phishing

Konut piyasasındaki canlılık sürecek mi?

Konut piyasasındaki canlılık sürecek mi?

Konut piyasasındaki canlılık sürecek mi?
26 Eylül 2017 - 22:48

Geçen yılın Ağustos ayında 725 konutun satıldığı Afyonkarahisar’da bu yılın aynı ayında 908 konut satıldı 

 

 

Konut piyasasındaki

canlılık sürecek mi?

 

 

Geçen yılın ilk 8 ayında 4 bin 733 konutun satıldığı Afyonkarahisar’da bu yılın ilk sekiz aylık döneminde 5 bin 763 konut alıcı buldu

 

 

 

GÖKHAN YILMAZ-Ekonomiyi canlandırmayı ve vatandaşların cebini rahatlatmayı hedefleyen beyaz eşya, mobilya ile konut sektörlerindeki ÖTV ve KDV vergi indirimlerinin ardında Afyonkarahisar’da konut piyasası canlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Manisa Bölge Müdürlüğü’nün açıkladığı Konut Satış İstatistikleri’ne göre Ağustos ayında Türkiye’de 120 bin 198 konut satıldı. Aynı ayda, Zafer Kalkınma Ajansı bölgesindeki illerden Manisa’da 2 bin 144, Afyonkarahisar’da 908, Kütahya’da 873, Uşak’ta da 597 konut satıldığı bilgi verildi.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI ARTTI

Türkiye genelinde konut satışları 2017 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 oranında  artarak 120 bin 198 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 oranında artış göstererek 38 bin 743 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 32,2 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 6 590 konut satışı ve yüzde 17 pay ile ilk sırayı aldı.

SIFIR VE İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARI ARTTI

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5 artarak 56 bin 498 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 47 oldu.

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 artış göstererek 63 700 oldu.

EN ÇOK IRAKLILAR EV ALDI

Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 artarak bin 684 oldu.

Ağustos ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 317 konut satın aldı. Irak'ı sırasıyla, 198 konut ile Suudi Arabistan, 135 konut ile Kuveyt, 95 konut ile Rusya Federasyonu ve 81 konut ile Afganistan izledi.

PİYASA CANLANIYOR

Geçen yılın ilk 8 ayında 4 bin 733 konutun satıldığı Afyonkarahisar’da bu yılın ilk sekiz aylık döneminde 5 bin 763 konut alıcı buldu. Geçen yılın Ağustos ayında 725 konutun satıldığı Afyonkarahisar’da bu yılın Ağustos ayında 182’si ipotekli 908 konut satıldı. Bu konutlardan 485 konut ilk kez, 423 konut ise ikinci el olarak alıcı buldu.

KONUTTA VERGİ İNDİRİMİNDE BU AY SON

Ekonomiyi canlandırmayı ve vatandaşların cebini rahatlatmayı hedefleyen beyaz eşya, mobilya ile konut sektörlerindeki ÖTV ve KDV vergi indirimleri 30 Eylül'de sona erecek. Bu durumda 1 Ekim'de indirim yapılan ilgili alanlarda yüzde 6.7 ile yüzde 10 arası artış olacak

Sektörlerde vergi indiriminin bitmesiyle mobilyadaki Katma Değer Vergisi (KDV) yeniden yüzde 8'den 18'e, beyaz eşyadaki özel tüketim vergisi (ÖTV) de sıfırdan yüzde 6,7'ye yükselecek. 150 metrekarenin üzerindeki konut teslimlerinde yüzde 8'e düşürülen KDV oranı da yüzde 18'e çıkacak.

Mart ayındaki Bakanlar Kurulu kararıyla tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar binde 15 olarak belirlenirken, bu oran ekim ayından itibaren eski haline dönecek.

KONUT PİYASASI SORUNLARLA BOĞUŞUYOR

Öte yandan, bir çok sektörde canlanma sağlayan vergi indirimlerinin devam etmesi için iş dünyasından çağrısı geldi. Konut piyasasındaki canlılığın devam edebilmesi için indirimlerin yıl sonun a kadar devam etmesi gerektiğini vurgulayan inşaat sektöründeki iş adamları, Sektör zaten bazı sıkıntılarla boğuşuyor. Demir fiyatları almış başını gidiyor. Tapu harçlarındaki indirim, rayiç bedellerinin gerçek değerde gösterilmesi anlamında da devlete katma değer sağlıyordu. Sektörün tıkanmaması, daha rahat hareket etmesi anlamında bu düzenlemelerin devam etmesini istiyoruz” dedi.

BİR DAHA UZATMA OLACAK MI?

Bakanlar Kurulu kararları ile piyasaları canlandırmaya yönelik tedbirler kapsamında bu yılın şubat ayında beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan ÖTV 30 Nisan'a kadar sıfıra çekilmiş, mobilyada ise KDV oranı yüzde 8'e indirilmişti.

Sektördeki olumlu sonuçlar ve bu tedbirlerin devam etmesine ilişkin taleplerin etkisiyle söz konusu vergi indirimlerinin süresi 30 Eylül'e uzatılmıştı.

Geçen yılın eylül ayında başlayıp 2017 mart sonunda biten konut teslimlerinde KDV indiriminde de şubat ayında süre uzatımına gidilmişti.

Bu arada, Maliye Baklanı Naci Ağbal’ın yeni bir süre uzatımına karşı olduğu da edinilen bilgiler arasında.

  

YORUMLAR

  • 0 Yorum