phishing

Bayramda yediğinize içtiğinize dikkat edin

Bayramda yediğinize içtiğinize dikkat edin

 Bayramda yediğinize içtiğinize dikkat edin
23 Haziran 2017 - 17:09

 

 

Bayramda yediğinize

içtiğinize dikkat edin

 

 

Halk Sağlığı Müdürlüğü, yarın başlayacak Ramazan Bayramı öncesi sağlık uyarısında bulundu: Ramazan süresince yavaşlayan metabolizmanız için öğünlerinizi atlamamak ve ara öğünlerinize özen göstermek önemlidir. Öğün atlamamak metabolizmanızı hızlandırır, sindirim ve boşaltım sorunlarını azaltır

 

KURTULUŞ-Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü, Ramazan Bayramı’nda yaşanabilecek problemlerin  özelikle yeme içme kaynaklı olabileceğini belirterek, vatandaşları uyardı. Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün uyarıları şöyle: "Ramazanda yeme alışkanlıklarımız ve düzenimiz değişmektedir. Bununla birlikte ani kilo alımları ya da sindirim sorunları ile karşılaşılabilir. Şişkinlik, kabızlık, barsak tembellikleri, yine ramazan sonrası sıklıkla karşılaşılan şikayetler arasında yer alır. Ramazan sonrasında normal düzene dönmek ve sağlıklı beslenmek için şunlara dikkat edilmelidir:

 SIVI TÜKETİMİNİZİ ARTTIRIN

Günde 2-3 lt su tüketmeye gayret edin. Vücudunuzda sıvı kaybı yüzünden meydana gelmiş zararları tedavi etmenize, tok kalmanıza ve kabızlık problemlerinin çözülmesine yardımcı olur. Kahve ve(veya) çay yerine bitki çaylarını tercih ediniz. Gün içinde, lezzetli meyve çaylarını içebilir, bunun dışında sindirime yardımcı bitki çaylarından faydalanabilirsiniz.

Gazlı, şekerli içecekler yerine, ayranı tercih ediniz. Bu, tok kalmanıza yardımcı olarak fazla kilo alımına karşı korur. Gazlı içeceklerin yol açabileceği mide problemlerini engeller.

AZ AZ, SIK SIK VE DENGELİ BESLENİN

Ramazan süresince yavaşlayan metabolizmanız için öğünlerinizi atlamamak ve ara öğünlerinize özen göstermek önemlidir. Öğün atlamamak metabolizmanızı hızlandırır, sindirim ve boşaltım sorunlarını azaltır. Ara öğünlerin düzenli yapılması ana öğünlerde fazla yemeği önler ve bu da kilo kontrolünü sağlar.

 Sebze ve meyve tüketiminizi artırınız. Yemeklerinizi az yağ ile pişirin ve sıvı yağ kullanınız. Kızartma ve kızartılmış ürünlerden kaçınınız.

FİZİKSEL AKTİVİTENİZİ ARTIRIN

Fiziksel aktivitenin artırılması kalori yakmanın yanı sıra ramazanda yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırır. Bununla beraber, aktivite sırasında salınan serotonin kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Kan dolaşımının hızlanması sayesinde sindirim ve boşaltım kolaylaşır.

BAYRAMDA TATLILARA DİKKAT!

Ramazan bayramı, bir diğer adıyla da şeker bayramı; türlü türlü tatlıların ve elbette beraber yenilen ağır yemeklerin habercisi. Bu yiyecekler kilo kazanımıyla birlikte bir çok sağlık problemlerine, iştah artışına neden olabilir. Bayramda sıkıntı yaşamamak için öncelikle, tatlı yiyeceklerin porsiyonunu azaltınız ve sütlü tatlıları tercih ediniz. Tatlı ihtiyacınızı bastırmak için kuru meyveleri tercih ediniz."

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum