Tehlike yaratan asansörlerden yöneticiler sorumludur
Afyonkarahisar Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, “Özel binalarda ve kamu binalarında asansörlerin insan can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan kullanılabilmesini temin etme sorumluluğu asansörün bulunduğu binadaki bina sorumlusuna aittir” açıklamasında bulundu. İnsan ve yüklerin taşındığı asansörlerdeki güvenlik aksamlarının karşılamaları gereken temel sağlık ve güvenlik gereklerini, piyasaya arz koşullarını kapsayan piyasa gözetim ve denetimlerinin Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından yapıldığına yer verilen açıklamada “Bina sorumlusu mutlaka asansör bakımı hususunda yetkisi olan yetkili servis ile aylık bakım sözleşmesi imzalamak zorundadır” ifadesine yer verildi.
GÜVENLİKLİ OLMAYAN ASANSÖRLER KAPATILMALIDIR
Bina sorumlusu asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda 1 kez bakımının ve yılda 1 kez periyodik kontrolünün yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden yasalar önünde sorumlu olduğuna vurgu yapılan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü açıklamasında şöyle denildi:
Yasa, bina sorumlusunca periyodik kontrolüne izin verilmeyen veya periyodik kontrol neticesinde güvensiz olduğu tespit edilmesine rağmen güvenli hale getirilmeyen asansörlerin ilgili belediye tarafından mühürlenerek hizmetten men edilmesini öngörmektedir.
A tipi muayene kuruluşu tarafından insan can ve mal güvenliği açısından yüksek risk oluşturan uygunsuzlukları tespit edilerek kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvenli hale getirilmesi için 30 otuz gün süre verilen asansörler güvenli hale getirilene kadar bina sorumlusunca kullanıma kapatılmalıdır.
BİNA SORUMLULARINA İDARİ YAPTIRIM UYGULANACAK
Verilen 30 günlük süre sonunda A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından yapılan takip kontrol sonucu güvenli hale getirilmediği tespit edilen asansör ilgili idare (Belediye) tarafından mühürlenerek hizmetten men edilmesi gerekmektedir.
Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen asansörlerin yıllık periyodik ve takip kontrol faaliyetlerinin zamanında yaptırılmasına rağmen güvenli hale getirilmeden kullanıma devam edildiği tespit edilen asansör ile ilgili olarak bina sorumlularına veya kat maliklerine “1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men'i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun” gereğince idari yaptırım uygulanacaktır.”◄Arif Yağcı



YORUMLAR