phishing

Afyon’da bin 300 kişi organ bağışçısı

Afyon’da bin 300 kişi organ bağışçısı

Afyon’da bin 300 kişi organ bağışçısı
03 Kasım 2017 - 17:07

Afyon’da bin 300

kişi organ bağışçısı

 

İl Sağlık Müdürü Yemenici: Organ bağışı gönüllü sayımız bile oldukça gerilerde kalıyor. Şu ana kadar ilimizde bin 300 civarı organ bağışı gönüllümüz var. İsterdik ki bu sayı 100 binlerle ifade edilsin

 

KURTULUŞ-Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde 3-9 Kasım Organ Bağış haftası nedeniyle organ bağış standı kuruldu. Standın açılışında konuşan ve Afyonkarahisar’da organ bağışı gönüllü sayısının bin 300 civarı olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, “İlimizde bin 300 civarı organ bağışı gönüllümüz var. İsterdik ki bu sayı 100 binlerle ifade edilsin. Kaldı ki organ bağışı gönüllümüz bu kadarken gerçek bir organ bağışında bu rakam oldukça üzücü boyutta” dedi.

ORGAN BAĞIŞINDA RAKAMLAR ÜZÜCÜ BOYUTTA

Organ bağış standını ziyaret eden İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, organ bağışının ilimizde hâlâ istenen seviyede olmadığını belirtti. Yemenici, “Organ bağışı gönüllü sayımız bile oldukça gerilerde kalıyor. Şu ana kadar ilimizde bin 300 civarı organ bağışı gönüllümüz var. İsterdik ki bu sayı 100 binlerle ifade edilsin. Kaldı ki organ bağışı gönüllümüz bu kadarken gerçek bir organ bağışında bu rakam oldukça üzücü boyutta” diye konuştu.

AİLEDEN İZİN ALMAK ZORUNDA KALIYORUZ

İl Sağlı Müdürü Yemenici, ölen bir kişinin organlarını bağışlamadığı için ailesinden izin alınması gerektiğini söyledi. Yemenici açıklamasına şöyle devam etti; “Beyin ölümü gerçekleşen bir vatandaşımızın organlarını, kendisi hayattayken bağışlamış olsa bile aile onayı olmadığı için alamıyoruz maalesef. Bunda da yanlış bilgilendirme oldukça etkili oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu konuda defalarca açıklama yapmasına rağmen halkımızın büyük çoğunluğu eksik bilgi nedeniyle organ bağışından kaçıyor. Siz basın mensupları vasıtası ile halkımızdan organ bağışına duyarsız kalmamalarını rica ediyorum. Bizlere başvurarak hem bu konuda bilgi edinebilirler hem de organlarını bağışladıklarına dair bizden belge alabilirler” dedi.

Devlet Hastanesi girişinde kurulan stantta, hafta boyunca, vatandaşlara organ bağışının önemi anlatılacak. Stantta organ bağışının önemini anlatan broşür, el ilanları görevliler tarafından vatandaşlara dağıtılıyor.

AFYONKARAHİSAR ORGAN BAĞIŞINDA 42. SIRA

İl sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada da, “Bir organ bağışı, bir can demektir” vurgusu yaptı.

Dr. Yemenici’nin açıklaması şöyle: “Şu anki verilere göre ilimiz bu konuda oldukça gerilerde kalmış durumdadır. 81 il arasında bin 314 organ bağışı ile ancak 42. sıradadır.

Biz bu hafta vesilesi ile toplumumuzdaki önyargıları kırmaya, organ bağışlamanın aslında bir cana yeniden can katmak olduğunu anlatmaya gayret ediyoruz.

Medyaya, organ nakli ile ilgili çok trajik olay yansıdığı gibi bunun yanında sevindirici haberler de yansıyor. Bir kişinin bağışlanan organları ile pek çok insanın yeniden hayata tutunduğunu unutmadığımız müddetçe organ bağışına kayıtsız kalınamayacağını düşünüyoruz.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI OLUMLU GÖRÜŞ BELİRTTİ

Toplumdaki en büyük ön yargılardan birisi dinimiz açısından uygun olup olmadığı ile alakalıdır. Daha önce birçok kez açıklandığı üzere Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda olumlu görüş belirtmiş, ‘bir canı kurtarmanın, bütün insanlığı kurtarmakla eş değer olduğunun’ altını çizmiştir.

Bizler başımıza gelmeyen şeyi bazen çok net anlayamıyoruz. Elbette duamız o ki Allah hepimize, tüm sevdiklerimize sağlık versin ama bir yakınımızın organ bekleyen bir hasta olduğunu düşünelim bir an. O sıkıntılı süreçte ne tepki verirdik, nasıl davranırdık; bu çerçevede empati yapıp organ bağışına o şekilde yaklaşalım.

Bu vesileyle, ancak hastanın beyin ölümü ile mümkün olan ve yakınlarının izni çerçevesinde yapılabilecek organ bağışı konusunda 3-9 Kasım Organ Bağışı haftası vesilesi ile tekrar aktif katılımcı olmaya davet ediyor; kendimizi ve çevremizi bu konuda bilinçlendirmeye, Afyonkarahisar Devlet Hastanemizdeki Organ Bağışı Birimine başvurmaya çağırıyorum.”

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum