phishing

Dişleri fırçala sağlığı yakala

Dişleri fırçala sağlığı yakala

Dişleri fırçala sağlığı yakala
24 Mart 2019 - 00:28


 
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Toplum Sağlığı Merkezi’nden Diş Hekimi Rukiye Tıraş konuk olarak katıldı. Tıraş programda ağız ve diş sağlığının önemini anlattı.
Ağız ve diş sağlığını korumanın genel sağlığımızın korunmasında en önemli ve en birincil koşullarından biri olduğunu belirten Tıraş, “Etkin ağız bakımı için dişler günde en az iki kez ve iki dakika sürecek şekilde düzenli fırçalanmalıdır. Düzenli diş ipi kullanımı çok önemlidir. Ağızda sabit protez varsa özel diş ipleri ile fırçalamanın dışında da düzenli temizlenmesi, protez varsa yemek sonrası temizlenip akşamları suda bekletilerek damak dokularının dinlendirilmesi gereklidir” diye konuştu.
“Şekerli, yapışkan ya da asitli gıdalar üç ana öğün içinde tüketilmelidir”
Diş sağlığı için zararlı olan gıda maddelerinin şekerli ve asitli gıdalar ile dişler üzerine yapışıp kalan, kolay temizlenemeyen maddeler olduğunu belirten Tıraş, “Bunları belirli bir düzen içinde tüketmek diş çürüğünün önlenmesi için gereklidir. Şekerli, yapışkan ya da asitli gıdalar üç ana öğün içinde tüketilmelidir. Öğün aralarında elma, havuç gibi sert dişleri temizleyip dişetine masaj yapacak gıdalar yenmelidir. Şekerli, yapışkan gıda yendikten sonra dişlerin fırçalanması mümkün değilse ağız su ile çalkalanmalı ya da bir bardak su içilmelidir. Yine şekerli gıda yendikten sonra ağza atılacak bir parça peynir şekerin çürük önleyici etkisini gidermek açısından son derece önemlidir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“6 ayda bir kontrol önemli”
Herhangi bir şikayet olmasa bile 6 ayda bir düzenli diş hekimine gidilmesi tavsiyesinde bulunan Tıraş, “Bunu yaparsak eğer bir sorun varsa başlangıç aşamasındayken yakalayıp, tedavisini hemen yaptırabiliriz. Böylece ne hekim ne de hasta yorulur. Daha ağrısız, daha kolay tedavilerle diş hekimi randevularımızı geçirebiliriz” diye konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum