phishing

İstihdamın Devamını Amaçlıyoruz

İstihdamın Devamını Amaçlıyoruz

İstihdamın Devamını Amaçlıyoruz
02 Nisan 2020 - 20:38

 
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ve Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Ahmet Karakaya, çalışma hayatı ve ekonominin koronavirüs salgınından etkilenmesini önlemek için alınan tedbirleri, Kanal 3’te Mehmet Emin Güzbey’in sunduğu Dobra Dobra programında anlattı.
 
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’den sonra söz alan Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Afyonkarahisar İl Müdürü Ahmet Karakaya, İŞKUR İl Müdürü Ahmet Karakaya ise Kısa Çalışma Ödeneği hakkında bilgi verdi.
Karakaya, “18 Mart 2020 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Paketi  ile Kısa Çalışma Ödeneği’nin uygulanacağı duyuruldu. Kısa Çalışma Ödeneği, iş yerlerindeki çalışmanın azaltılması ya da geçici olarak durdurulması halinde sigortalıların üç ayı aşmamak suretiyle çalışmadıkları dönem için gelir desteği sağlamak anlamına geliyor.
Buradaki asıl hedef, istihdamın korunmasıdır. İşverenlerin çalıştırmadığı işçilere belli süre maaş ödüyoruz. Deneyimli kişilerin işyerinde kalmasına ve istihdamın sürdürülmesini amaçlıyoruz. Kanunumuz, toplam 3 ayı geçmez şeklinde belirtmiş. Toplam 90 gün olarak belirtilen sürenin ilk 7 günü işveren tarafından karşılanacaktır. Diğer kalan 83 gün, İŞKUR tarafından ödenecektir. Burada asgari ücret ve Genel Sağlık Sigortası primi ödenmektedir, emekliliğe sayılan prim ödenmemektedir. İşverenlerin çalışanlarına asgari ücretin yüzde 60'ı kadar ücret ödemesi gerçekleştirilecektir. Burada faaliyetin 3’te 1 oranında azaltılması ya da 4 hafta süreyle durdurulması şartı aranmaktadır. Haftalık çalışma süresi 45 saattir. İşçinin 15 saat çalışmaması gerekiyor. 30 saatini biz ödüyoruz. Tamamen kapatılan işyerlerinde ise 45 saatin ücretini biz ödüyoruz” dedi.
“BÜTÜN İŞVERENLERİMİZ BAŞVURABİLİR”
Karakaya, Kısa Çalışma Ödeneği hakkında şu vurguları yaptı: “Kısa Çalışma Ödeneği’ne işverenlerimiz başvuracaktır. İşverenlerimiz Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanmak istiyorsa iskur.gov.tr’den Kısa Çalışma Ödeneği bölümünde Kısa Çalışma Talep Formu’nu dolduracak, ekindeki Taahhütnamesini ve Kısa Çalışma Ödeneği uygulayacağı işçilerin listesini kisacalisma.afyon@iskur.gov.tr adresine gönderilmesi gerekmektedir. Bu konuyla ilgili başvuru için 60 günlük bir süremiz var. Bu belgeler gönderildikten sonra müfettişlerimiz evrak üzerinden inceleme yapıyor. Başvuru uygun görülürse müfettişlik tarafından bize Kısa Çalışma Ödeneği hakkında geri bildirim yapılıyor. Şartlara uygun olan başvuru sahiplerini Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlandırıyoruz. Şu anda Afyonkarahisar’daki işveren sayımız 12 bin civarında. Toplam sigortalı sayımız 105 bin. 3500 civarında işverenin Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurmasını beklemekteyiz. 20 bin ilâ 60 bin arasında bir işçi sayısına ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Bugün itibariyle 780 firmamız Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurdu, şubelerle beraber bu rakam 1100’dür. Bütün işverenlerimiz Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurabilirler.”
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum