phishing
İSMAİL AKAR

İSMAİL AKAR

GÜNDEM

İflas

İflas erteleme yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle şirketlerin, iflasının ilan edilmesi öncesinde başvurabilecekleri hukuksal bir yol.

Peki yolu ne?

Mali durumu bozulan şirketlerin sermayesinin korunması için gerekli tedbirlerden birisi olan iflas ertelemeye mahkeme karar veriyor. Mahkeme, şirketin mali durumunun düzeltilmesini mümkün gördüğü takdirde yönetim kurulu veya bir alacaklının talebi sonucunda iflas erteleme kararı verebiliyor. İflas erteleme sonucunda borçlu firma normal faaliyetlerine devam edebiliyor. Firmaya, kamu alacağı ve SSK primleri dâhil hiçbir yasal takip yapılamıyor.

Mahkeme, kayyumun verdiği raporlara göre iflas erteleme süresini sona erdirebildiği gibi dört yıla kadar da uzatabiliyor veya firmanın iflasına karar verebiliyor.

Aralarında Afyonkarahisar’ın da bulunduğu Anadolu’daki bazı firmalar bu yola başvurmaya başladılar.

 

İFLASIN NEDENLERİ NELERDİR?

 

Peki neden?

a) Rusya ile yaşanan ilişkiler sonrası ihracattaki düşme ve turizm beklentilerinin düşmesi.

b) Kur baskısı. 2015 yılında dolar karşısında en fazla değer kaybeden Türk Lirası.

c)  Bankaların kredilerindeki maliyet artışı. Bunu biraz açalım: Bankaları bir şirket veya firma gibi düşünün. Mevduattan topladığı paralar ve yurt dışından bulduğu krediler ile bankalar ihtiyaç sahiplerine kredi veriyor. Mevduata ve dış kaynaktan sağladığı krediye ödediği faiz düşük. Borç verdiği faiz yüksek olunca kar ediyor bankalar. Yıllardır mevcut mevduattan sağladığı kaynak kredi vermeye yetmiyor. Farkı dışarıdan düşük faiz ile bulduğu krediler ile kapatan bankalar şimdi sıkıntıya düştü. Çünkü dış kredi alması ve bulması zorlaştı. Bulduğu bulacağı kredilerin de faizi yüksek. Öyle olunca yeni kredi veremez oldu. Mevcut kredileri de geri çağırmaya başlayınca kredi kullanan şirket ve firmalar iflasın eşiğine geldi.

 

BAZI SEKTÖRLER ZORLANACAK

Yazdığımızı daha anlaşılır yapmak adına günümüze bakalım. Özellikle inşaat, tekstil, gıda ve tarım sektöründe 2016 oldukça zorlu geçiyor.

İşte günümüzde iflas erteleme isteyen bazı firmalar:

Türkiye genelinde 381 mağazası bin çalışanı ve yıllık cirosu 250 milyon lira olan  Leke Jeans.

1984'ten beri üretim yapan Aziz Bebe'nin Türkiye'de 32 mağazası bulunuyor. Ürünleri 45 ülkeye ihraç ediliyor.

Denizli ekonomisinin can damarlarından biri olan Aynes'i iflasın eşiğine getirdi. Denizli merkezli ve Türkiye'nin ilk 500 firması arasında yer alan Aynes, Türkiye'nin yaşadığı sorunlar nedeniyle Rusya, Irak ve Suriye'deki pazarını kaybetti.

Türkiye'nin en büyük ilk 100 sanayi şirketi arasında yer alan Nursan Çelik, üretimi durdurdu. Fabrikada çalışan bine yakın işçi evlerine gönderildi. Bir milyar lira cirolu bir şirket.

 

BÜYÜKLER DE İFLAS İSTİYOR

 

İflas erteleme isteyen firmalardan biri de İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alan Doğa Gıda oldu.

Uşak ekonomisi için önemi büyük olan Sesli Tekstil, Sespa İhracat ve Pazarlama, Eten-Sesli Enerji Sanayi, Sesli Pazarlama ve Sesli Mağazacılık şirketleri de iflas erteleme istedi. İflas erteleme isteyen Sesli Battaniye Avrupa'nın en büyük fabrikalarından biri olarak biliniyor. Sesli Tekstil, 5 kıtada 50'yi aşkın ülkeye ihracat yapıyor

Beyaz et sektöründe önde gelen markalardan Köytür Piliç de iflas erteleme istedi.

Teknoloji marketlerinden Gold Teknoloji Marketleri de, iflas erteleme için mahkemeye başvurdu. Mahkeme, 1000'e yakın kişinin çalıştığı grubun şirketleri için kayyım atadı. Türkiye genelinde 230'a yakın akaryakıt bayisi bulunan Petrotürk şirketi de mahkemeden iflas erteleme istedi. 2014 yılında 700 milyon liraya yakın ciro yapan şirket akaryakıt sektöründe 25 yıldan bu yana faaliyet gösteriyor.

Bakliyat sektörünün en büyük firmalarından 65 yıllık geçmişi olan Sezon Pirinç iflas erteleme istedi.

Türkiye madencilik sektörünün önde gelen firmalarından Gürtuğ da iflas erteleme isteği ile mahkemenin yolunu tuttu.

Eyüboğlu Gruba bağlı 4 şirket için iflas erteleme talep edildi.

Ekonomik sinyaller kötü ve düşündürücü

Üretim olmayınca istihdam olmaz.

İstihdam olmayınca sosyal krizler artar.

Gerçeği görenler en kısa zamanda acil önlemler almalı.

Yoksa pembe tablolar çizmek herkesin becerebileceği bir iştir.

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum