phishing

HADİ ARTIK KURUN ZAMANI GELDİ

HADİ ARTIK KURUN ZAMANI GELDİ

HADİ ARTIK KURUN ZAMANI GELDİ
10 Mart 2016 - 18:07

Geçtiğimiz hafta Budan Termal Otel Genel Müdürü Vahap Kayadan'la yaptığımız röportajın bir bölümünde geçen bir konu vardı. Röportajda verdiğimiz o konu İlimiz termallerinin Bakanlık eğitim ve konferans organizasyonlarını yoğun olarak alabilmesindeki başarısıydı.

Bakanlıklar yapacakları bu organizasyonlar için bir şartname hazırlıyorlar ve şartnamede Afyon'da yapılacak şartını verdikten sonra acentelerle ihaleye çıkıyorlar. İhaleyi alan acente ise organizasyonu Afyon otellerinin birisinde yapıyor.

Aslında bu konu önemli.  İhale şartnamesine Afyon şartının eklenmesi siyasi lobinin bir anlamda başarısını gösterebilir. Öte yanda, Bakanlıkların bir bir eğitim organizasyonlarını, Afyonda yapma kararı almalarının  sebebi , iktidar partisinin düzenli olarak gerçekleştirdiği Afyon kamplarındaki referanslarda olabilir.

Değirmenin suyu akarken doldurmak önemli.  Değirmenin suyundan yararlanıyoruz ama değirmen daha fazla su istiyor dersek bu seferde iş başa düşüyor.

Bu noktada, Afyonkarahisar termallerinin başarıyla altından kalktığı  organizasyonlarından elde edilen referansları daha başka büyük organizasyonları getirmek için pazarlaması gerekiyor. Bu doğrultuda, pazarlamayı oteller yapsın, büyük bir organizasyonu alıp  hazırlasınlar, bizde şehrin yöneticileri olarak hoşgeldiniz konuşması için kürsüye  çıkarızda son derece yanlış.

Kısaca mevcut başarıyla yapılmış organizasyonlardan elde edilen referansların pazarlanması ve tanıtımını bu şehrin otelleriyle birlikte, şehrin yöneticileri, sektörel sivil toplum kuruluşları ve ekonomiye dayalı örgütlerin ortaklaşa yapması gerekiyor.

Yani kısaca acilen "AFYONKARAHİSAR TANITIM GRUBU"NUN kurulması gerekiyor. Tanıtım grupları bilindiği üzere Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nezdinde yasayla kurulan örgütler  ve resmi statü taşıyorlar.

Her halikarda bizim sucuk ve pastirma onlardan daha güzel diye kıyaslama yaparken gururlandığımız hatta zaman zaman eleştirdiğimiz Kayseri ili kendi tanıtım grubu kurma konusunda hatırı sayılır bir yol almışken, öte yanda Gaziantep Kutnu Tanıtım Grubunu kurup yola çoktan çıkmışken, bizim Afyonun hadi bizde yola koyulalım, Tanıtım Grubumuzu kuralım demesi gerekiyor. İhsan Soydan röportajıyla sizleri baş başa bırakıyorum.

Murat AKARÇAY

BAŞLARKEN

 

Yönetim Katı Sohbetlerinin bu haftaki konuğu Afyonkarahisar'da turizm ve otel denildiğinde ilk akla gelen isimlerden Turizm işletmeci İhsan Soydan. 1946 yılında Afyonkarahisar'da dünyaya gelen Soydan evli ve dört çocuk babası. Turizm sektörüne 1985 yılında mülkiyeti Afyon Belediyesine ait olan Emek Otelinin işletmesiyle başlayan İhsan Soydan ilerleyen yıllarda Ömer Termal, Midas Termal ve Soydan Termal Otel gibi tesisleri işletmesiyle ilgilendi. Halen merkezde bulunan Soydan Otelin işletmesini yapan İhsan Soydan ile  Afyonkarahisar turizmini konuştuk.

 

 

Murat Akarçay: Yaşadığımız bu şehirde turizm ve otelcilik denildiğinde ilk akla gelen isime bodoslama bir soru sorarak sohbete başlamak istiyorum. Afyonkarahisar turizm sektörünü nasıl görüyorsunuz? İhsan Soydan'ın gözlüğünden Afyonkarahisar turizmini merak ediyorum?

 

İhsan Soydan: Bir çok mozaikten köklü tarihleri ve zenginlikleri içerisinde barındıran bir şehir benim memleketim. Üzülerek söylemek istediğim tek şey var oda tanıtımda çok geç kaldığımız.

 

M.A: Sizce geç kalmanın sebebi nedir?

 

İ.S: Afyonkarahisara 30 yıldır gelen yöneticiler, İl Kültür Müdürleri ve yerel yönetimlerdir geç kalma sebebi.

 

M.A: Çok iddialı söylediğiniz. Biraz daha açarmısınız?

 

İ.S:Herkesin anlaması açısından en basit bir örnekle açayım yada mesaj vereyim istersen.

 

M.A: Tabi buyrun.

 

İ.S:Ben yıllarca turizm haftası programı ve etkinlikler toplantılarına çağrıldım. Her gittiğimde Ayazini ve Frig Vadisine daha büyük ebatlarda tabelalar, yönlendirme levhaları ve tanıtım bordları yapın dedim. Yapılmadı yıllardır hala aynı. Aslantaş ve Yılantaş diye bilinen alanı kültür meraklıları çok yakından bilirler ve görmeye gelen bireysel kafileler Eskişehir yolunda yol ayrımını kaçırırlar biliyormusunuz? Küçücük bir tabelayı gördün gördün. Görmedin kaçırdın. Kapadokya'da adamlar en basit bir yerin yönlendirmesine bile devasa tabelalar yapmışlar biz ise zamanında yapılmak için yapılmış olan tabelalarla tarih turizmi diyoruz. Afyonkarahisar, Kapadokyadan daha değerli aslında bana göre. Çünkü orada mağaralar çoğunlukta burada tarih ve yaşanmışlıklar çoğunlukta.

 

M.A:30 yıldır gelen Yöneticiler dediniz. Bu arada Gazetecilik yapayım biraz. Mevcut Valimiz Hakan Yusuf Güner'in tanıtım faaliyet ve çalışmalarını nasıl buluyorsunuz peki?

 

İ.S: Turizm Çalıştayı projesini yakından takip ettim. En azından yapılması gerekenlerin en son güncellemeleri yapıldı diye düşünüyorum. Vali beyin, projelerin takibinde sinerji yönetimini şehrin başka sorunlarıyla ilgilenirken kaybetmemesi tek temennim. Öte yanda,  Vali bey Devlettir. Her şeyi yapsın düşünsün biz bakalım dememekte lazım. Devlet turizm işletmeciliğinden Turbanı özelleştirerek yıllar öncesinden çıktı çünkü. Yalnız Vali beye buradan iletmek istediğim bir arzım bulunmaktadır. Müsaade var mıdır?

 

M.A: Buyrun lütfen kesinlikle. Vali beyin bu satırları inceleyeceğini yada ilgili mercilerden Vali Beye ulaştırılacağını söyleyebiliriz.

 

İ.S: Teşekkür ederim. Ulu Camiyle ilgili bir detay aktaracağım. Şahsım yıllarca yurt dışında kaldığından dolayı yabancı dil sorunu olmayan bir insandır. Yıllarca yurt dışından gelen belli sayıdaki yabancı turistleri Ulu Camiye götürür orada turizm rehberliği yaparak caminin tarihini anlatırım. En sık yaşadığım ve kolay kolay cevap veremediğim bir şey nedir biliyormusunuz Ulu Camide turistlere. Hatalı restorasyon. Turistler o kadar duyarlıki insanlar Hıristiyan olmasına rağmen yüzlerce yıllık bir camide duvarlardaki lambriler olmuş mu caminin tarihiyle örtüşmüş mü diyorlar. Caminin köklü eski halıları en azından bir bölümde sergilenemez mi diyorlar. Sütunlara çivi çakılmış askılık yapılmış vb onlarca eleştiri yapıyorlar. Turistlere yurt dışında Türkiye'de yapacakları gezi programı aylar öncesinden veriliyor. Adamlar internet ortamında günlerce araştırıp gelmeden gezecekleri yeri ev sahibinden daha iyi tanıyorlar. Bu konudaki bizzat şahit olduğum sıkıntılara Vali Beyin İl Kültür Müdürlüğü ve ilgili merciler aracılığıyla değerlendirmeye almasını rica ediyorum. Teşekkür ediyorum.

 

M.A: İhsan Soydan İlimiz Termal Otellerinin tanıtım faaliyetlerini nasıl görüyor peki?

 

İ.S: Yaptıkları mevcut faaliyetler çok hoşuma gidiyor ve destekliyorum. Yurt dışı pazar için engin çaba sarf ediyor hepsi. Antalya'dan sonra futbol kamplarının ikinci adresi olsak kaymaklı ekmek kadayıfı olacak mesela. Öte yanda, yurt dışında yaşayan yaşlı ve romatizmayla uğraşan insanların getirilmesine dönük yapılan çalışmalarda iyi bence. Sanırım biraz daha tanıtıma dayalı zamana ihtiyaç var diye düşünüyorum. Nacizhane düşüncelerim bunlar. Termal otel işletirken benimde sık sık yaşadığım genel bir sıkıntımız var otellerde.

 

M.A: Sanırım başka bir detay geliyor. Soru sormamada gerek kalmıyor ne güzel. Nedir sıkıntı?

 

İ.S: Kalifiye eleman sıkıntısı en büyük sorun. Özellikle müşteriye dayalı birebir hizmet operasyonlarında yaşanıyor bu sorun. En basitinden köyden genç geliyor yetiştirmeye fırsat olmadan çık servise deniyor. Eleman sıkıntısı hat safhada. Yetiştireyim diyorsun bir bakıyorsun adam çıkmış başka işe geçmiş. Garsonluğu iş olarak görmüyor bazıları. O eğitimi veren okullardan yetişen personelde sektöre yetmiyor gibi sorunda oluştu sanırım. Aslında bir otele gittiğinde tesisten daha çok aldığın hizmeti ve güler yüzü yılarca unutmazsın.

 

M.A: Gazlıgölde turizm işletmeciliği yaptığınız için soruyorum. Gazlıgölü nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

İ.S: Gazlıgöle insanlar şehir dışından yoğun beklentiler içerisinde geliyorlar. Geldiklerinden kısa bir süre sonra sıkılıyorlar ve ayrılıyorlar. En büyük sorun  aktivite sosyal tesisler eksiliği orada. Gazlıgöl merkezde bulunan otel ve motellerde böyle bir hizmet yok. Belediye daha farklı sosyal tesisler türetmeli diye düşünüyorum. Son açılan büyük tesisler bu yatırıma önem veriyorlar ama totalde yetiyormu yetmiyor. Gazlıgölde işletmesini yaptığım oteller içinde bu sorun vardı. Gazlıgölde sosyal tesisler ve aktiviteler geliştirilmeli.

 

M.A: Son sorum Afyonkarahisar'da yapılan termal yatırımları nasıl görüyorsunuz ve okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

 

İ.S: Bence tesislerin sayısı daha da artmalı. Afyonlu eşrafımız turizm yatırımlarına daha fazla odaklanmalı. Dışarıdan markalarda bu şehirde termal tesis yaparak Afyon Termal turizmine katkı sağlamalı. En basitinden 300 personeli, 4 yakınıyla çarpın. 1200 insana ekmek kapısı açıyorsunuz. Öncelikle Yönetim Katı Sohbetleri Röportajlarına bu hafta beni konuk ettiğiniz için yürekten teşekkür ediyorum. Şehrimizin sevilen farklı seslerinden olduğuna inandığım Kurtuluş Gazetesinden tüm tanıdık dost ve hemşerilerime kucaklar dolusu sevgi ve selamlarımı iletiyorum. Turizm ve otelcilerin her hafta konuk olacağı bu röportajlar sanırım teknik bir veride sağlayacak sektörün kendisine.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum