phishing

Zootekni Derneği Başkanı Öztürk'ten hayvancılıkta yem sorunu uyarısı!

Zootekni Derneği Başkanı Öztürk'ten hayvancılıkta yem sorunu uyarısı!

Zootekni Derneği Başkanı Öztürk'ten hayvancılıkta yem sorunu uyarısı!
07 Nisan 2020 - 02:22


Samsun Zootekni Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ergin Öztürk, koronavirüs salgınından dolayı hayvancılıkta yem sorunun yaşanmaması için acilen gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Öztürk, önümüzdeki yıl yurt dışından ithal edilecek olan yem ham maddelerinin hem daha pahalı olacağını hem de temininde bazı güçlükler yaşanabileceğinin dikkate alınarak gerekli tedbirlerin şimdiden alınması gerektiğini belirtti.
Samsun Zootekni Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ergin Öztürk, sosyal medya hesabı üzerinde bir değerlendirme yaparak, hayvancılıkta kaliteli kaba yem üretimi ve arpa, buğday, mısır vb tahıllar, ayçiçeği, pamuk tohum, soya, kolza vb yağlı tohumların üretiminin planlanmasının önemine işaret etti.
 
VİRÜS İNSANLARIN KENDİNE DÖNMESİNİ DOĞAYA SAYGILI OLMASINI ÖĞRETTİ
Corona’nın Pandemik hale geçmesi ile tüm dünyanın gerçek bir krizin içerisinde, bir panik havasında boğuştuğunu ifade eden Öztürk, "bu günlerin geçici olmasını, kısa sürede bitmesini diliyoruz. Bu virüs insanların kendine dönmesini, doğaya saygılı olmasını, çalışana, üretene değer vermesini öğretti. İnsanın insanla birlikte var olduğunu, hastalandığında sağlıkçıların ona yardımcı olduğunu, açlığını üreticilerin doyurduğunu yeniden keşfettik. Doktorları, hemşireleri, hasta bakıcıları, eczacıları alkışladık" dedi.
 
ÜRETİCİYE HAK ETTİĞİ TAKDİRİ SUNAMADIK
Bu sürede üreticilere hak ettikleri şükran ve takdiri sunamadıklarını dile getiren Öztürk, "Gündüz-gece, 7/24 ekmeğinin peşinde koşan üreticiler, çiftçiler, emekçiler, işçiler var. Biz evden çıkmazken onlar üretim olmazsa yaşam olmaz diye riskli de olsa sahadalar. Biz hepsini tebrik ediyoruz, teşekkürlerimizi sunuyoruz. İyi ki varsınız, iyi üretiyorsunuz" diye konuştu.
 
İŞLETMEDEKİ BİNLERCE HAYVAN BİRER BEBEK GİBİDİR
Öztürk, şunları kaydetti: "Özelde mesleki alanımızla ilgili hayvancılık alanında üretim yapanları ayrıca tebrik etmek istiyoruz. Canlı ile uğraşmak zahmetlidir, zordur, emek ister, mütevazılık ister, sabır ister. Yeri gelir sabahlara kadar uykusuz kalırsınız, yeri gelir aç kalırsınız. Ama onları doyurmadan kendinizi doyuramazsınız, ağızları yok hastalıklarını söylemezler, tüm yük sizin omuzlarınızdadır. Evde bir bebeğiniz olur işletmelerde binlerce hayvan birer bebek hükmünde hepsinin bakıma ihtiyacı var, sorumluluk omuzlarınızda. Et, süt, yumurta ve yem başta olmak üzere üretim yapan tüm üreticilerimiz, çiftçilerimiz sizleri canı gönülden tebrik ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz"
 
KORONAVİRÜSE KARŞI HAYVANCILIKTA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
 
Bu kritik süreçte üreticilere yanında olmak için bu metni kaleme aldığını ifade eden Öztürk, hayvancılıkta alınması gereken önlemlerle ilgili olarak şunları kaydetti:
1. Corona virüs salgını nedeniyle, önce çalışanların sağlıklarını garanti altına alacak kişisel tedbirlerin uygulanması, hijyen kurallarına biraz daha fazla riayet edilmesi, özen gösterilmesi gerekmektedir.
2. Hayvancılık işletmelerinde, mümkünse Çiftlikten sofraya HACCP toplam kalite yönetimi prensibi ile hareket etme zamanıdır. Diğer bir ifadeyle sağlık koruma tedbirlerine maksimum özen gösterilmesi zorunluluğu vardır.
3. Yem ve yem ham maddeleri tedarik zincirinde şu anda kısmi sıkıntılar yaşanabilmektedir. Bu sadece Türkiye'de değil tüm dünyada yaşanan bir sorundur. İthal ettiğimiz yem ham maddelerinin temininde gelecekte daha büyük sıkıntılar yaşanabilir. Şu anda yaşanan krizin ekonomik boyutu girdi maliyetlerinin artması dolayısıyla yem fiyatlarının kısmi artışı şeklinde varlığını hissettirmektedir. Bu durumun önümüzdeki aylarda daha da artarak devam edeceği öngörülebilir.
4. Ülkemiz 25 milyon tonu bulan karma yem üretimi, 25 milyon tona yaklaşan süt üretimi, 2.4 milyon ton beyaz et, 1.2 milyon ton kırmızı et, 700.000 ton su ürünleri ve 20 milyar adet yumurta üremi ile temel hayvansal ürünlerde dünyanın sayılı ülkeleri arasındadır. Bu üretimler sizin eserinizdir ve ülkemiz için bir övünç kaynağıdır. Bununla birlikte, milyonlarca ton tahıl ve yağlı tohum ve/veya küspe ve bitkisel yağ ithalatımızın olması gerçekliği göz ardı edilmemeli.
 
İTHAL EDİLECEK YEM HAMMADDELERİ HEM PAHALI HEM DE TEMİNİNDE BAZI GÜÇLÜKLER YAŞANABİLİR
5. Önümüzdeki yıl, yurt dışından ithal edilecek olan yem ham maddelerinin hem daha pahalı olacağı hem de temininde bazı güçlükler yaşanabileceği dikkate alınmalıdır. Yaşanan kriz, ithal ettiğimiz ülkelerin üretimlerinde de muhtemelen düşüşler oluşturacaktır.
6. Bu nedenle Türkiye'nin önümüzdeki aylarda ve yıllarda bir gıda yetersizliği çekmemesi için yerli kaynaklarla yem ham maddelerinin üretilmesi en öncelikli kollarımız arasında yer alması bir zorunluluktur ve üretim alanında bazı tedbirleri alması gerekmektedir.
 
ÜLKENİN İHTİYACINI YERLİ ÜRETİMLE KARŞILAMAK İÇİN İVEDİ TEDBİRLER ALINMALI
7. Bu kapsamda kaliteli kaba yem üretim, enerji kaynağı arpa, buğday, mısır vb. tahıllar, ayçiçeği, pamuk tohumu, soya, kolza vb. yağlı tohumlarının hayvansal üretim zincirini aksatmayacak ölçüde garantiye alınması için ivedi bazı tedbirleri alması gerekmektedir.
8. Hayvanların tüketeceği bazı yemlerin ekimine bu aylarda başlanması gerekiyor. Hangi üründen, hangi bölgelerde ne kadar ekileceği, çiftçiler, yetiştirme birlikleri, uzmanlar ve Tarım Bakanlığı'nın yetkilileri ile istişare edilerek bir an önce planlama yapılmalıdır.
 
9. Üreticilerimizin kısa ve orta vadeli ihtiyaçları soruşturularak, acilen tedarik yoluna gidilmelidir. Bu tedbirler tarım üretiminde söz sahibi olan işletmeler, akademisyenler ve bürokratlar bir araya gelerek, kriz masası oluşturup geleceğe yönelik olası senaryolar hazırlayıp, bir gün bile kaybetmeden, yapılması gereken yatırımların bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir."
 
Öztürk, Zootekni Dernekleri olarak üreticinin her zaman yanında olduğunu belirterek, "Yanınızda olduğumuzu, üretim ve pazarlama ile ilgili Zootekni Dernekleri olarak bizden istenen her türlü yardımı severek yapacağımızı bilmenizi istiyoruz"
 
TARIMDANHABER
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum