phishing
Kim kazandı kim kaybetti?
İSMAİL AKAR

İSMAİL AKAR

GÜNDEM

Kim kazandı kim kaybetti?

17 Nisan 2017 - 19:15

Kim kazandı kim kaybetti?

 

Pazar günü sandığa gidip oy kullandık. 18 maddelik anayasa değişimine evet veya hayır denildi.

Sonuçlara bakıldığında az farkla evet çıktı.

Bu yazımızda önce ülke geneli, sonra da ilimizdeki sonuçları analiz etmeye yorumlamaya çalışacağız.

Sandığa gitme oranı yüzde 85’leri geçti. İki seçenekli olmasına rağmen 875 bin geçersiz oy çıktı. 2 milyondan fazla oyun ikinci mühür olmadığı sebebiyle geçersiz olması talebi YSK tarafından kabul görmedi.

 

KÜRT SEÇMENİN YÜZDE 5’İ EVET DEDİ

Alınan sonuç 1 milyon 500 bin farkla evet çıkması.  Oran olarak yüzde 51. 4 evet, yüzde 48. 6 hayır.

Genel sonuçlara bakıldığında Karadeniz ve İç Anadolu’da  evet oyları. Ankara, İzmir, İstanbul, Adana, Antalya, Aydın, Denizli, Muğla, Eskişehir, Uşak, Bilecik, Yalova, Zonguldak, Doğu ve Güneydoğu’da hayır oyları fazla çıktı. Bir anlamda eğitim oranı yükseldikçe hayır oylarının da arttığını söyleyebiliriz. Doğu ve Güneydoğuda HDP etkisini gördük bu referandumda fakat Kürt seçmenin yüzde 5’e yakın kısmının da evet oyu verdiğini görüyoruz.

 

MHP’NİN YÜZDE 4’Ü EVET OYU VERDİ

‘Evet’in avantajı devlet ve hükümet imkanlarının aşırı kullanılması. Ekonomik kaygılarının olmayışı ve alanlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yoğun çabası. Yazılı görsel ve işitsel medya desteği. Adil Gür’ün son dakika açıkladığı yanlış çıkan anket sonucunu sıralayabiliriz.

 Pazar günü yapılan halkoylamasında önceki seçimlerde AKP’ye oy verenlerden yüzde 10’a yakın bir ‘hayır’a yöneliş olmasına rağmen MHP seçmenin -ki ülke genelinde yüzde 11 civarında olan bu seçmen kitlesinden- yüzde 4 civarı evet vermesi. Yüzde 5 civarı Kürt kökenli seçmen ile yüzde 51’e evet oyları ulaşıldı.

 

HAYIRLAR İMKANSIZLIKLARA RAĞMEN YÜZDE 49’A GELEBİLDİ

Hayır oylarında CHP oyları HDP ağırlıklı seçmeni MHP küskünleri ile AKP’den kayan oylar yüzde 49 kadar ancak gelebildi.

Hayır oylarının artmasına CHP’li vekil Hüsnü Bozkurt’un denize dökeriz sözleri. Kılıçdaroğlu’nun FETÖ açıklaması medyada az yer alması, ekonomik kısıtlamaları sayarsak haksızlık etmemiş oluruz sanırım.

 

 AFYON’DA SÜRPRİZE YER YOK

Afyon yereline bakıldığında sürpriz olmadı. 500 bin seçmenden yaklaşık yüzde 89’u sandığa gitti. 436 bin geçerli oyun çıktığı ilimizde 10 bin geçersiz oy çıktı. 281 bin kişi, yani seçmenin yüzde 64’5’i evet, Seçmenin 35,4’ü yani 154 bin seçmen hayır dedi. Bu sonuç siyaseti takip edenlerce tahmin ediliyordu. Çünkü Afyonkarahisar’da ülke genelinde yüzde 12-13 fazla oy çıkar.. Kaybeden için de bu yüzde 12-13 eksik demektir.

 

İSCEHİSAR’DAN EN YÜKSEK ONAY

İlçelere baktığımızda İscehisar yüzde 77 evet.  Sultandağı yüzde 69 hayır çıktığını görüyoruz.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın doğum yeri olan İscehisar her seçimde olduğu gibi tercihini değiştirmeden yola devam etmiş. Afyon’un İzmir’i olan Sultandağı ise beklenen hayır oylarını almış.

 

 

Afyon ve ilçelerinde evet avantajı Bakan Veysel Eroğlu ile AKP’li belediye başkanlarının seçmeni ikna etmeleri. Hayır neden az çıktı sorusuna yanıt arayacak olursak…

 

CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI YETERİNCE ÇALIŞMADILAR

CHP’li belediye başkanlarının olduğu Evciler ve Dazkırı ilçelerinde dahi evet çıkması bu küçük ilçelerdeki belediye başkanlarının seçime yeterince asılmadıklarını görmekteyiz. Öte yandan özellikle merkez ilçe ve bir iki ilçe dışındaki diğer ilçe başkanlarının otobüse çıkmak seçmeni selamlamak sosyal medyada reklam yapmak gayretlerinin seçime göstermediklerini yazabiliriz.

 

SEÇMEN NET MESAJI VERDİ: HAYIRCIYI ÖTEKİLEŞTİRME

Sonuçta burun farkı ile evet çıktı. Bu seçmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Yolunu kesmiyoruz. Yeniden yetki istedin verdik. Fakat yüzde 49’a yakın seçmeni de ötekileştirmeden’ anlamını taşıyor.

Herkesin kazandığı,  herkesin kaybettiği bir sonucu elde ettik bu referandumda. Bu nedenle birlik beraberlik içinde kardeşçe uyum, huzur ve refah içinde yaşamak zorundayız.

Unutmayalım ki başka Türkiye yok.

Mutlu ve aydınlık yarınlara…

YORUMLAR

  • 0 Yorum