Yapılandırma teklifi
‘eskileri’ kapsamıyor
AK Parti tarafından, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması için TBMM’ye yeni bir kanun teklifi sunulurken, Afyonkarahisar Defterdarlığı bir açıklama yaparak, geçen yıl çıkarılan yapılandırmadan yararlanan ve taksit ödemeleri devam edenlerin kapsam dışında tutulduğunu bildirdi
NERGİZ MERT-AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, geçen hafta ortasında, TBMM Başkanlığına ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi sundu. Elitaş’ın teklifi, 19 Ağustos 2016'da yürürlüğe giren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamına giren alacak türleri ve alacaklı idareler esas alınarak, bu idarelerin 31 Mart 2017 tarihine kadar olan kesinleşmiş alacaklarını yapılandırıyor. Ancak, teklif, daha önceki yapılandırma kapsamında başvuru yapamamış borçlulara yeni bir imkan tanırken, geçen yıl çıkarılan yapılandırmadan yararlanan ve taksit ödemeleri devam edenleri kapsam dışında tutuyor.
ELİTAŞ’IN TEKLİFİ NELERİ KAPSIYOR?
Teklifle, 31 Mart 2017 dikkate alınarak, belirlenen vergiler, gümrük vergileri, vergi cezaları, bazı idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi feri alacaklar yapılandırma kapsamına alınıyor.
Ayrıca Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun kapsamında takip ve tahsil edilen bazı alacaklar ile belediyelerin su, atık su ve katı atık gibi alacakları da kapsama dahil ediliyor.
6736 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN HAK
Afyonkarahisar Defterdarlığı ise, oluşan kafa karışıklığının giderilmesi için yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, 19 Ağustos 2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6736 Sayılı Kanun ile halkın kamuya olan borç yükünün azaltılması, borçların taksitler halinde ödenebilmesi, vergi ihtilaflarının sonlandırılması, devam eden vergi incelemeleri için kanundan yararlanılabilmesi, geçmiş yıl beyanlarının artırılması yoluyla vergi incelemesine muhatap olunmaması, daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilmesi, işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi imkanlarının getirildiği kaydedilen açıklamada, bu durumdan yararlanmak isteyenlerin başvuru sürelerinin 25, yapılandırılan tutarların peşin veya ilk taksit ödeme sürelerinin de 30 Kasım 2016 tarihinde sona erdiği hatırlatıldı.
TAKSİTLERİN GÜNÜNDE ÖDENMESİ ÖNEMLİ
Kanun hükümlerinden yararlananlara, yapılandırılan tutarları peşin veya taksitler halinde ödeme imkanı verildiğinin altı çizilen Afyonkarahisar Defterdarlığı açıklamasında, bu kanundan yararlanmak için yeni hak getirildiği belirtilerek, yapılandırması ihlal olan borçluların, ödemeleri gereken taksit tutarlarını, geç ödeme zammı ile birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödemeleri halinde, kanundan yeniden yararlanma imkânına kavuşmuş olacaklarına yer verildi.
Afyonkarahisar Defterdarlığı, “Kanun kapsamında peşin veya taksitli ödeme seçeneklerini tercih ederek yapılandırılan tutarları ödemeyen borçlular Mayıs 2017 ayı sonuna kadar ödemelerini peşin yaptıkları takdirde peşin ödeme indiriminden yararlanabileceklerdir” ifadesine yer verdi.
6736 sayılı Kanun kapsamında 2017 yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin tamamının ödeme sürelerinin dörder ay uzatıldığı ve ocak ayında ödenmesi gereken taksitlerin mayıs ayında, şubat ayında ödenecek taksitlerin haziran ayında, diğer taksitlerin de ödeme sürelerinin son günlerinden itibaren dörder ay uzatıldığı vurgulan Afyonkarahisar Defterdarlığı’nın açıklaması şöyle:
BU SON ŞANSIN KAÇIRILMAMASI GEREKİR
Cari dönem ödeme şartını ihlal edenlere de hak verilmiş ve bu mükellefler cari dönem yükümlülüklerini Mayıs 2017 sonuna kadar yerine getirerek ya da çok zor durumda olmaları nedeniyle bu yükümlülüklerini yerine getiremediklerini tecil başvuruları ile belirterek Kanundan yararlanmaya devam edeceklerdir.
Kanun hükümlerine göre borçlarını yapılandıran mükelleflerimizin, peşin veya ilk iki taksit ödemelerini her hal ve takdirde 31 Mayıs 2017 tarihi bitimine kadar yapmaları gerekmektedir.
Kanun kapsamında ilk taksitlerini Kasım 2016 ayında ödeyen mükelleflerimiz de ikinci taksit ödemelerini 31 Mayıs 2017 tarihi bitimine kadar yapacaklardır.
İlk taksitlerini süresinde ödemeyen mükelleflerimiz ise ilk taksitle birlikte ikinci taksitlerini Mayıs 2017 ayında ödemedikleri takdirde Kanundan yararlanma hakkını kaybedeceklerdir.
Özellikle birikmiş borçların ödenmesine büyük kolaylık sağlayan 6736 sayılı Kanundan yararlanmak için tanınmış olan bu son şansın kaçırılmaması gerekir.”



YORUMLAR