phishing

Köksal: Şehit yakınları ve gazilerimizin sorunlarını çözelim

Köksal: Şehit yakınları ve gazilerimizin sorunlarını çözelim

Köksal: Şehit yakınları ve gazilerimizin sorunlarını çözelim
17 Temmuz 2019 - 20:46

 
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, şehit aileleri ve gazilerin sorularını gündeme getirerek AKP’ye, "Gelin, şehit yakınlarının, gazi ve gazi yakınlarının sıkıntılarını çözelim, haklı taleplerine kulak verelim” çağrısında bulundu.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında şehit yakınlarının, gazi ve gazi yakınlarının yaşadıkları sorunları dile getirdi.
 
ŞEHİT EŞİ GÖZYAŞLARI İÇİNDE KEŞKE EŞİM SAĞ OLSADA KURU EKMEK YESEM DİYOR…
 
Şehit yakınlarının, gazilerin ve yakınlarının bu ülkeye emanet edilmiş "kıymetliler" olması ve onlara bu şekilde davranılmaması gerektiğinin önemle altını çizen Milletvekili Köksal, “Ülkemizin bağımsızlığı için Cumhuriyet uğruna canını hiçe sayıp ölüme koşan şehitlerimize ve bu uğurda yaralanan hatta uzuv kaybı dahi yaşayan gazilerimize hepimiz minnet borçluyuz. Bizler sıcak evlerimizde, ailelerimizle, sevdiklerimizle birlikte otururken onlar çoğu zaman gece gündüz demeden, dağ bayır demeden görev yapan kahramanlardır. Onun için hepsi baş tacımızdır. Onların emanetleri; şehit yakınları emanetimiz, gazilerimizde kıymetlilerimiz olmalıdır. Ancak geçmişten bugüne baktığımızda emanetlerimize ve kıymetlilerimize hala hak ettiği değerin verilmediğini mobbingden şiddete kadar varan kötü muamelelere maruz bırakıldıklarını görüyoruz. Şimdi burada hangi birini anlatalım, sırf idari amirin keyfi uygulamaları yüzünden tuvalet temizlettirilen şehit annelerinden tutunda, Afyonkarahisar’da gece yarısı kurum amirinin “tek başına çalışacaksın deyip” işe çağırdığı bunu Vali’ye ilettiğimizde sen nasıl Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekiline bu durumu anlatırsın deyi azarlanan ve gece yarısı başka bir personel olmaksızın tek başına kurum amirinin emri ile çalıştırılması haklı görünen ve üstüne amirinden özür dilettirilmeye çalışılan bir de Validen, “eşinden nasılsa maaş alıyorsun bir de üstüne ne çalışıyorsun” diye adeta sorguya çekilen şehit eşini mi anlatalım? Şehit eşimiz gözyaşları içerisinde, “keşke eşim sağ olsaydı da kuru ekmek yeseydim” diyor.” dedi.
 
HAKLI TALEPLERİNE KULAK VERELİM
 
Köksal konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
 
“Bilindiği üzere Bakanlık bir kart vermiş “şehit yakını kartı” şehidimiz Kerim Üye’nin ailesi bir akşam misafirlikten dönerken jandarma çevirme yapıyor. Şehit babamız haklı olarak şehit yakını kartını gösteriyor ancak jandarma anlamıyor, dinlemiyor üstüne üstelik şehit babamız ve aileye adeta suçluymuş gibi muamele yapıyor. Babamız haklı olarak isyan ediyor, “bu verdiğiniz kart askere, jandarmaya geçmeyecekse niye veriyorsunuz” diye. Çorum Adliyesinde sadece şehit ailelerine hafta sonları nöbet tutturulup, temizlik yaptırıldığı, Trabzon Adliyesinde sırf Mardinli olduğu için kurum müdüründen baskı gördüğü iddia edilen şehit kızımız varken Bakanlığın ve AKP iktidarının bunların üzerine gitmeyişi ve hiçbir şey yapma gereksinimi dahi duymaması son derece üzüntü vericidir. Buradan Bakanlığa ve başta AKP başta olmak üzere tüm siyasi partilere sesleniyorum, “gelin şehit ve gazi yakınlarının ve gazilerin sıkıntılarını çözelim, haklı taleplerine kulak verelim.”
 
YAŞ VE SAĞLIK DURUMLARI GÖZETİLSİN
 
Mecliste düzenlediği basın toplantısında şehit yakınları ve gazilerin taleplerini anlatan Köksal,
 
“Onlar ne istiyorlar şehit yakını kartının her yerde kimlik gibi kabul edilmesini ve üzerinde şehidin; ana, babası ve eşi vb. ibarelerinin bulunmasını ve şehit yakını kartının şehit kardeşlerine de verilmesini istiyorlar. Onlar ne istiyorlar, şehit ve gazi yakınlarına kurum ve birim değiştirirken öncelik ve kolaylık sağlanmasını istiyorlar. Onlar ne istiyorlar, kamu da çalışan gaziler, gazi ve şehit yakınları için 18 Mart gibi özel günlerde kolaylıkla izin verilmesini hatta o günün onlar için resmi tatil olarak kabul edilmesini istiyorlar. Onlar ne istiyorlar, gazilere verilen hizmetli kadrosundan, memur kadrosuna geçiş hakkının gazi ve şehit yakınlarına da verilmesini istiyorlar. Onlar ne istiyorlar, ilerleyen yaşına rağmen çalışmak zorunda olduğu için işe giren özellikle şehit ana, baba ve gazi yakınlarına yaş ve sağlık durumu gözetilerek uygun işler yaptırılmasını istiyorlar. Onlar ne istiyorlar, şehit yakını maaşlarının iyileştirilmesini istiyorlar.” şeklinde konuştu.
 
SİVİL ŞEHİT YAKINI 300 LİRA MAAŞ ALIYOR
 
“Asgari ücretin iki bin yirmi lira olduğu ülkemizde sivil şehit yakını üç yüz lira maaş almakta.” diyen Köksal, “Kamu kurum ve kuruluşlarına atanan gazi, şehit ve gazi yakınlarına atandıktan sonra bitirdikleri okula göre sınavsız unvan değişikliği hakkı verilmesini istiyorlar. 2014-2016 yılları arasında atanan gazi, şehit ve gazi yakınları mezuniyetlerine bakılmaksızın memur, hizmetli, işçi olarak atanmıştır. 2016 yılı Eylülünden sonra ise bu atamalar mezuniyetlere ve unvanlara göre yapılmıştır. Ancak bu ara dönemde yani bu iki yıllık süreçte atanan gazi, gazi ve şehit yakınları ne yazık ki unvanlarına uygun işi yapamamaktadır. Bunlara acilen unvanlarına uygun işe geçiş hakkı tanınmalıdır. Onlar ne istiyorlar, şehit yakınlarının, şehit çocuklarının tamamına iş hakkı verilmesini istiyorlar. Onlar ne istiyorlar, gazilerimize üç bin altı yüz gün ile emeklilik imkanı sağlanmasını istiyorlar. Onlar ne istiyorlar, haklı olarak Güneydoğu 15 Temmuz sivil şehit, gazi haklarının eşitlenmesi için acilen gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyorlar. Buradan bir kez daha sesleniyorum, onların sesine kulak verelim gelin sorunlarını mecliste birlikte çözelim.” ifadelerini kullandı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum