phishing

Mesleki Eğitimde Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pilot okul seçildi

Mesleki Eğitimde Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pilot okul seçildi

Mesleki Eğitimde Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pilot okul seçildi
27 Şubat 2019 - 09:15


 
Meslek liselerini özel sektörle birleştirecek Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokol törenine ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser katıldı.
Mesleki eğitim ile reel sektörü, birbirine entegre edecek proje için adım atıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katılımıyla düzenlenen törende imzalandı. Törene Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler ve İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın da katıldı. Protokol kapsamında Afyonkarahisar’da Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin pilot okul olarak seçildiği belirtildi.
YILLARDIR BEKLENİYORDU
Törende konuşan Hisarcıklıoğlu protokolü, ‘hem eğitim sistemi hem de iş dünyamız için tarihi bir gün’ olarak değerlendirirken, “Yıllardır dile getirdiğimiz ama bir türlü hayata geçiremediğimiz bir adım atıyoruz. Mesleki eğitim ile reel sektörü, birbirine entegre ediyoruz” dedi.​
Bu vizyoner adımın atılmasında, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katkılarının önemli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “İş dünyasından gelen bir Bakanın farkını ve ezberleri nasıl bozduğunu gördük. Böyle hayırlı bir işe öncü olduğu için kendisini hep birlikte tebrik etmek, alkışlamak istiyorum” diye konuştu.
Yıllardır firmaların çalıştıracak nitelikli eleman bulamadığından şikayet ettiklerini belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Memleketin her yerinde kahvehanelerde gençler işsiz bir şekilde oturuyor. Niye, çünkü okullarda verdiğimiz eğitim, dışarda işe yaramıyor. Dışarda talep gören nitelikler, okullarda öğretilmiyor. Bu asimetrik yapıyı değiştirmek zorundaydık. Yurtdışına baktık. Avrupa’da genç işsizliğin en düşük olduğu ülke, yüzde 6 ile Almanya. Niye, çünkü mesleki eğitim ile reel sektörü, Odalar vasıtasıyla birbirine entegre etmişler. Genç nüfusumuz var diye övünüyoruz. Ama aslında bu potansiyelimizi kullanamıyoruz. Mesleksiz olduğu için birçok gencimiz işsiz kalıyor. Bu aslında gelecek açısından da büyük bir risk. İşte Türk iş dünyası, Odalarımız ve Borsalarımız vasıtasıyla elini taşın altına koyuyor. Milli Eğitim Bakanımızın cesur ve kararlı politikası sayesinde Türkiye’de bir ilk başlıyor. Piyasada talep gören niteliklere göre hazırlanan, yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiyoruz. Bu kapsamda 81 İl’de 81 meslek lisesi, protokol kapsamına alınıyor. Odalarımız ve Borsalarımız vasıtasıyla buralardaki mesleki eğitimin dinamik, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmasını sağlayacağız. Bu okullarda atölyeler ve laboratuvarlar kuracağız, mevcut olanları yenileyeceğiz. AR-GE ve Beceri Tasarım Atölyelerini faaliyete geçireceğiz. Eğitim içeriklerini TOBB ETÜ desteğiyle hazırlayacağız.”
İŞBİRLİĞİ HAYATİ ÖNEMDE
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da "Ekonomimizin itici gücü olarak TOBB’un varlığı ve bu birlikle bizim işbirliğimiz son derece hayati bir önem taşıyor. Bu önemi ekonomi ve eğitim arasındaki ilişkiyle doğrudan doğruya ifade ediyoruz. Çünkü eğer ekonomide bir orta gelir tuzağından söz ediliyorsa bu aslında orta eğitim tuzağıdır. Yani eğitimimiz iyileşirse ekonomimiz iyileşecek mesajı bize verilir. Bu bağlamda böyle bir adım atıyor olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Burada aslolan mesleki ve teknik eğitimdeki bakış açısındaki dönüşümdür kanaatimce. Bu dönüşüm çerçevesinde mesleki ve teknik eğitimin ders çizelgeleri, öğretmen eğitimleri, buradaki iş ve işlemlerin yürütülmesi, üretim bazlı bir öğretime geçilmesi bunların hepsi mesleki eğitimde paradigmanın dönüştüğünü değiştiğini değişeceğini gösteriyor. Bu bizim MEB bünyesinde aldığımız kararlarla değil, oda temsilciliklerimizin gayretleriyle milli eğitim müdürlüklerimizin okul müdürlerimizin gayretleri belli bir noktaya taşınacak bir husustur. Bundan dolayı da bu gayretleri esirgemeden muhakkak suretle bu desteklerimizi ortaya koymak zorundayız" ifadelerini kullandı
2023 hedefleri doğrultusunda eğitim camiası olarak üzerlerine düşeni yerine getirmeye çalıştıklarını kaydeden Selçuk, şöyle konuştu: "Tabi ki iş dünyasından da beklentilerimiz var. Onlar da bu protokol çerçevesinde gereken desteği vermekle ilgili büyük bir tekellüf altına girdiler. Bunun için bütün iş dünyası temsilcilerine teşekkür ediyorum. Çünkü artık mazeretimiz kalmadı bence. Bazı sorunlar beklentiler vardı hepsi oldu. Basit bir istatistik vereyim. Almanya’da mesleki teknik okulların yüzde 80’i özel sektörün desteklediği okullardır. Bizde bu oran yüzde 4 civarında. Bütün bunları tartışırken daha sağlıklı istatistiklerle daha sağlıklı bakış açısıyla ele almamızda yarar var. Bütün bu 81 ilde yaptığımız çalışmaların bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Bu çalışmanın hele hele diğer mesleki teknik okullarımızı etkilemesini ve yaklaşık 130 bin civarındaki mesleki teknik okullardaki öğretmenimizin de bu bağlamda yetişmesi onların bu projelerin geliştirilmesi konusunda ilerletilmesine de hizmet edeceğini düşünüyorum. TOBB ve TOBB ETÜ ile beraber bu işin birlikte yapılıyor olması yani yükseköğretim ayağının da olması ortaöğretimle yükseköğretim arasındaki bağlantının ne kadar mühim olduğunu da gösteriyor. TOBB-ETÜ varlığı, bunun ortaöğretim seviyesinde yansıtılması bakımından önem taşıyor. Bütün bunları sürdürürken mesleki ve teknik eğitimde yeni bir dönem başladığını, bunun sektörle iç içe olduğunu, buna bağlı olarak okullarımızdaki üretimin bir öğrenme yöntemi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yıllardır üzerinde çalışılan bir konu bu uzun yıllardır hayal edilen bir çalışmanın bugün gerçekleştiriliyor olması beni çok mutlu etti emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum