phishing

Koronavirüs Salgını Dolayısıyla Sağlanan İmkanlardan Yararlanın

Koronavirüs Salgını Dolayısıyla Sağlanan İmkanlardan Yararlanın

Koronavirüs Salgını Dolayısıyla Sağlanan İmkanlardan Yararlanın
02 Nisan 2020 - 20:54


 
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ve Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Ahmet Karakaya, çalışma hayatı ve ekonominin koronavirüs salgınından etkilenmesini önlemek için alınan tedbirleri, Kanal 3’te Megabirlik Medya Temsilcisi Mehmet Emin Güzbey’in sunduğu Dobra Dobra programında anlattı.
Programda ilk sözü alan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, koronavirüs salgınına karşı mücadele eden görevlilere teşekkür ederek konuşmasına başladı. Serteser, “Dünyamız ve ülkemiz çok zor günler geçiriyor. Evde kalmamız, kendimizi izole etmemiz çok önemli. Kontrollü olarak üretimin devam etmesi gerekiyor. Ayrıca dışarı çıkma gereksinimi olmayanların da dışarı çıkmamasına önem göstermesi gerekiyor. İşverenlerin ve çalışanlarımızın iş yerlerinde sosyal mesafeye ve dezenfekte kurallarına uyması gerekiyor. Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’ya, hekimlerimize, sağlık personelimize teşekkürlerimizi sunuyorum. En alt kademeden en üst kademesine kadar teşekkürün çok daha fazlasını hak ediyorlar.
Güvenlik kuvvetlerimiz önemli bir görevi yerine getiriyorlar. Güvenlik kuvvetlerimize de en alt kademeden en üst kademeye kadar teşekkürlerimizi belirtmek istiyorum. Bu zor şartlarda ekonomiyi durdurmayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz’in 1,5 milyonu aşkın üyesine, işverenlerimize, bizim 6 bin civarında üyemize, iş insanlarımıza, sanayicilerimize, ticaret erbabımıza, esnaf ve sanatkârımıza çok teşekkür ediyorum. Kamu görevi yapmak zorunda olan başta Valilerimiz olmak üzere Belediye Başkanlarımıza,Kaymakamlarımıza, İl Müdürlerimize, basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
ATSO’DA TEDBİRLER ALINDI
Oda olarak koronavirüse karşı mücadele tedbirlerini yoğunlaştırdıklarını aktaran Serteser, “Biz, bu virüs pandemi olarak ilan edilmesinden itibaren Ticaret ve Sanayi Odamız’da önemli tedbirler  aldık. Sadece Odamız’da değil bize bağlı olan Gecek Termal A.Ş.’de de önlemleri uyguladık. Gecek Termal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ali İhsan Çiloğlu’na da Yönetim Kurulu’nu toplayarak tedbirleri uyguladığı için teşekkür ederim. ATSO İş Merkezimiz’de de ciddi tedbirler aldık. Öncelikle, Odamız’da Nisan ve Mayıs ayındaki programlarımızı erteledik. Tüm birimlerimizi, Meclis Salonumuz’u, tüm salonlarımızı, ATSO İş Merkezi’ni dezenfekte ettik ve etmeye devam ediyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın ‘14 Kural’ ve ‘Ellerimizi Doğru Yıkayalım’ afişlerini hem Odamız’a, hem İş Merkezimiz’e astık ve bunları personelimize dağıttık. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin hazırladığı görsel de panellere yerleştirildi. Sosyal medyada konuyla ilgili uyarı görsellerini paylaştık. Personelimizin yarısına dönüşümlü olarak izin verdik. Mesai saatlerini kısıtlamadık, çünkü kısıtlama yapmış olsaydık, sosyal mesafeye uyulamaması gibi bir durum ortaya çıkabilirdi. Girişten itibaren güvenlik görevlimiz üyelerimize kolonya tutuyor, aynı zamanda yoğunluk olursa 3’er kişinin birimlerimize çıkmasını sağlıyoruz. Birçok işlemimizi internet üzerinden veriyoruz. Lütfen üyelerimiz, yapılabilecek tüm  işlemleri internet üzerinden yapsınlar. Burada asıl hedef koronavirüs salgınının bertaraf edilmesidir” ifadelerini kullandı.
GAZİ MESLEK LİSESİ HİYJEN SOLÜSYONU ÜRETTİ
Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile TOBB ETÜ arasında imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü çerçevesinde Afyonkarahisar’da pilot okul olan Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bu süreçte önemli bir işlevi yerine getirdiğinin altını çizen Serteser, “Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında Afyonkarahisar’da pilot okul olarak ilan edildikten sonra Protokol Yürütme Kurulu oluşturduk. Şahsımın başkanlığındaki Protokol Yürütme Kurulu’nda İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Metin Yalçın,Yönetim Kurulu Başkan  yardımcımız Sayın Mustafa Gül, Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Koçak ve Afyonkarahisar Ticaret Borsası Genel Sekreteri Yılmaz Göktaş yer alıyor. Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Afyonkarahisar ili ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Eskişehir ili ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Muğla ili ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Uşak İli ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükler, Kırıkkale gibi talep eden resmî kurumlar ve belediyelerin hijyen solüsyonu talepleri karşıladı. Okulun 10 günlük hijyen solüsyon üretim miktarı 160 tona  yaklaştı. Bu ürün dışında il içi ve il dışında talep edilen 10 ton sıvı el temizleyici, 5 ton yüzey temizleyici ve 9 ton çamaşır suyu üretimi yapıldı. Okul, dezenfektan üretimi için gerekli olan izinleri de aldı ve kısa sürede bu üretime de başlayacak” diye konuştu.
“CUMHURBAŞKANIMIZ VE BAKANLARIMIZ’A TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
Koronavirüs salgınının ekonomiye etkilerini azaltmak amacıyla pek çok düzenlemenin hayata geçtiğini hatırlatan Serteser, şöyle devam etti:
“Sayın TOBB Başkanımız ile video konferans gerçekleştirdik. TOBB Koordanisyon Kurulu, Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu üyeleri ve Konsey Başkanları ile Sayın Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu görüş alışverişinde bulundu. Buradan Sayın Hisarcıklıoğlu’na da teşekkür etmek istiyorum. 365 Oda ve Borsa’dan gelen sorunları gece gündüz demeden Hükümetimiz’e, ilgili Bakanlarımız’a, ilgili  gurumlarımıza bildirerek acil çözümler üretmeye çalışıyor. Tüm Bakanlarımız da kendilerine iletilen sorunları anında çözmek için gayret halindeler.
Sayın Cumhurbaşkanımız’a ve Bakanlarımız’a bu nedenle teşekkür ediyorum. Ekonomimiz ile ilgili hiçbir zaman kötümser olmamamız gerekiyor, ancak bu salgının çok ciddi olduğu biliniyor. Bu salgın bittiğinde birden artacak talepler de, peyderpey artacak talepler de olacak. Buna hazırlıklı olmalıyız. Firmalarımızın, küçük esnafının, hatta ailelerin alternatifli planlar yapması uygun olacaktır.”
ÜYELERİMİZDEN GELEN, TOBB’UN GİRİŞİMLERİ İLE SONUÇLANAN TALEPLER (30 MART 2020 İTİBARİYLE)
1. Perakende, AVM, Demir Çelik, Otomotiv, Lojistik- Ulaşım,Sinema, Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil Konfeksiyon ve Etkinlik - Organizasyon sektörleri için Nisan, Mayıs ve Haziran'daki
Muhtasar, KDV, SGK ödemeleri 6'şar ay ertelenecek
2. KGF desteği 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılacak,böylece 500 milyar TL'nin üzerinde ilave kefalet limiti sağlanacak. Kullandırımlarda likidite ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ'lere öncelik verilecek.
3. İhracatçıya stok finansmanı desteği verilecek.
4. Reeskont kredisi geri ödemelerine 90 güne kadar vade uzatımı sağlanacak, yeni kullanımlara 12 ay ek taahhüt kapama süresi verilecek, kredi kullanım süreleri 240 güne ve uzun vadeliler için 720 güne çıkarılacak.
5. Esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirilecek.
6. Havayolu yolcu taşımacılığında KDV oranı 30.06.2020 tarihine kadar %18’den % l'e indirildi.
7. KOSGEB'in 30 Haziran'a tahakkuk edecek alacakları 2021 yılına ertelenecek.
8. İcra ve iflas takipleri 30 Nisan'a kadar durdurulacak.
9. Kamu bankaları ve bazı özel bankalar tarafından vadesi gelen çek, maaş, kredi, dönem sonu faizi gibi ödemeler için ilave kredi limiti tahsis edilecek.
10. Faaliyetleri zorunlu olarak durdurulan iş yerleri için kamu idarelerince kira bedeli tahakkuk ettirilmeyecek.
11. Teknoparklardaki kuluçka firmalarından ve ticari işletmelerden 2 ay süreyle kira alınmayacak.
12. Geri kazanım payı (GEKAP) beyannameleri altı ayda bir verilecek.
13. Kapıkule Sınır Kapısı'nda (öncesinde Habur'da başlatılmıştı) tampon bölgede şoför, dorse veya konteyner değişimi başlatıldı. Uygulama İpsala ve Hamzabeyli kapılarına da yaygınlaştırılacak.
14. Mart ayı KDV ve BA/BS beyannameleri ve ödemeleri 1 ay ertelendi.
15. Mart, Nisan, Mayıs aylarına ilişkin 6 aylık vergi ertelemeleri tüm şahıs işletmelerini ve bazı ilave sektörleri (Mobilya, Madencilik, inşaat, Endüstriyel Mutfak, Araç Kiralama, Matbaacılık, Sağlık  hizmetleri) de kapsayacak şekilde genişletildi.
16. Otopark Yönetmeliği'nin yürürlük tarihi 31 Mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine ertelendi.
17. Kamu bankaları öncülüğünde "İş'e Devam Kredi Desteği" açıklandı. 6 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve yıllık %7,5 faiz oranlı kredi başvuruları 26 Mart 2020 tarihi itibariyle başladı.
18. Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanma şartları iyileştirildi. 600 gün sigorta primi şartı 450 güne, son 120 günlük prim ödeme şartı 60 güne indirildi.
19. 1 Mart 2020 ile 30 Haziran 2020'ye kadar işyeri kira bedelinin ödenememesi, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacak.
20. Turizm sektöründe 1 Nisan 2020 tarihi ile 30 Haziran 2020 tarihi arasında kamuya ödenecek tüm kira, hasılat, ecrimisil ödemeleri 6 ay ertelendi.
21. Konaklama Vergisi, 1 Ocak 2021 tarihine ertelendi.
22. 24 Mart 2020 öncesine ait ödenmeyen kredi/çek/senet/kredi kartı borçları, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ödenir veya yeniden yapılandırılırsa, sicile işlenmeyecek. 23. Telafi çalışma süresi 2 aydan 4 aya çıkartıldı.
24. Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu için istenen belge sayısı 10'dan 2'ye düşürüldü.
25. Mikro ve küçük ölçekli işletmeler için geçerli olan "Ticari Alacak Sigortası" kapsamında orta ölçekli (cirosu 125 Milyon TL'ye kadar olan) işletmeler de dâhil edildi.
26. Tarım ve Orman Bakanlığı, 27 Mart itibariyle yaklaşık 1.9 Milyar TL'lik destekleme ödemesi yapacak.
27. Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde geleneksel hayvansal üretim yapan işletmeler için 100 bin TL'ye kadar, bitkisel üretim yapan işletmeler için 50 bin TL'ye kadar faizsiz kredi verilecek.
28. Haziran ayında Oda ve Borsalara ödenmesi gereken yıllık üyelik ve munzam aidatları, "gecikme zammı" ve "faiz" tahakkuk ettirilmeksizin Ekim 2020 tarihine ertelendi.
29. İşletmelerin çeklerini ödeyebilmeleri için, tüm sektörlerde Kredi Garanti Fonu destekli 3 ay anapara ve faiz ödemesiz "Çek Ödeme Destek Kredisi" 30 Mart 2020'de uygulamaya alındı.
30. Kamu bankaları tarafından açıklanan "İşe Devam Kredi Desteği" yanında özel bankaların da katılabileceği %9,5 faizli, 3 ay ödemesiz 12 ay vadeli "Ekonomik istikrar Kalkanı Kredi Desteği" paketi Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklandı. Bu kredi paketine başvurular 30 Mart 2020'de kabul edilmeye başlandı.
31. Mevsimlik tarım işçilerinin salgın hastalığa karşı barınma ve çalışma koşullarının sürekli olarak kontrol edilmesi, tarım arazilerine ulaşım koşullarının iyileştirilmesi ve tarım ürünlerinin pazara ulaşımını kolaylaştıracak tedbirlerin alınmasına yönelik düzenleme yapıldı
32. Limanlardaki ardiye ücretleri indirildi.
33. Tarım Kredi Kooperatifleri'ne Nisan ve Mayıs'ta ödenmesi gereken krediler, faizsiz olarak 2 ay süreyle ertelendi
34. Banka şubelerinin kredi uygulamalarından kaynaklı sorunların iletilmesi için BDDK nezdinde şikâyet hattı oluşturuldu. Firmaların kredi kullanımı ile ilgili şikâyetlerini 0850 222 23 35 numarasından iletebilecekler.
35. 11 Mart itibariyle ticari taşımacılık yapan firmaların yetki belgelerinde kayıtlı olan muayene süreleri geçen tır, kamyon, kamyonet gibi araçların yetki belgelerinin düşüm işlemleri ertelendi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum