phishing
İSMAİL AKAR

İSMAİL AKAR

GÜNDEM

31 Aralık Önemli Bir Tarih

      

2015 yılı son haftasına girdik. Yılın önemli olaylarının değerlendirmesini önümüzdeki günlerde paylaşacağız. Ancak 31 Aralık 2015 tarihine kadar Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin yapması gerekenleri bu yazımızda hatırlatmak isterim.

Aslında hemen hemen tüm işletme ve firmaların mali müşavirleri bulunuyor. Bunları takip edecekleri biliniyor. Fakat meslektaşlarımız bu işlemleri yaparken kendilerine teslim edilen veya edilecek olan evrak ve belgelere işlem yapacaklarından dolayı mükellefleri son haftada yoğun bir külfet ve mesai beklediğini görüyoruz.

 

BÜTÇE TERÖRLE MÜCADELEYE HARCANIYOR

Önce şunu net olarak piyasada hissediyoruz. İki seçim sığdı 2015 yılına, Haziran ve Kasım arasındaki 5 aylık sürede piyasada yaprak kımıldamadı. Ardından Rusya krizi ile ihracattaki azalma. Devam eden Suriye’deki savaştan dolayı ekonomik belirsizlik ve son olarak aa ülke bütçesinin çok büyük bir kısmının Doğu ve Güneydoğu terör olaylarına harcanması ve o bölgeye ticaretin durması krizi derinleştiren etkenler olarak karşımıza çıkıyor.

Tüm bu ekonomik dar boğaza ve olumsuzluklara rağmen hayat devam ediyor. Hayatın devam etmesi ile basitgelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin  31 Aralık 2015 Perşembe gününe kadar  uyması gereken yaptırımlar bulunuyor.

 

YAPILMASI GEREKENLERİN ÖZETİ

Burada kanun madde ve rakam yazarak yazıyı anlaşılmaz kılmak yerine özetin özetini anlatarak belki bir iki kişiye katkımız olur düşüncesiyle ana başlıklar halinde yapılacakları sıralayalım:

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefi bulunanların tamamı e-tebligat almak zorunda.2016 yılından itibaren kurumlara ve firmalara Vergi Dairesinden posta kanalı ile evrak gelmeyecek. Cep telefonu ve ileti adresine gönderilecek bildirimler 5 gün içinde tebliğ edilmiş olacak.Bu önemli bir yenilik.Bu uygulamaya basit usul mükellefler girmiyor.

İşyeri ve işletmelerinde (Şubelerde dahil) ÖKC kullanmakta olan mükellefler 31 Aralık 2015 Perşembe gününe kadar yeni nesil pos cihazlı ÖKC almak zorunda. Bu konuda kademeli bir uzatma bekleniyor. Cirosu 1 milyar liraya kadar olan küçük işyerlerine 12 ay ek süre verileceği umuluyor. Fakat bu şu güne kadar bu uzatma kesinleşmedi.

 

İŞLEMLERİN SON GÜNE BIRAKILMAMASI ÖNEMLİ

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri 2016 yılında kullanacakları defterleri Aralık sonuna kadar onaylatmak zorunda.

Yıllık kira ödemesi yapanlar 2015 kira bedelini mal sahibi adına ilgili banka veya PTT şubesine ödeme yapacaklar. Burada Basit usule tabi olanlarda kira bedeli ne kadar olursa olsun bankaya ödeme yapacaklar.

Her ay verilen ve ödemesi yapılan KDV ve muhtasar beyannameleri ile aylık SGK bildirgeleri ve ödemelerini Aralık ayında da devam ettiğini hatırlatmaya gerek yok zaten.

Yukarıda maddeler halinde yazdığımız uyarılara dikkat edilmesi gerekiyor. Uymayan mükelleflere her bir işlem için farklı farklı vergi cezaları uygulanacağı bilinmeli.

Mükelleflerin işlemlerini son güne bırakmadan cezalı duruma düşmeden sorumluluklarını yerine getirmelerini umuyorum.

Bereketli hayırlı bir yıl temenni ediyorum.   

YORUMLAR

  • 0 Yorum