeliyiz.

Vücudun su dengesini korumak için, susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık en az 2-2,5 lt (yaklaşık 12-14 su bardağı) su içilmelidir. İçildikten sonra susuzluğa neden olan gazlı içecekler yerine ayran, meyve suyu, maden suyu gibi doğal sıvıları tercih etmeliyiz.

HAFİF TATLILAR TERCİH EDİLMELİDİR

İftar yemeklerinde ise yine aşırı yağlı yemeklerden uzak durmalı; yemeğe çorba ile başlayarak büyük bir porsiyon yerine az yemekle idare edip 1-2 saat sonra tekrar yemek alabiliriz. Tatlı olarak sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir.

Yine iftar sofralarımızda, her güne farklı bir gıda almaya çalışmalıyız. Et, balık, kuru bakliyat, sebze gibi gıdaları haftanın günlerine dağıtarak dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz. Izgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli; kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

İftardan sonra fiziksel aktivitede bulunarak hem sindirimimize yardımcı olmalı, hem de gün boyu yavaşlayan metabolizmamızın normale gelmesini sağlamalıyız.”

RAMAZAN AYINI KUTLADI

Yemenici, açıklamasının sonunda, ramazan ayını kutladı:”Başta sağlık camiamız olmak üzere bütün halkımızın sağlıklı, huzurlu bir Ramazan Ayı geçirmesi temennisiyle vatandaşlarımızın Ramazan ayını tebrik ediyorum.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum