phishing
İSMAİL AKAR

İSMAİL AKAR

GÜNDEM

Sanat-Sanatçı ve Vefa

Hafta başında Alman Başbakanı Angela Merkel ülkemizi ziyaret etti. Ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuğuna Külliye’yi gezdirdi. Erdoğan, Külliye'nin koridorunda yer alan hat tablosuyla ilgili de Merkel'e bilgi verdi. Merkel'in "Siz de yazabiliyor musunuz" sorusuna Erdoğan, "O bir sanat" karşılığını verdi.

Bu konuşma dikkatimi çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan soruya verdiği tek cümlelik yanıt ile ‘sanat ve sanatçı olmak başka bir şey’ demek istedi aslında.

 

SEÇEN ÇİFTİNİN ÇÖKERTME OYUNU GÖRÜLMEYE DEĞERDİ

Salı akşamı Rehberlik Araştırma Merkezinde (RAM) Kültür Bakanlığının mahalli sanatçısı Ömer Yarşi’yi izledik. Afyon cemiyet hayatının en renkli çifti Av. Nilgün Seçen ve eşi Dr. Mustafa Seçen’in sunuculuğunu yaptığı, Afyon Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan etkinlikte 26. sanat yılında Ömer Yarşi 20’ye yakın çocuk sanatçı ile sahne aldı. Yarşi ve ekibi gecede türküler söylediler.

Afyonkarahisar türkülerine salondakilerde eşlik etti. Halk oyunlarında ise Seçen çiftinin çökertme oyunu görülmeye değerdi. Afyonkarahisarlı Şair Reşit Keskin Afyonkarahisar şiirlerini izleyenlerle paylaştı.

Ve ilin gelenek görenekleri minik oyunlar ile anlatıldı.

 

PROF. DR. ÇAĞRI HAKSÖZ DE SAHNEYE ÇIKTI

Gecede önemli bir konuk vardı. Türküleri ustası Ömer Yarşi’nin öğrencilerinden Prof. Dr. Çağrı Haksöz. İşletme dalında uzman olan ve ABD’de yaşayan Haksöz sazı ve sözü ile iki güzel türkü söyledi. Doğup büyüdüğü yerlere vefasını gösteren Prof. Dr. Çağrı Haksöz sahneye çağrıldığında ustası Ömer Yarşi’nin elini öptü.

Oldukça duygulanan Ömer Yarşi, “Çağrı bana geldiğinde sahnede gördüğünüz çocuklar kadardı yaşı. İşte en büyük servet bu. Mermer fabrikaların yatın katın olsa ne olacak ki” diyerek ustalığının keyfini paylaşıyordu.

 

BAŞKAN ÇOBAN SANATSAL ETKİNLİKLERE DESTEK OLUYOR

Afyonkarahisar Gençlik Merkezi öğrencilerinin emek verdiği gecede Belediye Başkanı Burhanettin Çoban sahnedeki Ömer Yarşi’ye çiçek takdim etti. Çoban Yarşi’nin elini öperek sanata ve sanatçıya verdiği önemi bir kez daha gösterdi.

Gerçekten Başkan Çoban, bu ve benzeri kültür ve sanatsal etkinliklere destek oluyor ve katkı sağlıyor.

Belediye Başkanı Çoban’dan söz açılmışken bir gözlemi daha paylaşmak isterim.

Seyirciler arasında bulunan çocuklar ellerinde telefon ile Başkan Çoban’ın yanına gelerek özçekim yaptılar. Fotoğraf çektiler ve çektirdiler. Çoban çocuklara ve ailelerine babacan tavırlar gösterdi.

 

ATATÜRK, ‘SANAT GÜZELLİĞİN İFADESİDİR’ DİYOR

Yaşları 7-10 arasında değişen 20 çocuk sazları ile türküler söyledi. Bazen aksamalar oldu ama olsun. O sahneye çıkıp türküleri seslendirmek medeni cesaret isterdi. O çocuklarımız da bunu fazlası ile gösterdiler.

Mustafa Kemal Atatürk ne diyordu:

Sanat güzelliğin ifadesidir…

Bu ifade söz ile olursa şiir,

Nağme ile olursa musiki,

Nakş ile olursa ressamlık,

Oyma ile olursa heykeltıraşlık,

Bina ile olursa mimarlık… olur.

Sonuçta:

O gece, Afyon türkülerine doyduk.

Vefayı gördük.

Sanat ve Sanatçıya sahip çıkıldığını anladık.

Daha nice böylesi etkinlikleri yaşamak dileğiyle…

YORUMLAR

  • 0 Yorum