phishing

‘Devletlerin dostluğu yoktur, çıkarları vardır’

‘Devletlerin dostluğu yoktur, çıkarları vardır’

‘Devletlerin dostluğu yoktur, çıkarları vardır’
15 Ekim 2017 - 18:52 - Güncelleme: 15 Ekim 2017 - 18:54

‘Devletlerin dostluğu yoktur, çıkarları vardır’

 

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında Türkiye-ABD arasında yaşanan vize krizi ve ardından meydana gelen gelişmeler değerlendirildi

 

FADİME AKAR-Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

ABD’nin Türkiye’den yapılan vize başvurularını askıya alması ile iki ülke arasında bir kriz yaşandığını kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “ABD ile Türkiye arasında sürekli gergin olan bir ip var. Bazen kopuyor, bazen ise kopmaya yaklaşıyor ya da ipin gerginliği azalıyor. ABD emperyalizmin başını çeken bir ülke konumunda. Geçmişten bu yana belirlediği politikalar ortada. FETÖ darbesinin arkasında da ABD’nin olduğu birçok kişinin dillendirdiği bir gerçek” şeklinde konuştu.

 GERGİNLİĞİN NEDENİ ORTA DOĞU’DAKİ GELİŞMELER

ABD ile krizin vize ile başlamadığını belirten Gazeteci Polat Yılmaz, “Obama’dan bu tarafa zaman zaman düzelen, zaman zaman gerilen bir Türkiye-ABD ilişkileri var. Bunun da temelinde Orta Doğu’daki gelişmeler yatıyor. Orta Doğu’da ABD ile Türkiye bir türlü aynı safta olamadılar. Ülkemiz bazen Rusya’nın çizgisine yaklaştı. Perdenin arkasında Orta Doğu’daki paylaşımların yattığını görmek lazım. Türkiye geçtiğimiz yıl 15 Temmuz’da çok ciddi bir kriz atlattı. Bunu Türkiye ABD başta olmak üzere Avrupa’ya anlatamıyor. Çünkü onlar bu darbe girişiminin başarılı olmasını arzu ediyorlardı. ABD ile yaşanan krizin temelinde vize değil başka nedenler var. Türkiye, ABD ile derin kopuşlar yaşıyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

‘ABD’NİN MAYASI BOZUK’

Ülkemizde, ‘mayası bozuk’ diye bir deyim olduğunu hatırlatan Gazeteci Ahmet Tunca, “ABD’nin mayası bozuk. Amerika’nın keşfinden bu yana orada bulunan yerli halk Astek’ler, Kızılderili’ler yok edildi. Amerika dünyanın en büyük soykırımcısıdır. Bugün Amerika’da ne Aztek, ne de Kızılderili kaldı. Sonrasında Avrupa’da ipini koparan kim varsa Amerika’ya yerleşti ve bir Amerikan milleti oluşturmaya çalıştılar. Millet olamayacak tek topluluk Amerikan topluluğudur. Çünkü Amerika, çok farklı ülkelerden gelen insanları barındırıyor. Amerika’yı 1900'lü yıllara kadar kimse adam yerine koymadı. Ardından güçlendi ve büyüdü. Amerika bugün dünyanın başına açılan en büyük beladır.Kendi içlerinde son derece demokrat olup, diğer ülkelere karşı son derece emperyalist bir ülkedir” diye konuştu.

‘GELECEKTE DE BU DURUM İKİ İLERİ BİR GERİ DEVAM EDER’

Uluslararası ilişkilerde genel kaideler olduğunu belirten Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Devletlerin dostluğu yoktur, çıkarları vardır. Tarih boyu Türkiye-ABD arasında çıkarların birleştiği veya ayrıştığı çok hadise olmuştur. Bundan sonra da olacaktır. Yani biz ABD ile beraber hareket edebileceğimiz gibi kavga da edebiliriz. Türkiye-ABD arasında dostluk, iyi niyet uzun zamandır söylenir. Bu süreç Körfez Krizi ile birlikte sona erdi. Esas sebebi bölgede kurulmak istenen Kürt Devleti’nde ABD’nin taraf olmasıdır. Gelecekte de bu durum iki ileri bir geri devam eder. 15 Temmuz darbesinin arkasında ABD’nin olduğu ile ilgili ciddi veriler var. Yöneticilerimiz ABD’den dost olmayacağını gördü. Her iki taraf da birbirlerinin alternatiflerini üretmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum