Haritalar standartlar ve yönetmeliklere uygun yapılmalı
Bakan Eroğlu: Haritaların mutlaka standartlara, yönetmeliklere uygun yapılması ve paylaşım imkânlarının artırılmasını talep ediyoruz
KURTULUŞ-Harita Genel Komutanlığı, Bakanlıklar Arası Harita İşlemleri Koordinasyon ve Planlama Kurulu (BHİKPK) 2017 Yılı Olağan Genel Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya; Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, Harita Genel Komutanı Mühendis Albay Osman Alp, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ertuğrul Candaş, Uluslararası Haritacılar Federasyonu Başkan Yardımcısı Orhan Ercan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Bakan Eroğlu, yaptığı konuşmada, harita ve kadastronun önemine değindi.
HARİTACILARIN VE KADASTRONUN ÖNEMİNİN FARKINDAYIZ
Harita ve kadastro olmadan planlama, projelendirme, inşaatın yapılamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, "Biz de yatırımcı kurumlar olarak haritacıların ve kadastronun ne kadar önemli olduğunun farkındayız” dedi.
Bakanlık olarak her alanda harita ve kadastro işlemlerini kullanmak mecburiyetinde olduklarını dile getiren Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSi) Genel Müdürlüğünün en fazla yatırım yapan kuruluşlardan biri olduğunu anımsattı. Prof. Dr. Eroğlu, barajları, dere ıslahlarını, sulama tesislerini yaparken harita ve kadastro verileri ellerinde olduğu zaman maliyette yüzde 30, zamandan da tasarruf ettiklerini belirtti.
HARİTA VE KADASTRONUN ÖNEMİNİ BAKAN OLDUĞUMDA ANLADIM
Harita ve kadastronun önemini Çevre ve Orman Bakanı olduğu dönemde anladığını, o dönemde birçok vatandaşın ormanlarda harita ve kadastro işlemleri yapılmadığı için mahkemelik olduğunu belirten Eroğlu, o dönemde bu durumu düzeltmek için "Bütün ormanların tapusunu çıkaracaksınız" talimatını verdiğini, ilgili kurumların iş birliği içinde çalışarak ihtilafları ortadan kaldırdığını kaydetti.
Orman Bilgi Sistemi (ORBİS) adıyla büyük bir çalışma başlattıklarını dile getiren Prof. Dr. Eroğlu, "Bu sistem her şeyi ihtiva ediyor. Vatandaşların bütün işlerini bilgisayar ortamında halletmesine imkân tanıyor. Altlıklar var, bitki örtüsü, nerede, ne yapılacak? Bütün bu sistemleri görecek şekilde büyük ölçüde tamamladık, pilot uygulamaya geçtik. Bu konuda da emeği geçen bütün kurumlara teşekkür ederiz. Herhangi bir uçakla, helikopter giderken Bakanlığıma ait bütün katmanları görebiliyorum. Nerede sulama tesisi var, nerede baraj var? Hepsini görebiliyorum” diye konuştu.
COĞRAFİ BİLGİ SİTEMİNE ULAŞMAK ZAMAN ALIYOR
Bakan Prof. Dr. Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim de bazı taleplerimiz var. Sayısallaştırma ve güncellemelerin bir an önce yapılmasını talep ediyoruz. Haritaların mutlaka standartlara, yönetmeliklere uygun yapılması ve paylaşım imkânlarının artırılmasını talep ediyoruz. Bazen bir coğrafi bilgi sitemine ulaşmak zaman alıyor. Bazı kurumların erişilebilir olması lazım. Bütün devlet kurumlarına bilgilerin verilmesi için talimat verilmesi lazım. Ben Bakanlığıma 'kim ne istiyorsa vereceksiniz' diye talimatı verdim. Bizden ne istiyorsanız hazırdır, anında ulaşmak, erişmek mümkündür. Zaman içindeki değişimleri gösterecek altı ayda bir çalışma yapabilirsek çok güzel olur. Mesela DKPM Genel Müdürlüğünde bir çalışma var mı? İlgili kurumların bunu takip etmesi lazım. Harita Genel Komutanlığından beklediğimiz, tarihi çekimler var, bunlar çok önemli. Mahkemelerde 'burası orman mıydı, değil miydi, devlete ait miydi?', bunları göstermek lazım. Dolasıyla bunlar bir an önce tamamlanıp, sayısallaştırılırsa mahkemelerde delil olarak kullanılır ve haksızlığın önüne geçilmiş olur”



YORUMLAR