phishing

İran ve ABD Arasında Venezuela'ya Petrol Sevkiyatı Gerginliği

İran ve ABD Arasında Venezuela'ya Petrol Sevkiyatı Gerginliği

İran ve ABD Arasında Venezuela'ya Petrol Sevkiyatı Gerginliği
19 Mayıs 2020 - 02:54


 
İran, Amerika’nın Venezuela’ya petrol taşıyan tankerlerini tehdit ettiğini ileri sürdü ve uyarıda bulundu.
Hali hazırda en az 5 tankerin Venezuela’ya petrol götürmek üzere uluslararası sularda seyrettiği belirtiliyor. Venezuela dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olmasına karşın ülkede yaşanan sorunlar nedeniyle petrol sıkıntısı içinde.
Mevcut yaptırımlar çerçevesinde İran’ın petrol satışı yapmasına izin vermeyen Amerika, Venezuela’daki Maduro yönetimine uyguladığı ambargolar nedeniyle bu ülkeye petrol satışı yapılmaması konusunda baskı yapıyor.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Pazar günü yolladığı mektupta, Amerika’nın olası girişimleri konusunda duydukları kaygıları dile getirdi.
Zarif, mektubunda, “İran’ın egemenlik haklarını koruma ve hukuki dayanağı olmayan uygulamalara karşı her türlü uygun ve gerekli karşılığı verme hakkını elinde tuttuğunu” ifade etti. Zarif ayrıca “Bu hegemonyacı savaş gemisi diplomasisi uluslararası ticaret, deniz yolları ve serbest enerji akışını ciddi anlamda tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.
İranlı yetkililer benzer bir mesajı, Tahran’da Amerika’yı temsil eden İsviçre Büyükelçiliği yetkililerine de ulaştırdılar.
Amerikalı yetkililer, hali hazırda İran’ın Venezuela’ya petrol sevkiyatına nasıl yanıt vereceklerini net olarak ortaya koymuş değil.
Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Amerikan Sahil Güvenlik Birimi, tüm uluslararası denizcilik şirketlerini, petrol sevkiyatı konusunda İran'a yardımcı olmamaları konusunda uyarmış durumda.
Amerika’yı 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çekmesinden bu yana İran’a yönelik yeni ambargo kararlarını devreye sokan Başkan Trump, İran’ın petrol satışını sıfıra düşürmeyi hedeflediklerini birçok kez dile getirmişti.
İran Bakanlar Kurulu Sözcüsü Ali Rabiye de son gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada, “İran ve Venezuela iki bağımsız ülke, birbirleriyle ticari ilişkileri var ve bu ilişkiler devam edecek” dedi.
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum