phishing

İdrar kaçırma tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine yol açabilir

İdrar kaçırma tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine yol açabilir

İdrar kaçırma tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine yol açabilir
15 Aralık 2016 - 17:21

İdrar kaçırma tedavi edilmezse

böbrek yetmezliğine yol açabilir

 

 

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sökmen: İdrar kaçırma tedavi edilmezse ilerleyen dönemde böbrek enfeksiyonları ve böbrek yetmezliğine neden olabilir

 

 

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Doğukan Sökmen, “Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse idrar kaçırmaya yol açabilir” uyarısında bulundu. “İdrar kaçırma tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine yol açabilir” diyen Hastane Derindere Üroloji Bölümü Uzmanı Op. Dr. Doğukan Sökmen, şu bilgilere yer verdi: “İdrarın istemsiz bir şekilde idrar kanalından dışarı çıkmasına idrar kaçırma denir. Hapşırırken, gülerken, ıkınırken, ağır iş yaparken, eşya ve yük taşırken, idrarın aniden sıkıştırarak idrara çıkma isteği yarattığı durumlarda idrar kaçırmaları gözlenir.

Sık sık idrara çıkma isteği, idrar yaptıktan sonra bitmemiş hissi, idrarın aniden sıkıştırması, idrar sonrası damlama şeklinde kaçırma, idrara yetişemeyip kaçırma, öksürürken, hapşırırken, gülerken, ıkınırken, merdiven çıkarken, tempolu yürürken kaçırma, iş yaparken idrar kaçırma, gece idrara kalkma ya da yatağı ıslatma, bu sorunlardan en az birine yanıtınız evetse mutlaka bir üroloji uzmanına başvurun. Unutmayın! İdrar kaçırma ne genç ne de yaşlıyken normal bir durum değildir.”

 

CERRAHİ TEDAVİLER OLDUKÇA BAŞARILIDIR

“İdrar kaçırma nasıl tedavi edilir sorusuna da yanıt veren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sökmen, şunlara yer verdi: “Tedavi kişiye özeldir. İdrar kaçırmanın tipi ve hastaya göre değişir. Hastalığın aşamasına göre cerrahi ya da cerrahi olmayan tedaviler kullanılır.

Cerrahi olmayan tedaviler; Yaşam tarzı değişikliği, kilo verme, menopozdaysa hormon desteği, sigara kullanımının azaltılması, kabızlığın giderilmesi, aşırı sıvı alımının kısıtlanması, kas güçlendirici egzersizler ve bazı ilaçlar verilebilir.

Cerrahi tedaviler; Özellikle hapşırırken, gülerken, ıkınırken, ağır iş yaparken, eşya ve yük taşırken idrar kaçırma problemi olan hastalarda cerrahi tedaviler oldukça başarılıdır. Askı ameliyatları, mesane botoks enjeksiyonları, lazer tedavileri gerekirse yapay idrar tutma mekanizması (sfinkter) takılması operasyonları uygulanabilir.”

 

TEDAVİ EDİLMEZSE BÖBREK YETMEZLİĞİNE NEDEN OLABİLİR

Op. Dr. Sökmen, idrar kaçırma tedavi edilmezse oluşabilecek problemler hakkında da şunları belirtti: “İdrar kaçırma sosyal yaşantıyı çok ciddi etkileyen bir sorun olmanın yanı sıra sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına, idrar tahrişinden dolayı mantar enfeksiyonlarına, mesanenin sinir ve kas yapısının bozulmasına, ilerleyen dönemde böbrek enfeksiyonları ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.”●Gökhan Yılmaz

 

 

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum