phishing

Bu kadarına da pes doğrusu Türkiye İran’dan karpuz ithal edecek

Bu kadarına da pes doğrusu Türkiye İran’dan karpuz ithal edecek

Bu kadarına da pes doğrusu Türkiye İran’dan karpuz ithal edecek
07 Nisan 2020 - 02:17


 
 
Tarım Bakanlığı karpuz ithalatı için Sağlık Bakanlığından görüş istedi
Koronavirüsten dolayı bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de sıkıntılı bir süreçten geçerken, Tarım ve Orman Bakanlığının vatandaşın günlük gıda tüketiminde önemli bir yeri olmayan karpuz ithalatı için Sağlık Bakanlığı’ndan görüş istediği ortaya çıktı. Karpuz ithalatı için görüş istenmesi tarımda ithalat hastalığının geldiği boyutları gözler önüne sererken, Sağlık Bakanlığı’nın da bu ithalata olumlu yanıt vermesi dikkat çekti.
Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, koronavirüs salgının tarımsal üretimi olumsuz etkilemesinden endişe edildiği bir dönemde Tarım ve Orman Bakanlığının İran’dan yapılacak karpuz ithalatı için Sağlık Bakanlığından görüş istediği ortaya çıktı. Virüs salgınından korunmak bütün sınır kapılarında ciddi tedbirler alınırken, hatta birçok giriş çıkış yasaklanırken, Tarım Bakanlığının vatandaşın gıda tüketiminde önemli bir yeri olmayan karpuz ithalatı için görüş istemesi şok etkisi yaptı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 26 Mart’ta Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğüne başvurarak, İran’dan yapılacak karpuz ithalatı için görüş istedi.
 
KARPUZ İTHALATINA ONAY ÇIKTI!
Tarım ve Orman Bakanlığına, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca adına cevap veren Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara, gerekli tedbirlerin alınması durumunda İran’dan yapılacak karpuz ithalatının uygun olacağını belirtti.
Adana’da karpuz hasadının başlamasına sayılı günler kalırken, Tarım ve Orman Bakanlığının böylesine bir süreçte bile İran’dan karpuz ithalatının yollarını araması tarımda yaşanan ithalat hastalığının hangi boyutlara geldiğini gösteriyor.
Karpuz ithalatıyla ilgili olarak Halk Sağlığı Genel Müdürü Koca tarafından Tarım ve Orman Bakanlığına verilen cevapta şunlar kaydedildi:
“İlgili yazınız ile İran İslam Cumhuriyetinden karpuz ithalatının yapılmasına ilişkin görüş talep edilmektedir. Bugün için geçerli olan bilgiler çerçevesinde, taze bitkisel ürünlerin tüketimi ile coronavirüs bulaşı beklenmemektedir. Ürünün tüketim öncesi gıda sanitasyon tedbirlerinin sağlanması halinde ithalatı uygundur”
 
CHP’Lİ VEKİL: AKILLARA ZİYAN KARAR
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, İran’dan yapılacak karpuz ithalatıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaparak, duruma tepki gösterdi. “Adana’da yakında karpuz hasadı yapılacakken Kovid-19’un çok yaygın olduğu İran’dan karpuz ithal etmek hem halk sağlığına hem Türk çiftçisine zarardır. Akıllara ziyan karar!” dedi.
 
İRAN’DAN KARPUZ İTHAL ETMEK KENDİ ÜRETİCİMİZİ EZMEKTİR
 
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İran’dan karpuz ithalatı için Sağlık Bakanlığından görüş istemesini üzücü bir karar olarak değerlendiren Aygun, şunları kaydetti: “Tarım Bakanlığı, koronovirüse karşı kısa, orta ve uzun vadeli planlar yaparak Türk tarımını nasıl yükselteceğine kafa yormak yerine sürekli ithalata kafa yormaktadır. Hem üretimden çekilen Türk çiftçisini iyice tarımdan soğutmakta hem de Türk tarımını öldürmektedir. İran’dan karpuz ithal etmek Adana’daki üreticiyi ezmektir”
 
ADANA ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ: KENDİ KARPUZUMUZU YESEK DAHA İYİ OLMAZ MI?
Diğer yandan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Adana’da turfanda karpuz hasadına 40 gün kaldı. Böyle zor bir yılda İran gibi virüs açısından yüksek riskli bir ülkeden ithalatı kısıtlasak ve kendi çiftçimizin yetiştirdiği karpuzu yemeyi bekleyerek hem çiftçimize destek olsak hem de dövizimiz cebimizde kalsa daha iyi olmaz mı?” dedi.
 
MİLLİ GAZETE
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum