Otizm farkındalık günü etkinliği yapıldı
Otizm Farkındalık günü Münasebetiyle aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü ve Afyon Otistik çocukları derneğinin ortaklaşa düzenlediği toplantıya ak parti milletvekili Hatice Dudu Özkal Vali Aziz Yıldırım Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile daire müdürleri ve siyasiler katıldı.
Bir termal otelde düzenlenen toplantının açılış konuşmasının afyon otistik çocuklar derneği başkanı fatma kilci kavas yaptı daha sonra prokram paydaşı aile ve sosyal politikalar il müdür alper sezer geldi.Çalışmalar hakkında bilgi veren sezer'den sonra kürsüye afyonkarahisar valisi aziz yıldırımda bir konuşma yaptı.
Afyon otistik çocuklar derneği başkanı Fatma kilci kavas Konuya ilişkin bir açıklama yaparakPrograma katılan ve destek veren tüm katılımcılara teşekkür etti.Kavas;"2 NISAN OTIZM FARKINDALIK GUNU SEBEBIYLE AILE SOSYAL POLITIKALAR VE AFYON OTISTIK COCUKLAR DERNEGI OLARAK DUZENLEDIGIMIZ PROGRAMIMIZA KATILARAK BIZLERI MUTLU EDEN SAYIN AK PAŔTI AFYON MILLETVEKILIMIZ HATICE OZKALA SAYIN VALIMIZ AZIZ YILDIRIMA VE KIYMETLI ESLERINE SAYIN BELEDIYE BASKANIMIZ BURHANETTIN COBANA AK PARTI KADIN KOLLARI BASKANIMIZ Ferda Özaydın ErtürkAILE SOSYAL POLITIKALAR IL MÜDURUMUZ SAYIN Alper SezerAFYON SPOR IL MUDURUMUZSAYIN Yunus Tortop AFYON IL DERNEKLER MUDURUMUZ SAYIN Gök Ahmet Nuri SAGLIK MUDURU VEKILI SAYIN DENIZ FIRATA MILLI EGITIM MUDURUMUZ SAYIN METIN YALCINA RAM MUDURUMUZ SAYIN Yılmaz Ülger KARAHISAR GENCLIK MERKEZI MUDURUMUZ Gökhan GürbüzAFYON ENGELLILER MECLISINDEN Mesut Yurt Nilgün Akgün Hanife Yilmaz a Ahmet Atacan Ahmet Akdağ VE Sema Akdağ Feyza KayarAKARCAY VEFA VE DEGISIM OZEL EGITIM KURUMU YONETICILERIMIZE GRAND DERYA DÜGUN SALONU SAHIBI EROL BEYE TUM KATILIMCILARA GONULLU GENCLERE EMEGI GECENLEE GONULDEN TESEKKURLER"dedi.
Otizm farkındalık gününda sağlıkçılarda uyarılar
Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından otizm farkındalık günü münasebetiyle bir açıklama yapıldı.Açıklma,otizmin üç yaşından önce ortaya çıktığına vurgu yapılarak,"Sosyal ve iletişim alanında belirgin yetersizlikler, sınırlı, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgi alanları ile seyreden gelişim bozukluğuna Otizm denir"
Halk sağlığı müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada,Anne-babaları çocuklarındaki farklılığı genellikle iki yaşında fark ettikleri belirtilen açıklama Doğuştan gelen, hayatın ilk üç yılında ortaya çıkan ve hayat boyu devam eden Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB)’nun erken belirtileri de şöyle açıklandı,
1 Çocuğa bakıldığında 1-2 saniyeden fazla göz teması kuramaması;
adı ile seslenildiğinde duymuyormuş gibi davranması;
yaşıtları gibi dil gelişiminin olmaması;
katı yiyecekleri yemede sorun olması;
6.aylarda daha belirginleşen normal çocuklardan farklı beden duruşu;
12. Aydan itibaren anlamsız sesler çıkartması;
el-kol-beş hareketlerinin (işaret etme, el sallama v.b) olmaması;
6.ayda tek sözcükleri söyleyememesi; 24. Ayda kendiliğinden 2 sözcüklü cümleleri kuramaması;
yüz ifadesinin olmaması, sanki duygusuzmuş gibi davranması; annesine ihtiyaç duymuyormuş izlenimi vermesi, bakım verenler tarafından anlaşılmaz ve rahatlatılamaz huzursuzluğunun olması.
Açıklmada yukarda sıralana belirtilere ek olarak; etrafındakilerle iletişime geçmemesi, diğer çocuklarla oynamaması ve yalnız kalmayı tercih etmesi; dönen nesnelere karşı ilgisinin olması; aşırı hareketli ya da hareketsiz olması; genellikle işaret parmağını kullanarak bir şeyleri göstermemesi ve parmakla gösterilen şeye dönüp bakmaması; seslere, kokulara, tatlara karşı aşırı tepki göstermesi; takıntılı ve tekrarlayıcı davranışların olması; ellerini kanat gibi çırpması, kendi çevresinde ya da eşyalar etrafında dönmesi, sallanması; bazı çocukların dil gelişiminde herhangi bir gerilik olmamakla beraber özel ilgi alanları olabileceği belirtildi.
Halk sağlığı Müdürlüğü açıklaması şöyle devam etti."Otizm tanısı konulmuş çocuklar her şeyden önce çocuktur, sınırlılık yaşadıkları alanlar bellidir. Bu sınırlılıklar çocuğun yapabileceklerinin sınırını çizmemeli; çocuğa verilen eğitimler farklılıklarını olduğu gibi kabullenip, bu sınırlılıkları aşmaya yönelik olmalıdır. Bu çocuklar da her çocuk gibi oyun oynamalı, sosyalleşmeli ve her şeyi yaşayarak öğrenmelidir. Gerek aile içi, gerek eğitim merkezlerinde verilen eğitimler çocuğu pasifleştiren, ezbere dayalı olmamalı; çocuklar katılımcı, öğrenirken eğlenen ve öğrendiklerini gösterebilen bireyler olma yolunda destekleyici olmalıdır. Her çocuğun farklı özellikleri olduğu ve eğitimlerde bu temel özelliklerin göz önünde bulundurulması gerektiği de unutulmamalıdır."
Otizm konusunda farkındalığı arttırmak amacıyla 2 Nisanın Dünya Otizm Günü olarak belirlendiği belirtilen açıklama," Bu vesileyle çocuklarında yukarıda saydığımız farklılıkları fark eden ebeveynler aile hekimine, çocuk doktoruna ya da çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanına başvurup yardım alabilirler. Eğer çocuğa Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı konduysa özel eğitim merkezlerinde çocuğun rehabilitasyonunun yapılması sağlanmalıdır. OSB’ nun bugün için kabul edilen en önemli tedavi aracı özel eğitimdir. Özel eğitim merkezlerinden yararlanırken devletten destek alabilmek için ildeki Rehberlik Araştırma Merkezlerine (RAM) başvurulması gerekmektedir. RAM’lar tarafından düzenlenen Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporu ile bireysel ve grup eğitimi için destek ödeneği alınabilmektedir."denildi.



YORUMLAR